Interviul copy-paste al prof. univ. dr. Andrei Marga

 

Numai că răspunsurile nu sunt atât de reușite...

Fiind luni, mi-am adus aminte cum dl. prof. univ. dr. Andrei Marga a stat, tot într-o luni, de vorbă cu cititorii HotNews. Cititorii i-au pus întrebări, dl. Marga le-a răspuns. Problema cu ziua de luni este că nici iarba nu crește, dară-mi-te ideile. Așa că, ce n-am făcut la data respectivă, am făcut acum și am citit întrebările și, mai ales, răspunsurile. Asta, incitat fiind de către afirmația utilizatorului de HotNews care se semnează „Addy”: “Cred că mulți dintre noi ar dori niște lămuriri în legătură cu „discuția on-line purtată de domnul Marga”. Toate răspunsurile date sunt copy-paste după: http://web.ubbcluj.ro/news/presa/view_presa.php?lang=&id=441, http://gazetino.wordpress.com/2011/01/07/exclusiv-andrei-marga-de-vorba-cu-andrei-marga-despre-noua-lege-a-invatamintului/, http://istodor.catavencu.ro/2011/01/10/andrei-marga-despre-legea-inva%C8%9Bamintului-funeriu-cotroceni-ceea-ce-este-bun-in-legea-educatiei-este-deja-in-reglementari-vechi-iar-ceea-ce-este-nou-este-gresit/, http://www.cotidianul.ro/131721-Ce-va-fi-in-trei-ani, http://www.ziuadecj.ro/editorial/delirul-lui-traian-basescu–58293.html, http://www.google.ro/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CBYQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.euro.ubbcluj.ro%2Fstructura%2Fomnia%2Fopera_omnia_andrei_marga.pdf&ei=4EIrTfnbKYqh8QPq07TKAg&usg=AFQjCNGsj-F39T9-LnCUTwtVdoOnS_9lQw&sig2=HIHf_Uem4bPzngAVmjEJyg, http://www.cotidianul.ro/133842-Ce-este-de-facut și http://www.napocanews.ro/2010/05/andrei-marga-stie-de-ce-nici-o-universitate-din-romania-nu-este-in-top-500.html. Suntem cel puțin curioși dacă domnul Marga a fost prezent la această discuție și dacă el a oferit aceste răspunsuri”.

 

Niște scule (tools) pe care domnul Marga ar cam trebui să învețe să le folosească.

Cum n-a avut de lucru domnul “Addy”, n-am avut nici eu. Concluzia? Nu știu dacă a mai avut cineva răbdare să citească toate răspunsurile date întrebărilor puse pe HotNews… Cu tot respectul față de omul Andrei Marga, cel pe care l-am cunoscut personal între anii 1996-2004 (din păcate, cu totul altul după 2005), cred că pasiunea pentru putere l-a distrus. Ce-am citit eu pe HotNews ca fiind presupuse propriile sale idei (acestea), pe lângă că sunt luate cu copy-paste din materialele enumerate mai sus, sunt inconsistente, insipide și date ca din vârful tastaturii (în limbaj superior-buruienos, probabil limba de lemn academică). Eu unul m-am simțit agresat intelectual. Pentru cei care vă plictisiți, vă recomand: Andrei Marga discută online. Veți constata că există lucruri mai anoste decât o banală zi de luni.

Oricum, așa, de pe margine, ca și chibiții (și fără nici un fel de supărare), dar sunt necesare câteva precizări. Și se impun și unele întrebări. Două precizări în ceea ce privește reforma domnului Marga: domnia sa a scos admiterea scrisă la facultate, introducând admiterea pe bază de notă obținută la Bacalaureat. Dezastrul s-a văzut cu ochiul liber: scăderea calității celor admiși în facultăți. Exemplul cel mai la îndemână este prima facultate a UBB la care s-a introdus acest tip de „admitere”: Facultatea de Științe Politice. Primul an a fost un „succes” deplin: s-a intrat cu media 9,95 (au fost admiși mai mulți „școleri” de la licee cu Bacalaureate aranjate, în detrimentul absolvenților de la licee în care se muncea la modul foarte serios pentru note bune). Cei din acea “promoție” sunt considerați printre cele mai slabe produse ale respectivei facultăți.

Chestiunea numărul doi: în orice Universitate respectabilă din Occident unde la o facultate au fost admiși, să zicem, 1000 de studenți, dintre ei termină/sunt promovați numai cei care sunt în stare și merită să fie absolvenți/promovați. Așa ar fi normal să fie și în România, nu? Doar că s-a „reformat” și acest aspect. Conform “reformei” Marga, profesorul din facultate își ia salariul în funcție de numărul de studenți. Dacă ai, să zicem, 1000 de studenți – dintre care doar 10 ar merita să fie absolvenți, potrivit „reformei” ești obligat de “nevoi” (măcar pecuniare) să-i treci pe toți cei 1000 – asta dacă dorești să-ți mai primești salariul. Păi, înainte de 1989 exact asta am avut în învățământul pre-universitar: învățământ de masă. Rezultă că “reforma” a avut drept rezultat distrugerea învățământului superior românesc, transformarea acestuia într-unul de masă.

Întrebările nu le mai pun, le-au pus alții (despre soție, despre pensionare șamd).

Acest articol a fost publicat în Un castravete, dom' Profesor și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Interviul copy-paste al prof. univ. dr. Andrei Marga

 1. NeverMore zice:

  Lasa ca pun eu intrebarile. Le repet, daca zici ca au mai fost puse:
  1. Cum explica domnul Marga faptul ca domia sa este rector, iar sotia sa, doamna Delia Marga, este sefa Centrului de Limbi Moderne Aplicate din UBB. Nu cumva este un conflict de interese flagrant?
  2. De ce a sustinut onor domn Marga atat de vehement varianta „Abramburica” a legii educatiei si nu varianta guvernului? Nu cumva datorita faptului ca varianta „Abramburica” prevedea pensionarea la 70 de ani pentru profesorii universitari, iar varianta guvernului prevede pensionarea, asa cum este normal si se procedeaza si in Occident, la 65 de ani? Cu alte cuvinte, daca legea educatiei este adoptata onor domn Marga anul viitor devine pensionar.
  In fapt asta il doare cel mai tare pe onor domn Marga: probabilitatea ca in 2011 sa ramana „fara coledzi”. Iar fara „coledzi” nu se poate !

 2. Marean zice:

  Spun si eu cate ceva, poate chiar intrebari, de la obraz, ca tot l-am auzit vorbind despre Basescu si familia acestuia, despre Boc si familia acestuia, nu despre reforma educatiei:
  Dule Marga daca aveti ceva cu presedintele Basescu spuneti-o lui nu atacati oamenii din jurul lui. In primul rind ceea ce faceti dvs se numeste mojicie, si lipsa de bun simt.C eea ce a facut Boc din Cluj se vede la fel si ceea ce ati facut dvs din invatamintul romanesc. Eu zic ca Boc are cu ce se mindri pe cind dvs… Daca ati fi asa inteligent cam credeti ati observa ca Boc se straduieste sa scoata tara din nenorocirea in care a lasat-o partidul dvs liberal. Unde erati cind se angajau de catre liberali sute de mii de bugetari care astazi tin economia in loc ? Unde erati cind se majorau pensiile si salariile pe de-a moaca? unde erati cind se dadeau legi speciale de pensii si salarii? unde erati cind se dadea unei firme cu un singur angajat platoul M. Negre? Unde erati cibnd se cheltuiau pe voturi 3,6 miliarde de euro din privatizarea BCR? Toate aceste nenorociri nu le-a facut Boc ci Tariceanu. De ce n-ati protestat? De ce nu v-ati ridicat impotriva guv Tariceanu care pe timp de crestere economica de 8% a lasat un deficit bugetar de 7 miliarde de euro (banii astia au fost imprumutati de Tariceanu). Daca ati fi un om informat ati fi stiut ce-a zis Isarescu. citez din memorie „in 2007 si 2008 statul s-a indatorat mai mult decit in 2009 si 2010. Daca presedintele v-a facut distrugatorul invatamintului, Boc n-are nicio vina. Va las sa va contemplati absolventii facuti la fabrica de diplome si elevii care la bac (la un liceu din Pitesti) au scris toti din clasa pe lucrarea scrisa de la limba romana ca se numesc „Ion Popescu”. Asta e produsul gindirii dvs. Sa spui in public (adica sa te bagi in mocirla) ca un colaborator (fost) este mediocru numai pt ca e prim ministru si are alte obtiuni politice decit ale dvs arata ca n-aveti onoare.

 3. Greva_fiscala zice:

  Nu-l mai „onorati” atat pe tovarasul mOrga! Este un nimeni, va ramane un nimeni. Ministru al „unei” educatii. Va muri TOT un NIMENI! La varsta lui, nu se mai poate dezice de „caietul de sarcini de la congresul xxL al partidului”. La fel si iubitii lui conducatori. Cei, care ajunsi la putere, vor gira impreuna cu „reactorul”, alte si alte generatii de handicapati cu diploma! („… imi fac averea cum vreau eu si partidul, de voi ma doare-n….” A.M.). Pai nu? Cati?

 4. baricada zice:

  Salutare, tizule (Eugen), ca de la ziarist la ziarist… Îmi place articolul, îmi place blogul şi-am rămas cu o nostalgie şi după Clujul în a cărui facultate de drept n-am mai ajuns după ce, comod abandon, m-a furat Capitala… Viaţă lungă-n blogăreală şi… ţine-o tot aşa…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.