AURUL, AUSTRALIENII ŞI ARDELENII (am găsit continuarea)

de Julius Constantinescu (la cererea lui am săpat în arhive până am găsit partea a II-a, pe care o publicăm după ce i-am pus diacriticele. Mulțumim frumos!)

(rezumat din episodul trecut): Remin Baia Mare a venit cu rețeta unui bulion*. O australiancă de bine a uitat rețeta pe foc până s-a prăjit, mă rog, ars la buzunar cetățeanul român, prin reprezentantul său, statul. Dar să-l lăsăm pe Julius să zică, că el zice mai bine: „No bine, tu, Rozi!”, ar zice un ardelean. „Fugi, bă, d-acilea!”, ar zice un oltean. „Plimbă, bă, ursul!”, zice conducerea Aurului dacă îi amintești că BNR nu făcea fițe până acum la aurul rafinat la Phoenix. Dar, să râdem în continuare cu conducerea Aurului, care lansează pe diverse canale neoficiale informaţia că aurul rafinat în Anglia are puritatea de 99,98%, cu 0,02% mai mare decât cea obţinută la Phoenix. De ce nu o spun oficial, adică bărbătește, în față, și de ce tac ca peștele-n Tisa când întrebi despre licitația pe care cronicarii vremii n-au reținut-o, veți vedea și vă veți minuna în continuare.

(partea a doua, cea în care el nu rămâne cu ea, ci numai ea cu banii):

Așa cum vă spuneam, *bullion d’ore este un aliaj al aurului și argintului care mai conține, pe lângă, evident, aur și argint, metale rare. Aceste metale rare sunt mai scumpe decât aurul. Deputatul de Maramures Luca Ștefănoiu, un specialist în domeniu, spune că șpilul întregii afaceri ca aurul românesc să voiajeze prin Europa stă tocmai în aceste metale rare, a căror urmă se pierde în ceața perfidului Albion. Deputatul Ștefănoiu a înaintat o serie de memorii și sesizări unor foruri care mai de care mai competente, răspunsul pierzându-se, iar ați ghicit, în ceața perfidului București. El atrage atenția statului român asupra unui fapt care, dacă nu este premeditat, este o simplă coincidență, și invers: aurul rafinat în Anglia nu se întoarce în România decât atunci când prețul aurului la bursa londoneză este ridicat. Asta, sub ochii conducerii C.N.REMIN, reprezentanta statului român. Ce pierde statul român intră, în compensație, în marsupiul australienilor. De asemenea, asupra controlului cantităților de metale prețioase care ies din România planează serioase suspiciuni. Produsul este transportat în cisterne despre a căror încărcătură conducerea Aurului refuză să facă vreun comentariu. Se spune chiar că numărul inspectorilor BNR care însoțesc transportul a scăzut dramatic pe masură ce numărul transporturilor crește tot mai vioi. Vama Baia Mare a solicitat Direcției Regionale Vamale Oradea un control al exporturilor de anul trecut făcute de Aurul, povestea putând fi rezumată simplu: din transporturile de anul trecut (2000) nu s-a mai întors în România nimic. Ori, guvernului României nemirosindu-i nimic dinspre Baia Mare, Aurul obține, în ianuarie curent, o licență de export definitivă. Adicătalea, ca și cum până acum n-ar fi făcut ce i-a poftit muşchiul cu aurul rafinat în Anglia, Aurul poate să facă acum ce-i poftește mușchiul cu aurul rafinat în Anglia.

Bun. Să rezumăm: Că în toată afacerea autralienii au venit cu uzina și românii cu țara de șmenuit, respectiv România, e limpede în Baia Mare până și unui copil care a avut șansa să se nască viu. Pe lângă bocancul în fund pe care l-a dat Phoenix-ului, Aurul execută tot ce mișcă în zonă și ar fi putut avea o cât de mică legătură cu numitul Dabija. Deși inițial „Proiectul Aurul” viza doar prelucrarea sterilului, investitorii australieni percutează după ce se văd cu piciorul în ușă. Mai întâi că sterilul ajunge doar pentru 12 ani și că 12 ani e cam puțin pentru o investiție de 12,8 milioane de para. Este nevoie deci de extinderea activității Aurului, zic ei. Este nevoie de extinderea activității Aurului, conchid autoritățile române. Prin urmare, în 1997 apare Explorer SA, firma de prospecțiuni unde Esmeralda Ltd. Deține 97,5% din acțiuni. Restul acțiunilor revin, firesc, Aurului, Institutului de Cercetări și Proiectări Miniere, Uzinei de Utilaj Minier și Reparații și, de sanchi, SC Cuarț SA Baia Mare, fosta Intreprindere de Explorări Geologice. Devenită, dintr-una din cele mai mari firme de profil din țară, cu mii de angajați, un stârv din care mai ciugulesc 150 de amărâți, SC Cuarț moare cu zile după ce Explorer îi ia, practic, obiectul muncii. Deputatul Luca Ștefănoiu îl acuză pe fostul director al REMIN Ioan Hudrea că a patronat sustragerea din cadrul companiei a mai multor documentații în domeniul explorărilor geologice. Este vorba de documente aflate în regim de secret de stat și care fuseseră întocmite de către Cuarț. Disparițiile au fost localizate în timp în 1996, cu un an înaintea înființării SC Explorer. La începutul lui ’99, într-un răspuns al Agenției Naționale pentru Resurse Miniere care l-ar fi făcut invidios până și pe Geo Bogza descoperim un paragraf timid: „Desigur că, în procesul complex de restructurare a activității de explorare și exploatare, pot să apară și acțiuni ilegale, în special de transmitere a unor date geologice”. Ștefănoiu mai spune ca Hudrea&Co. ar fi negociat în spatele storurilor trase vânzarea proiectelor subtilizate (în formă populară, furate) cu societățile participante la închideri de perimetre. Și, dacă tot dădea Aurul lapte – carne – brânză – ouă, Uzina de Preparare Săsar de ce să mai trăiască?

După cum vă ziceam într-un episod anterior, pe Julius Constantinescu îl găsiți în zilele noastre păstorind cu o mână de fier, tiranică aș zice, Daily Cotcodac, desemnat ca și cel mai popular blog la RoBlogfest-ul de anul trecut.

Acest articol a fost publicat în Viața bate câmpii și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la AURUL, AUSTRALIENII ŞI ARDELENII (am găsit continuarea)

  1. julius zice:

    exceptional text! daca as fi fost propriul meu redactor sef, m-as fi dat afara.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.