Invazia inexplicabilului

de Ion Mureşan

Se spun tot felul de lucruri urâte despre România: că este o ţară bananieră, că e exotică, că e împânzită de corupţie. În ce mă priveşte, cred doar că e o ţară a misterelor. Omul de pe stradă nu-şi poate explica nici jumătate din lucrurile care se întâmplă în jurul lui. De unde nu se aşteaptă, de acolo sare minunea. El este obişnuit să-şi drămuiască pâinea şi să justifice fiecare bănuţ care i-a ajuns în buzunar. Ziarele, posturile de radio şi televiziune îl bombardează zilnic cu informaţii care îl miră, care sunt în contradicţie cu toate explicaţiile pe care el le are pentru banii săi. Lucrurile ce pot fi explicate sunt, e drept, neinteresante. Lucrurile ce pot fi explicate sunt şi neinteresante şi puţine. Constatăm că nu doar din televizoare ci şi din instituţiile statului are loc o adevărată invazie a inexplicabilului. Cum să-ţi explici că într-un an, care are de când lumea 365 de zile, parlamentarii au reuşit să petreacă în afara Parlamentului peste o mie de zile, că doar anul nu e de gumă, ca să-l poţi întinde după cum ţi-e voia? Cine şi ce să înţeleagă din vaietele de sărăcie, din lamentaţiile guvernamentale că economia românească e la pământ, când vilele trufaşe împânzesc marginile oraşelor, iar cabanele cochete şi cu dotări ultramoderne se înşiră pe kilometrii întregi în zonele de agrement? Cum să-ţi explici că în anii aceştia de sărăcie şi austeritate, când mulţii cetăţeni câştigă mai puţin decât îi costă întreţinerea la bloc, peste tot unde era un loc viran s-a ridicat ca din pământ câte o biserică măreaţă? Numai în Cluj au crescut miraculos, în timp record, în jur de 40 de biserici şi lăcaşuri de închinăciune. Cine, apoi, poate spune că e lucru curat faptul că oameni care au furat miliarde şi miliarde de lei, care au ruinat bănci, au comis crime, pleacă din ţară fără să-i întrebe nimeni de sănătate, şi se pierd prin lumea largă? E nevoie să crezi în vrăji, în boscoane băbeşti ca să accepti că e posibil ca un cetăţean care a furat un borcan cu, vorba unui prieten, „castraveţi cornişon” primeşte mai mulţi ani de puscărie decât unul care a furat un milion de euro. Am putut vedea toată ţara pe micul ecran, nu de multă vreme, cum un urmărit general a ieşit pe geamul maşinii poliţiei şi sub ochii organelor în uniformă s-a urcat în altă limuzină şi a plecat. Ne-am făcut cruce, am scuipat în sân şi ne-am zis că e voia Celui de Sus.

Am văzut, apoi, tot la televizor, că prin judeţele Harghita și Covasna se taie noapte de noapte pădurile şi că poliţia nu-şi poate explica unde şi cum dispar sutele de metrii cubi de lemn, căci din tot ce s-a furat nu a reuşit să recupereze decît 15 la sută. Şi aici o explicaţie pe bază de spiriduşi şi extratereştri s-ar impune. În alt sat din Transilvania cetăţenii sunt furaţi ziua în amiaza mare, dar nimeni nu are nici o idee cum să se oprească flagelul. Misterele sunt atât de adânci, încât cad în ele şi străinii. Misterul nu e xenofob, nu e discriminator pe motive religioase, rasiale sau etnice. Nu mai departe, la Sibiu, un canadian care bătea de şase ani pământul cu bicicleta şi care a trecut prin ţări mult mai sărace decât România fără să păţească nimic, i s-a terminat norocul chiar în burgul transilvan și-a rămas orfan de bicicletă şi fără acte. O asemenea minune nu cred să mai fi văzut omul.

Exemplele se pot înmulţi după voia fiecăruia. Păcat că Europa nu crede în minuni.

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.