Numărătoarea țiganilor (rromilor, până la altă lege)

de Ion Mureşan

Rromii sunt greu de numărat. E greu de spus dacă asta e o calitate a lor, sau un defect. Cert este că zicala „Prinde orbul, scoate-i ochii” şi-ar găsi un echivalent într-o alta: „Prinde rromul, numără-l”! Nu e de mirare că recenzorii au dureri de cap atunci când merg la numărat de rromi. Pe de o parte, etnia e foarte mobilă, frontierele sunt osmotice în faţa ei. Chiar şi între graniţele unei ţări domiciliul stabil al rromilor e al naibii de instabil. Trebuie spus că instabilitatea asta nu li se poate întotdeauna taxa. Dar, e o întrebare, de exemplu, cum sunt număraţi, şi la cine, rromii rătăcitori prin Germania, Franţa, Ungaria etc? Apoi, cum sunt găsiţi de recenzori cei care locuiesc temporar prin pasaje, bordeie improvizate, clădiri dezafectate de unde sunt periodic evacuaţi de poliţie sau inspectorii primăriillor, pentru ca să dispară în alte, la fel de trecătoare, adăposturi. Despre absenţa actelor de identitate, reală sau simulată, nu mai are rost să vorbim. În fine, nu sunt statistician. Probabil că în cazul lor marja de aproximaţie e una mai mare decât la etniile tradiţional disciplinate.

Ei sunt greu de numărat şi de fixat în pătrăţelele formularelor şi din cauză că mândria de a fi rrom nu e constantă şi nici la mare preţ decât la o mică  parte a etniei. Dacă, să zicem, cifra votanţilor UDMR este sensibil egală cu cifra maghiarilor, nu acelaşi raport se poate stabili între numărul votanţilor partidelor rromilor (câte or mai fi funcționând în mod legal) şi numărul de cetăţeni rromi. Aceştia din urmă cad repede în capcana promisiunilor primului partid ieşit la vânătoare. Şefilor romilor, cică, nu prea le place să audă lucruri de acestea.

Odată, a curs destulă cerneală despre integrarea rromilor de-atunci, de o “Ziua Mondială a Rromilor”, organizaţiile clujene au ţinut o conferinţă de presă. Cu această ocazie, unul din liderii politici ai lor (sic!), după ce a protestat împotriva regelui şi împăratului său, care nu cunosc şi nu apără interesele etniei, a spus un lucru care merită să fie readus în discuție. Zicea liderul etniei sărbătorite că foarte mulţi rromi din Transilvania s-au declarat maghiari de-a lungul recensămintelor, pentru a beneficia, la început, de legitimaţia de maghiar – azi de posibilitatea unor acte numai bune pentru Spațiul Schengen (Ungaria fiind membră a respectivului “spațiu”). Spusa bulibaşei de partid mi s-a părut a fi atunci o gogomănie, numai bună pentru primarul naționalist, de care se “bucura” Clujul “napoc” pe atunci, în lupta sa cu plăcuțele bilingve. O astfel de afirmaţie nu putea fi verificată, dar, bine gestionată, putea duce la contestarea oricărui referendum cu privire la națiunea maghiară conlocuitoare și la cererile acesteia – ceea ce, trebuie să recunosc, era curată țigănie.

De atunci au trecut mulți ani și multe integrări – mai ales ale etniei rroma în mentalul colectiv “așa nu” al con-cetățenilor noștri europeni. Motiv pentru care “frații” noștri francezi ne-ar cam bloca accesul în Spațiul Schengen. Dar ce s-or face dacă, “intreprizători” cum îi știm noi pe rromi, ei sunt deja cetățeni maghiari? Poate de aceea ne și întind, azi, o mână de ajutor maghiarii (fiind ei la președinția UE): să venim noi cu țiganii noștri, nu ei cu cei declarați ca fiind ai lor. Chestie de a ține la imagine…

Acest articol a fost publicat în Postul cititorului și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Numărătoarea țiganilor (rromilor, până la altă lege)

  1. Dan zice:

    Bine gandit! Greu de inghitit!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.