Cu complicitatea statului asistențial, Greierele o face pe Furnică

Motto: „Eu sunt Villon și de-aia-s breaz, / Făt din Paris, lângă Pontoise, / Acum va ști, bietu-mi grumaz, / Cât trage cu(biiiip)rul la necaz.”

Muncă, muncă și air muncă... toate-s scumpe în ziua de azi.

La școală, pe vremea când eram copil, fabula „Greierele și Furnica” era simplă și înfricoșătoare în morala ei: muncești/trudești/scuipi sânge = ai. Dacă nu, nu. Furnica munceşte/trudește/scuipă sânge, plătește impozite și taxe din greu, toată vara. Își clădește un adăpost pentru iarna care va să vie (aia care nu-i ca vara) și își umple cămara de provizii (că iarna ce să culegi – fulgi și colindători?). În tot acest timp Greierele cântă balade vesele, râde, chefuiește și dansează. Vine iarna, normal, pe nepregătite pentru Greiere. Furnica stă la căldură și se îndoapă din ce a agonisit, Greierele dârdâie pe afară flămând și înghețat (“Cri-cri-cri, iarnă gri, nu credeam c-ai să mai vii”). Sfârșit.

Sfârșit?

Ei, aș!

Zilele noastre. Statul asistențial, dresat “corect politic”: Furnica trudește/scuipă sânge, impozite și taxe, din greu, toată vara Își face un adăpost și-și umple cămările cu provizii pentru iarnă. Greierele știe că Furnica-i o proastă de workahoolică (dependentă de muncă, una din aceea care moare de tânără vrând să-și facă vreun viitor pe la vreo multi-națională), motiv pentru care face ceea ce știe el mai bine când “economia duduie”: ia credit doar cu buletinul, cântă, chefuiește și dansează. Vine iarna. Furnica stă la căldură, Greierele nu. Furnica se-mbuibă din ceea ce a produs, Greierele la fel. Situația este de neacceptat. Greierele face o conferință de presă și se întreabă (retoric, firește, din punct de vedere socio-uman, normal), ce anume îi dă Furnicii drepturi în plus pentru a sta la căldură în timp ce alții, doar puțin diferiți de ea, stau și suferă de frig și foame. Televiziunile se înghesuie pe subiect ca musca la rahat arat, pardon, albinele ursul la miere și realizează emisiuni, analize și talk-show-uri în direct, presărate cu imagini dramatice despre Greiere: cum trremură în frig, cum are grijă de niște greierași mai mici (ca niște păduchi), adăpostiți în condiții mizere într-o cutie consumată de pateu Sibiu (da, este publicitate mascată, dar CNA nu se sesizează), în contrapartidă cu imagini despre opulența și, mai ales nepăsarea Furnicii care-și permite să stea la căldură într-o casă imensă și la o masă plină în exces de provizii. Lumea este șocată: cum, România secolului XXI mai adăpostește scene de o asemenea cruzime? Ghetouri, blocuri deconectate de la apă, căldură, canalizare? Greieri suferind în frig și înfometați? În timp ce alții trăiesc în huzur… România, te iubesc!

Apar editoriale de opinie. Însuși Încruntat Scrâșninddindinți Încruntățescu, Crucișătorul opiniei de opinie din România își pune problema (retoric, firește, din punct de vedere socio-uman, normal) dacă nu cumva Furnica s-a îmbogățit pe spinarea Greierului. Dacă nu cumva, în timp ce trudea, truda ei a fost mult ușurată de muzica pe care dansa Greierele, dacă i-a plătit acestuia drepturi de autor șamd. Drept pentru care interpelează Opoziția, Parlamentul, Președinția, Guvernul – căci este timpul ca abuzul să aibă o finalitate, impozitele Furnicii să fie mărite progresiv, în așa fel încât aceasta să plătească “cât se cuvine”.

Mană cerească pentru a se lua o poziție pe zi. Intervin politicienii de stânga-dreapta, sindicaliștii, Asociațiile de protecție a greierilor fără adăpost, Fundația “Vioara Frântă – Inima-nfrântă”, Liga pentru șanse cu mult mai egale – se organizează pichetarea Guvernului, Președinției, a casei Furnicii. Funcționarii publici se solidarizează și fac grevă de solidaritate în timpul pauzei de cafea zilnice, nu mai mult de 7 ore și 45 de minute zilnic – restul este pentru pauza de masă.

Noroc că s-a dus Păunescu la cele veșnice, că precis apărea și Cenaclul Flacăra în fața casei furnicii să-și zdrăngăne solidaritatea: “Enigmatici și cuminți, tremurând din zori în zori, dintre noi se sting și mor, Greierașii cei cuminți”… Noroc (pentru Greiere, firește) că mai există mulți și diverși alți susținători ai cauzei sale. Însuși Tatuplici face un reportaj despre torționarii fostei Securități și, surpriză: Furnica cam dădea cu subsemnata prin zonă… Plus c-a fost UASCR-istă… Clar, hărnicia sa este cam suspectă.

La presiunea străzii, ca răspuns la sondajele de opinie, a erodării propriei imagini, Guvernul dă o Ordonanță de guvern (firește) cu privire la egalitatea economică. Ordonanța se transformă rapid în lege, cu ajutorul neprecupețit al parlamentarilor (deveniți, brusc, harnici), i se adaugă amendamente anti-discriminare aplicabile retroactiv pe întregile perioade de vară (firește, normal, suntem un stat de drept) și, prin urmare, impozitele Furnicii sunt ajustate progresiv corespunzător, iar ea primește o amendă usturătoare pentru perioada în care l-a exploatat pe Greiere în calitatea sa de asistent de entertraiment din decor. Amenda este pentru muncă la negru și neplata obligațiilor angajatorului față de stat. Furnica (și se dădea harnică!) nu are suficienți bani să-și plătească obligațiile, motiv pentru care statul o execută silit și-i ia casa. Furnica își ia lumea-n cap și se mută într-o țară cu autorități normale la cap (poate există) unde contribuie din plin la creșterea bogăției economice a acelei țări. Ca o compensație pentru suferințele îndurate, Greierele primește de la stat, ca și locuință socială, casa și proviziile ex-Furnicii.

Să aruncăm o privire Greierului mai spre primăvară. S-a îngrășat. Proviziile ex-Furnicii sunt pe sfârșite, deși vara este cam departe. Dar nu este vina lui, în casă s-au aciuat toți greierii din zonă – cică au făcut club de dezbateri sociale. Casa, locuință socială, a nimănui deci (că Statul e o noțiune abstractă, nu?), se deteriorează – doar nu ați vrea să o repare și întrețină bietul și ex-exploatatul Greiere? În ziua în care se năruie, strivindu-l sub ea pe Greiere și alți câțiva greieri nenorocoși (ce se luptau din greu doar cât să-și țină zilele, fără ca nimeni să-i ajute, sub privirile nepăsătoare ale autorităților), Guvernului i se reproșează lipsa de mijloace (c-au furat și secat resursele, îmbuibații!) și, mai ales, de voință și crasă nepăsare. Parlamentul înființează o comisie de anchetă ce va consuma de la buget minim 100 milioane de euro. Mass media semnalează, analizează și comentează eșecul Partidului de guvernământ și al președintelui Băsescu de a gestiona și rezolva problema inechității sociale.

Între timp, rămășițele casei vor fi invadate de ceva gândaci fără mofturi ce vor organiza și ei, doar pentru subzistență, „cât să aibe și gura lui ăla micu’ ce să manâncă”, un mic trafic de oale, cretiți, vodafoane, aifoane, aipeduri și gagicoane… “dă-mi un leu, să scap de foame”.

Acest articol a fost publicat în Viața bate câmpii și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Cu complicitatea statului asistențial, Greierele o face pe Furnică

 1. dan zice:

  Asa-i trebuie furnicii, mama ei de capitalista…, poate se marita cu un greiere…

 2. doc zice:

  Cam asa,cam asa(camasa).

 3. luminita zice:

  Suuuuuupeeeeer! 😆 😛
  noroc ca ai pus linkul la Politeia ca imi scapase la timpul ei. Balada zic .
  Si da, e clar ca te-au plagiat baietii veseli, ti-au preluat firul epic, decorul, metodele de lucru , mijloacele tehnice……personajele ….chiar si pe alea secundare, aka gandacii din final.
  (la varianta aparuta azi pe politeia ma refer.)
  Pai sa nu te dai indignat? 🙄

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.