Un vampir tot mai simpatic

de Ion Mureşan

Între aşa-zisele „probleme transilvane” se ridică din ce în ce mai sus chestiunea Dracula. De când Dan Matei Agathon, harnicul ministru al turismului (în Guvernul Adrian “Nepotul Mătușii Tamara” Năstase al PSD – n.S’O.), a lansat proiectul „Dracula Park” şi l-a binecuvântat cu aprobarea guvernului, tot ardeleanul este îndreptăţit să-şi dea cu părerea. În fond, Dracula este o avere regională. Orice străin când aude numele „Transilvania” adaugă reflex „Dracula”, şi invers. E de neconceput să faci un land dedicat marelui vampir în codrii Bucovinei, pe Jiu ori pe litoralul Mării Negre.

O primă observaţie ar fi aceea că averea asta trebuie musai valorificată. Să atragi bani în ţară cu ajutorul imaginaţiei, mi se pare un lucru lăudabil. Căci, iată, de pe urma faptului că ţara noastră are un relief variat (munţi, dealuri, câmpii), o bogăţie incontestabilă, palpabilă, nu prea ştim trage foloase. Atunci de ce să nu încercăm să fim mai inteligenţi administratori ai impalpabilului? Nu văd cu ce ne-ar deranja să fim noi centrul mondial al vampirilor, vampirologilor şi vânătorilor de vampiri, să organizăm conferinţe internaţionale, să dăm ordine şi medalii, să edităm statute şi regulamente în domeniu, să dăm acreditări…? Din păcate, observ că dezbaterile în chestiunea Dracula riscă să fie trecute în domeniul eticii, ori chiar în cel teologic. Abia de aici începe ridicolul. Nu m-ar mira ca vreun gazetar să aibă ideea de a cere Bisericii Ortodoxe, celei Greco-Catolice ori Baptiste să-şi precizeze poziţia în privinţa moralităţii lui Dracula. Nu m-ar mira ca să se discute problema vampirilor în paralel cu aceea a avortului ori a legalizării prostituţiei. De altfel, începutul l-am văzut, căci un cleric din Sighişoara a declarat răspicat că „Nu avem nevoie de jocuri cu personaje care sug sânge”, adăugând imediat că e o „blasfemie”. Dacă s-ar reuşi punerea pe ordinea de zi a chestiunii la o şedinţă a Academiei, la una a Colegiului Medicilor şi la una a Alcoolicilor Anonimi, cred că ne-am da cu vârf şi îndesat măsura seriozităţii incurabile.

În ce măsură e de dorit ca obiectivul turistic să ia fiinţă la Sighişoara sau aiurea, e cu totul altă discuţie, după cum gradul de deteriorare a acestui minunat oraş-monument, cred eu, e o altă problemă, foarte serioasă. În ce măsură există bani, dacă e bine ca parcul să se întindă pe 120 sau doar pe 80 de hectare, câte locuri de muncă se vor crea, dacă trebuie să se şcolarizeze un singur actor pentru rolul vampirului sau să se lucreze în schimburi, aceste aspecte nu au relevanţă. Nu pot însă să nu amintesc de faptul că, de exemplu, bistriţenii s-au simţit de-a dreptul frustraţi atunci când s-a hotărât că domeniul contelui Dracula nu le va fi retrocedat lor şi că vampirul nu va sta la pândă în Pasul Bârgăului, acolo unde l-a pus Stoker. Nu mai vorbesc de intervenţiile pe care politicienii bistriţeni le-au făcut pentru a se reveni asupra hotărâri, de memorii şi documentaţii. Aşa că, cei care au primit cadoul, nu-l vor, cei care nu-l au umblă nebuni după el.

Dacă Dracula Park se va realiza vreodată, cine şi ce afaceri va face din el, nu ştiu. Însă, vampirul îmi e tot mai simpatic.

(Material publicat în 2002 în Ediția de Transilvania a Evenimentului Zilei. Un bun exercițiu de memorie despre ceea ce înseamnă clasa politică românească și durata de viață a „proiectelor” “pe termen lung” ale acesteia. Un bun exercițiu de memorie despre ce înseamnă “părerologul” român, individul care-și dă cu părerea împotriva oricărui demers. Cum am mai afirmat: Partidele politice sunt principala sursă de corupție din România, dar nici societatea “păreriștilor” de serviciu din orice domeniu nu este mai brează în ceea ce privește obtuzitatea cu care se opun oricărui proiect făcând paradă de “etcă”, “morală” și “principii”. Interesant este faptul că nimeni nu ține cont de părerea celor care s-ar putea să-și câștige existența din derularea câte unui astfel de proiect, cum contează fie numai “părerea” “experților”, fie numai interesul financiar sau de imagine al politicienilor. În orice caz, s-au cheltuit bani, timp, nervi și păreri dar “proiectul” Dracula Park n-a mai apucat nici să se nască. Dar s-au cheltuit, respectiv s-au încasat, nenumărate parale. Știe careva cât ne-a costat în lei circul făcut pe tema aceasta de către ministrul PSD al Turismului Dan Matei Șpagaton Aghaton? – Victor Lungu)

Acest articol a fost publicat în Politichie de mărgăritar și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Un vampir tot mai simpatic

 1. există o vorbă: „Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă-n traistă”.
  așa-i și cu Dracula: ne-a fost dăruită asocierea cu o temă extraordinară de ficțiune, dar noi nu suntem în stare să fructificăm deloc această asociere.

  • Sare'n Ochi zice:

   La fel este si cu Rosia Montana. „Dumnezeu iti, sa-ti ia altii din traista” (parafrazand). Iar pe oamenii de acolo care-si doresc exploatarea aurului nu-i intreaba nimeni din cauza minoritatii galagioase si foarte active. Un domn de la Academia romana intrebat despre viitoru existential al oamenilor din zona le-a transmis ca pot sa impleteasca lucruri frumoase, ecologice, din scoarta de copac si sa faca ciubarit ca stramosii lor. Un adept al exploatarii, localnic, i-a transmis ca sa faca aceste lucruri chiar domnia sa si daca are copii, inclusiv ei si copiii copiilor sai. E minunat cum hotarasc „unii” ce este mai bine, mai sanatos si mai minunat pentru „altii”.

 2. nelucraciun zice:

  Este o mica-mare problema. Brandul, exploatat fara profesionism, risca sa cada in derizoriu. Locul pentru parc trebuie, de asemenea, ales de profesionisti. Si mai e inca o conditie pentru o afacere de succeas: anticoruptia!

 3. FRUNZA VERDE!
  Unde-i minte multa si prostia-i mare…
  Victore,
  mai umbla putin prin tara:
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Utilizator:%C8%9Aetcu_Mircea_Rare%C8%99
  asa lucruri frumoase pot fi vazute:
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Biserici_de_lemn_din_Rom%C3%A2nia
  dar, ne plac mai mult curvele, precum politica….
  Cu dag,
  Lili

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.