Ce-a fost mai întâi, funcţionarul sau corupţia?

La întrebarea „Unde este Raiul pe Pământ?”, răspund, fără să clipesc: „În România”. Căci, unde în altă parte a Lumii s-au mai văzut oameni care să stea în fundul gol, să mănânce mere şi să pretindă că trăiesc ca-n Rai?

Dar, să pornim, vorba strămoşilor, de la ouă, să putem termina cu mere („Ab ovo usque ad mala” pentru cititorii de „Bingo”). Căci, romanii îşi începeau prânzul cu ouă şi-l sfârşeau cu mere. Presupun că încheiau cu mere din motive de igienă dentară, căci pulpa fructului curăţă atât dinţii (dacă există) cât şi papilele gustative – motiv pentru care, degustătorii de vinuri, între două „seci” şi „una grasă”, servesc câte o feliuţă de măr.

Așa că să-ncepem cu oul acela despre care nici azi nu ştim dacă el a fost la început sau găina care l-a ouat: deci, ce-a fost mai întîi, funcţionarul sau corupţia? Cine pe cine a „fătat”, ca să mă exprim elegant. Să fi fost funcţionarul cel care a plodit corupția – observând că numai el este capabil să aprobe cu „da” sau cu „nu” te miri ce hârtii pe care unii sau alţii i le vârau pe sub nas? Să fi fost el cel care a stabilit că, „dacă de el depinde”, atunci „să simtă” şi de ce (că, decât bolnav şi sărac, mai bine bogat şi sănătos și, vorba aceea: nimeni nu se hrănește numai cu flori și cu bomboane)? Sau, ea, „Caracatiţa”, având nevoie să i se aprobe cu „da” sau cu „nu” te miri ce hârtii, l-a inventat pe funcţionarul care să i le aprobe ei şi numai ei?

Să vă dau un exemplu: înainte de începerea Campaniei din Rusia, împăratul Napoleon a fost vizitat de un inventator care dorea să-i propună, spre avizare, cartuşul de război în varianta modernă (cu tub de alamă și capsă incorporată). Ar fi fost nevoie să se reproiecteze întreg arsenalul. Numai că armata franceză tocmai ce trecuse printr-o modernizare: puştile grenadierilor fuseseră refăcute pentru a putea folosi un nou tip de cartuş care reducea timpul de încărcare la 12 secunde: era vorba despre un tub din hârtie sau pânză, compartimentat în aşa fel încât să conţină praful de puşcă şi proiectilul împreună. Grenadierul francez rupea tubul cu dinţii (dacă îi avea) şi vărsa conţinutul în ţeava armei. Printr-o singură manevră, punea la locul lui şi proiectilul şi fixa totul cu resturile de tub folosite pe post „flutuială”. Era ultrarevoluţionar să câştigi aproape 30 de secunde între o salvă aducătoare de moarte şi alta. Așa că, „negustorii” care încă mai aveau puşti vechi „pe stoc”, în cârdășie cu funcționarii proaspăt „unși”, l-au convins pe Împărat că noul cartuş este prea costisitor de produs…

Să completăm exemplul, revenim la România: în 1995 (ce tineri și frumoși eram!), Mircea Coşea a semnat documentele „Programului PHARE pentru Reforma Administraţiei Publice în România”. Programul, gândit pe două segmente: guvern şi ministere (considerate „instituţii-cheie ale reformei”), era prevăzut să se deruleze pe o perioadă de doi ani şi avea alocat un buget de 5 milioane de ECU (strămoşul lui „euro”). Şi? Păi, se pare că tocmai se investiseră ceva bani în modernizarea funcţionarului public de infanterie care putea da diverse aprobări cu ceva mai puţină mită decât înainte…

Cum au văzut grenadierii francezi cartuşul modern aşa am avut şi noi parte de Reforma Administraţiei Publice în România. De care ne bucurăm până și în ziua de azi.

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Ce-a fost mai întâi, funcţionarul sau corupţia?

 1. NeverMore zice:

  Mircea Mihăieș în Evenimentul Zilei: „Uităm esenţialul, şi asta ne costă: cuvântul partid vine, cum ştie oricine, de la parte. De la grup, de la gaşcă, de la haită. Îi aducem la putere, ne uităm la ei de jos în sus şi aşteptăm să ne facă un dram de bine. Nu ni-l fac. Ne imaginăm că ei chiar cred în idei politice, în platforme ideologice, în interesul public. Sunt ultimele lucruri la care se gândesc – dacă se gândesc vreodată. Ce-i obsedează e cum să ajungă aproape de făbricuţele de bani şi cum să-şi umple buzunarele. Ca membru al unei echipe manageriale ştiu cât e de greu, în România, să păstrezi neutralitatea în procesul luării deciziilor. Totul te face vulnerabil: o legislaţie aberantă, şmecheria versată a grupărilor de interese, forţa transpartinică a firmelor specializate în obţinerea de contracte cu statul, nesimţirea solicitanţilor. Îţi trebuie o enormă tărie de caracter – o ştiu pe propria piele – pentru a te opune tuturor acestor imponderabile.”

 2. Sare'n Ochi zice:

  nu numai functionarii sunt corupti. pentru cei care vor sa-si faca o parere despre gradul de corectitudine al „marelui” „jurnalist” Cornel Nistorescu:
  http://tano-tanocariddi.blogspot.com/

  • baricada zice:

   Prin 97, Nistorescu, ca proaspăt şef la Eveniment, unei echipe de corespondenţi ialomiţeni, i-a îngropat un articol despre vilele lui Ion Nicolae, baronul tutunului, construite chiar pe fâşie, la frontieră. A zis doar atât: “Cu ce sunt făcute pozele astea? Cu un Zenit? Îmi pare rău, băieţi, tocmai am vorbit cu Nicolae şi ne trimite vreo 50 de Nikon-uri pentru departamentul foto”… Doar ce-i luase locul lui Cristoiu şi-ncerca să-şi pună amprena… E reală, iar oamenii ăia îmi erau colegi de presă locală la vremea aia, lucram împreună pentru un ziar ialomiţean care chiar împrumutase din arhitectura „Evenimentului”: bulina roşie, fontul de gardă etc…

   • baricada zice:

    M-am repetat, istoria am mai scris-o sub formă de scurt comentariu şi pe blogul meu, dar episodul m-a dezgustat şi, cel puţin pentru mine, aura romantică a „puternicei prese centrale” care putea să se impună în politico – administrativul acelor ani de haiducie a dispărut…

 3. Pingback: Recomandări de seară: bucătăria lui Radu » Daily Cotcodac

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.