Să arunce primul cu medalia doar cel fără de pată

În vârstă de 67 de ani, direct vizat de prevederile noii Legi a educației naționale (datorită vârstei, nu a meritelor), prof. univ. dr. Michael Shafir, profesor de relații internaționale în cadrul Universității „Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a anunțat că îi returnează președintelui Traian Băsescu ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de ofițer, în semn de protest. Protestul domniei sale este în numele colectiv al altor câtorva mii de oameni care s-ar vrea eternizați în învățământul superior. Despre cum nu am nici un motiv să le plâng de milă “stăpânilor universităților” și celor care-i susțin din simplu interes pecuniar, am mai scris. Reamintesc doar faptul că acești profesori de azi sunt foștii asistenți, lectori și șefi de lucrări care și-au dat afară, pe motiv de vârstă sau apartenență politică, foștii profesori, luându-le locul. Azi s-ar vrea eternizați pe funcții, de principiile din anii ’90 s-a ales praful. Am scris și despre ce merite își apără această adevărată “Ligă a lui Mitică” chiar și la UBB, așa că nu mă miră faptul că azvârlitul de “cocorație” în obrazul lui Băsescu vine pe bază de comunicat al acestei instituții. În fond, soldații domnului Marga trebuie să facă “totul pentru front, totul pentru victorie”. Inclusiv front comun.

Ce nu am înțeles din noianul de luări de poziție pe marginea gestului prof. univ. dr. Michael Shafir este dacă a făcut acest gest în calitate de profesor sau de evreu (că prea se bate monedă pe acest ultim aspect de parcă întreaga nație evreiască i-ar bate obrazul președintelui pentru acest “genocid” legislativ: pensionarea forțată a profesorilor peste 65 de ani)? Despre “vehemențele” evreului Shafir scrie critic un alt evreu, domnul Eliezer Palmor, ambasador al statului Israel (citiți aici ce anume se reproșează pe marginea unui articol semnat de Michael Shafir cu privire la prof. Raoul Șerban). Despre veniturile afectate de noua lege ale profesorului Shafir vă redau un pasaj din Academia Cațavencu (24 dec. 2010): „Chiar şi domnul Michael Shafir, pensionar al statului american, recuperat ca dascăl la UBB, are în jur de 2.000 de euro, ca o frumoasă completare la pensie” (fapt verificabil și în fișa de declarație de avere pe anul 2010 a domnului ShafirMichael).

Şi-atunci, mă întreb legitim: de ce să se facă reformă? Să se împrăştie familiile de universități? Să li se strice prosperitatea? Ca să ajungă în fruntea bucatelor nişte tineri şcoliţi prin străinătate, “neexperimentați și înregimentați politic” după cum îi gratulează domn’ prof. univ. dr., fără să mai aibă nevoie de verificare, ci numai de indignare și vehemență? Să ia alții ce-au clădit unii în 20 de ani de muncă pe banii statului este curată obrăznicie! Chiar că se merită organizat un campionat național de azvârlit cu medalii. (Oricum, să nu uit scopul și durata gestului: jos, Băsescu!)

Acest articol a fost publicat în Un castravete, dom' Profesor și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Să arunce primul cu medalia doar cel fără de pată

 1. Florina zice:

  Şi să fie evaluate universităţile de comisii din afara ţării? E inacceptabil!!!

 2. ErRon zice:

  E cumva, la Studii Europene?
  O facultate infiintata de Marga care scoate ce? Specialisti in ce?
  Am facut si eu un an acolo, ca dupa anul intai se organiza o excursie in Europa, o organiza un tip foarte fain si destept, Marius Suciu. Am inteles ca omul e acum in Franta, l-a cam suntat Marga si a decis sa plece.

  • Domnul Goe zice:

   Da este de la Studii Europene. Mai multe informatii despre decoratie:
   Potrivit informaţiilor din Monitorul Oficial al României, nr. 43 din 26 ianuarie 2009, preşedintele Traian Băsescu a acordat distincţii în grad de ofiţer mai multor reprezentanţi ai comunităţii evreieşti, care au sprijinit menţinerea legăturilor diplomatice şi culturale cu Israelul. “Cu prilejul a 60 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte” şi “în semn de apreciere pentru contribuţia marcantă, pentru sprijinul acordat autorităţilor române în procesul de asumare a trecutului istoric de stabilire a adevărului privind Holocaustul”, sunt formulările care anunţă, în textul oficial, motivaţia instituţiei preşedinţiei române. Shafir a primit ordinul “Meritul pentru învăţământ” în grad de ofiţer, însă nu a fost anunţat că urmează să primească această distincţie. “Nu ştiu nimic despre asta. Decoraţia, dacă mi se dă, o s-o accept. Nu se poate refuza decât dacă ai un motiv foarte serios”, a spus profesorul Shafir. Michael Shafir a fost analist principal pentru Europa Centrală şi de Est în Departamentul de Analiză Regională al postului de radio Europa Liberă -Libertatea de la Praga. S-a născut la Bucureşti în 1944 şi a emigrat în Israel în 1961. A studiat literatura engleză şi istoria la Universitatea Ebraică din Ierusalim, precum şi la London School of Economics. A fost directorul departamentului de ştiri pentru străinătate la Kol Israel şi lector în ştiinţe politice la Universitatea Tel Aviv. De asemenea, a fost director adjunct al Departamentului pentru Cercetarea Opiniei Publice la Radio Europa Liberă, München, preluând ulterior direcţia secţiei româneşti a Departamentului de analiză şi cercetare al Europei Libere.

 3. Sare'n Ochi zice:

  Da, dupa cum spuneam, sa incercam sa nu murim prosti si sa ne mai si informam cine face parada de „puritate” si mai ales in ce scop:
  http://ro.altermedia.info/mass-mediacenzura/arhiva-lui-michael-shafir-anul-1989-al-europei-libere-a-fost-mutata-la-cluj_2841.html
  Adica: „Intr-un text recent, Paul Goma comenteaza evenimentul: “proaspatul profesor la Facultatea de Studii Europene de la Universitatea Cluj, a fost cercetator la Europa Libera, agent electoral al lui Iliescu in 2000 si purtator de servieta al lui Wiesel in legendara sa “intoarcere acasa” (la Cimitirul Vesel de la Sapanta, nu la Memorialul Anticomunist). Ce anume le va propune viitorilor profesori din invatamantul Holocaustului si studentilor, Michael Shafir, brosurist emerit si celebru necititor de texte atacate, ale unor autori etichetati orbeste: trivial-negationisti”.”

 4. ary zice:

  pueti voi sa scrieti cit puteti ei fac tot ce vor,in ROMANIA toti sint stat in stat fiindca toti sint inteligenti,si cred ca asta este doar o mindrie a romanului,daca ar fii toti inteligenti nu ar fii biata tara in prapastia in care se afla,si asa cine poate oase roade ca sint tari un dantura.

  • Sare'n Ochi zice:

   @ary, noi scriem sa-i enervam ca cineva sta cu ochii si pe ei. si scriem sa invete si cei care ne citesc si poate povestesc mai departe ce anume se intampla: cum sunt furati, mintiti, batjocoriti samd in numele dragostei de aproape si al democratiei. cate putin si tot le mai luam din poleiala.

  • Greva_fiscala zice:

   ary, mama, am si eu sa le dau ceva sa roada…, poate le mai cade din”dantura”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.