Cruciada „săracilor” (“Ne-am râs de cinste, râde ea de noi”)

Vânt, ploaie, geruri, pita nu lipseşte, / Iar de-s curvar, curvia molipseşte, / La orice sac un petec se găseşte. / La mâţă rea, rău şoarec s-a prăsit; / Ocara ne urmează şi-n gunoi, / Ne-am râs de cinste, râde ea de noi, / În ăst bordel unde ne-am pripăşit. (Francois Villon, Balada lui Villon pentru trupeșa Margot)

Cam prin anul 1096, bântuia o aşa foame prin Europa, aşa de bine instutuţionalizată de gândeai că a fost instituită pe bază de Ordonaţă de Guvern – europeanul de rând făcea foame şi gata, în timp ce o pătură mică de privilegiaţi puneau bazele Evului Mediu de cumetrie. Problema era că, numai ţinuţi în foame, europenii nu înseamnă că nu aveau preocupări şi, din păcate pentru baronii locali ai timpului, preocuparea principală era să fie nemulţumiţi – ceea ce era o ingratitudine pe faţă: în fond, foamea era pe gratis. Aşa că, pentru a ieşi din impasul acumulării de nemulţumire, Papa Urban al II-lea a ordonat ca toţi fomiştii să se adune şi să purceadă la prima cruciadă împotriva musulmanilor din Orientul Apropiat.

La început, cruciada a avut un larg ecou popular, chiar şi acum în cărţile de istorie este pomenită drept “cruciada săracilor”. Ea a fost condusă de doi indivizi străini de “limbajul armelor” (un fel de «cei două’jdemii de specialişti» ai Convenţiei Democrate): un pustnic şi un om fără avere, echivalentul de astăzi ai impostorilor de partid și de stat, numiți în funcții după capacitatea de a performa parale la teșchereaua partidului. Cert este că cei doi “lideri” au dus gloata săracilor direct la dezastru: Orientul Apropiat n-a fost decât o etapă de tranzit pentru fomiştii Europei, turcii conducându-i rapid pe lumea cealaltă. Iaca un mod sigur de a scăpa de sărăcie: respectivii s-au îmbulzit să ia calea Orientului fără să cunoască şi riscurile la care se expuneau, doar că li s-a spus că este mai bine. În fond, este simplu să deschizi gura şi să indici calea către “Ţara Făgăduinţei” şi apoi să o închizi la loc pentru a nu fi obligat să descrii greutăţile drumului – mulţimea este orbită de speranţă, se hrăneşte cu aceasta.

După aproape o mie de ani de la acele evenimente, România se află în situaţia celei mai sărace ţări din Europa. Sărăcia la români este sub nivelul acceptat de lumea civilizată de astăzi şi, pentru eradicarea ei, românii practică un gen de “cruciadă”, adaptată vremurilor moderne. De data asta, nu valorile creştine atrag oamenii, ci bunăstarea. Românul nu mai este convins să lupte pentru emanciparea de sărăcie la el acasă. Dă şpagă, de exemplu, să meargă să fie ucis pe bani buni în Irak sau Afganistan.

Dar ce-au făcut regimurile de până acum pentru a opri cruciada românilor spre “o lume mai bună”? Ai lui Ion Iliescu au transformat sărăcia în capital electoral. În limbajul politicianului dornic de putere şi numai atât, ei au ştiut doar să dea indicaţii preţioase: trebuie făcută una, alta – administraţie, justiţie, anticorupţie, dar i-au clocit, ca o cloşcă cu pui monstruos de vii, pe toţi generatorii de “capitalism de cumetrie”. La umbra Partidului Social Democrat au puit regimente de înregimentaţi prin corupţie şi căpătuială în partid – vorba unui “pesedist” de bine (apoi “penelist”, apoi “pedelist”, iar mâine, cel mai probabil “acedist”): “puţini am fost, mulţi am rămas după ce-am câştigat alegerile”. Acum situaţia s-a restabilizat în aşteptarea unei noi revigorări. Din păcate, la fel se procedează sub fiecare “regim” – mulți la guvernare, puțini în Opoziție. Trebuie doar consultată lista traseiștilor politici (și-mi aduc aminte de ziua în care Băsescu i-a predat partidul lui Boc și le-a zis celor aflați în sală: închideți porțile partidului. Nu l-a ascultat nimeni).

În rest, nu vă lăsați amăgiți de cântecul de sirenă al PNL-PC și PSD: doar praf roşu cu seceră și ciocan ni se aruncă dinspre mass media cu patronii năimiţi din timp de către patronii PSD și PNL-PC: să poată să conducă din nou mulţimile spre o nouă cruciadă a săracilor.

PS: Să nu credeți că noi nu suntem vinovați de situația actuală. Noi, ca cetățeni/alegători, ce-am făcut în afară de faptul că i-am schimbat pe Ceaușescu și Bobu cu Iliescu, Patriciu, Voiculescu, Roman, Dinescu, Geoană, Antonescu, Berceanu, Videanu, Blaga, Ponta, Vanghelie șamd? Niște băieți de-ai noștri: “săraci, dar cinstiți”, care au inventat egalitatea de șanse pentru toți românii care pot acum să facă un ban cinstit din licitații trucate, o privatizare oneroasă, contracte numai cu bugetul, o evaziune fiscală, o returnare ilegală de TVA, importuri din China, o concesiune de sol și subsol, o defrișare de pădure șamd. Doar pentru egalitate de șanse s-a murit la Revoluție. Suntem vinovați, chiar dacă știm să ne găsim scuze (că toți sunt o apă și-un pământ, că nu merită, că n-avem pe cine să alegem, că ne-am săturat de răul cel mai mic șamd): noi i-am ales (chiar și prin neprezentarea la vot), noi îi criticăm, tot noi îi aplaudăm la final. Sunt peste 20 de ani de Democratură (dictatura democrației, a votului prost administrat, să fiu mai precis) și nu făcut nimic să restructurăm clasa politică care are un trecut comun: comunismul. Doar ne-am plâns de lipsa “perspectivelor” și a soluțiilor, lăsând la latitudinea politicienilor dacă evoluează/reformează sau nu. Este timpul să avem atitudine, să le arătăm că știm că sunt mână în mână în spatele cortinei mediatice. Să le cerem prin petiții/acționare în judecată să se țină de ceea ce au promis, să se responsabilizeze: gata cu imunitatea parlamentară, alta decât cea pentru declarații politice, gata cu votul pe liste și lipsa oricărei responsabilități în fața alegătorilor. Vrem să alegem oameni capabili să schimbe ceva (cum îmi scria de-a Dura Lex la o postare: să alegem oameni care să nu fie numai candidați la o funcție publică, pe care să-i girăm, prin alegere, ca “tătuci”, ci care să fie capabili și să-și dorească să fie manageri; “dacă românul acceptă, pe parcursul mandatului, ca demnitarul să fie mai presus de lege, puțin contează pe cine votează după aceea: sigur votează un individ care își dorește să fie mai presus de lege”), oameni care nu sunt umfla’i de publicitate, ci doar oameni care să respecte legile și cetățeanul. Până atunci, noi îi acceptăm, la fiecare 4 ani, pe aceiași actori mediocri.

Sper că i-am dat un răspuns pertinent și cititorului/cititoarei ErRon (chiar dacă în locul colegului de blog Dan Ielciu).

Acest articol a fost publicat în Politichie de mărgăritar și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

20 de răspunsuri la Cruciada „săracilor” (“Ne-am râs de cinste, râde ea de noi”)

  1. melicovici zice:

    Super articol. ” Da spaga sa fie ucis pe gratis in Afganistan…”. Fain spus. Si adevarat.

  2. Domnul Goe zice:

    Sari in ochi ti-am spus ca te bagi in niste chestii prea grele.Stii cum se imblanzeste un caine demn dar foarte rau?(E din experienta nu e metaforic).Il inchizi sau il legi si apoi il infometezi cateva zile.Dupa aia va fi recunoscator oricui ii va arunca o coaja de paine.S-a dus duritatea s-a dus demnitatea, dar nici nu-l mai poti folosi pe post de caine.Niciodata!Trebuie sa astepti urmatoarea generatie, chiar pui de-ai lui pentru a avea din nou curtea pazita.Necazul este ca uneori trebuie sa astepti 2 generatii.Intreaba orice cunoscator in ale cainilor!

  3. Domnul Goe zice:

    Nimeni, chiar e un caine.Daca vezi vreo asemenare cu persoane sau intamplari care exista ea este pur intamplatoare.

  4. Domnul Goe zice:

    Revin cu un comentariu .Cred ca nu ti-am citit atent raspunsul.Nu exista nici un caine care trebuie imblanzit.Ce am vrut sa spun este ca neamul asta a fost imblanzit dupa metoda descrisa.Pur si simplu nu mai poate reveni la demnitate dupa ce a asteptat dand din coada fiecare coaja.Cojile FMI de exemplu nu ne mai permit sa latram nicidecum sa muscam ca ramanem fara ele.Daca mai vrei exemple iti mai scriu dar nu stiu daca ai hartie destula pe blog.

    • Sare'n Ochi zice:

      🙂 M-am gandit eu ca la bietul neam te referi. Numai ca neamul acesta a fost imblanzit mai demult. Dupa ce-a inghitit teava de tun, a fost nivelat la coloana cu senila de tanc sovietic si a invatat sa raspunda voios la auzul cuvintelor „davai ceas”, cand sa-si capete demnitatea au venit minerii sa-i planteze panselute la tampla cu tarnacopul. Toate acestea in numele bolsevismului. Nu de cojile FMI ma tem cat de pleava KGB – aia in mana careia sunt aluminiu (bauxita, uraniul), pretul gazelor, petrolul samd.

  5. ErRon zice:

    Sare’n ochi, e foarte frumos spus, extrem de greu da facut! Cand am aflat prima data de Julius, era un titlu cum ca ar vrea sa fie presedinte.
    Mi-a stat inima in loc cateva fractiuni de secunda, uite, ma, unul despre care nu stiu nimic, dar vrea sa fie presedinte!
    Concret, spune-mi concret, daca saptamana viitoare am avea ocazia sa votam, cine ar fi bun de presedinte?
    Din punctul meu de vedere trebuie sa aiba doar trei calitati: destept, diplomat si sa-i pese de popor!
    Stii vreunul cu aceste calitati? Daca da, zi-l!

    • Sare'n Ochi zice:

      🙂 ErRon… si sa fie devreme acasa… Glumesc. De obicei candidatul este imaginea celor care-i fac campanie. Deocamdata nu am pe nimeni in minte si, oricum, la ora actual nici unul dintre cei scosi in fata nu se califica. Dar nu Presedintele ar trebui sa ma intereseze maine (saptamana viitoare), ci oamenii pe care-i trimit in Parlament sa-mi faca legi. Primarul, consilierii locali (pe aia judeteni i-as desfiinta si-as face 8 Consilii Regionale cu rol de Camera inferioara a Parlamentului, cu specificitate pentru fiecare regiune – dar asta este alta poveste). Realizez cata dreptate are dea Dura Lex ca trebuie sa ne gandim la cei care vor sa ne fie manageri nu la cei care doresc numai sa fie de-asupra legii.

    • ErRon, o mică rugăminte.
      uite lista candidaților mai importanți la președinție din ultimii 21 de ani (unii au câștigat alegeri, alții ba):
      Băsescu, Iliescu, Constantinescu, Antonescu, Geoană, Năstase, Rațiu, Câmpeanu, Vadim, Funar, Isărescu.
      scuze dacă am uitat pe cineva important.
      ei bine, câți dintre ei consideri că NU au cele trei calități: să fie deștept, să fie diplomat și să-i pese de popor?

      eu sunt sigur că toți sunt deștepți, toți sunt diplomați (atunci când vor) și tuturor le pasă de popor cel puțin cât mie 🙂

  6. afkafk zice:

    frumos articolul chiar „motivant” 🙂 🙂
    problema este in noi ca natiune,dupa cum spuneai. pe un fond slab dictat fie de nepasare fie de incultura sau incapacitate de decizie nu se vor „ridica” in frunte natiunii decat oameni de o calitate cel putin indoielnica. lipsa de optiune in perioadele alegerilor determina un fals sentiment de luare atitudine prin …neprezentare la urne. suntem, ca popor, o masa foarte usor manevrabila. pana la urma …reprezentantii ne sunt intr-adevar….reprezentativi. si la drept vorbind nu stiu ca poporul sa fi avut atitudine pana acum este o problema oarecum …genetica. poporul nu a fost decat foarte usor directionat de cei,putini,care au stiut cum sa o faca in directia dorita de ei. poporul in sine a fost,este si va mai fi ceva vreme intr-o semiparalizie ce-l cam tine pe loc.

    • Sare'n Ochi zice:

      Impotriva acelei semi-paralizii si a asa-zisei lipse de solutii si perspective incercam sa gasim solutii pe aici. De ce sa ne lasam politicienii deformati, rau formati si ne-educati? Mai ales ca discutam pe banii nostri.

  7. gabriel ogoranu zice:

    Am intrat in curte si imi place ce vad . Curte si casa de om gospodar dar si hatru totodata. Am sa revin . Nu este o amenintare 🙂

    • Sare'n Ochi zice:

      Va asteptam cu drag si cu „meniu” variat. 🙂 Retetarul este pregatit – va putem servi cu tot ceea ce ne-au servit asa-zisii nostri politicieni in ultimii 20 de ani: o prajeala de buget, o privatizare la teapa, felii din tortul intereselor personale ale liderilor de partid, rabadari prajite, obraz si ceafa de politician groase rau samd. Sa veniti cu Vantu batandu-va prin buzunare, nu prin idei :). Multumesc pentru aprecieri.

  8. ErRon zice:

    Faina lista, de-a dura lex!
    Niciodata nu i-am vazut pe toti laolalta!
    E dezolant pe cine am avut de ales, intre cine si cine am facut alegerea!
    Dupa mine, nu intrunesc cele trei calitati foarte muti dintre ei.
    Nu-s destepti:Iliescu, Constantinescu, Vadim, Geoana, Nastase
    Nu-s diplomati :Base, Funar, Vadim
    Si nu le pasa de noi, cam tuturor!
    Nu stiu ce sa zic de Ratiu si Campeanu, ultimul mi s-a parut intotdeuna onctuos si unsuros, deci nu mi-a placut.
    Isarescu e destept, dar isi foloseste destaptaciunea sa-i fie lui foarte bine, in rest, ne mai da cu tifla, ca poate!
    Antonescu, nu stiu ce sa zic despre el, imi place cum vorbeste, dar ma enerveaza ca lipseste de la serviciul atat de bine platit din bani publici.
    @ Sare-n ochi
    Mie mi se pare foarte important presedintele, ca pune prim-ministru!
    Si cu ordonante de urgenta, se pot rezolva extrem de multe lucruri, asa cum am vazut la Tariceanu si napastorcul actual. Se pot rezolva in favoarea lor, celor de la putere!

    • NeverMore zice:

      Presedintele este pentru anul 2014. Restul sunt pentru anul 2012. Sa nu asteptam sa ni rezolve Apocalipsa Mayasa 🙂 ca, in mod clar va fi Apocalipsa. Antonescu, Ponta, Voiculescu si cei care stau in spatele lor se chinuie cu presedintele tocmai pentru ca n-au solutii. Nici pentru ei si afacerile lor care se ofilesc: din lipsa de contracte, din lipsa de informatii – retelele lor se destructureaza, cei care le-au format stau pe „tubulara” impreuna cu insul acela cu care era sa se procopseasca Romania ca ministru de Interne – si in ultimul rand n-au solutii pentru Tara. Si, oricum, nu de Tara le pasa, cat de afacerile lor.
      De aceea ce zice Sare’n Ochi este logic: pe rand fiecare lucru, si sunt mai importanti alesii care lucreaza direct cu alegatorii. Nu cei numiti, cum este primul-ministru. In ce-l priveste pe primul-ministru si modul de lucru, de vina sunt legile date de tot felul de „guristi” dusi in Parlament de catre tot felul de partide obscure gen PUNR, PRM si te mai miri care or fi fost. Daca vrei sa schimbi legile, trebuie sa schimbi oamenii pe care-i trimiti sa le faca si trebuie sa schimbi modalitatea in care sunt trimisi acei oameni in Parlament pentru a le face. Problema Romaniei sunt legile ei.

      • Sare'n Ochi zice:

        Legile sunt problema. Modul in care au fost date si modul in care s-au aplicat (cu interpretari posibile). Dupa mine, Romania ultimilor 20 de ani este ca un zigurat in care Legile au jucat rol de scari pe care s-au catarat pe platformele superioare cei care au stiut sa se foloseasca de ele. Apoi au retras scarile, sa nu se mai „catere” nimeni la ei. Cam asta este „egalitatea de sanse” din Romania: legi pentru jumatate de ceas cat sa se dea drumul in vama la 3 camioane cu marfa parlamentarului X, legi care sa dezincrimineze bancruta frauduloasa timp de 2-3 zile cat sa se aplice formula favorabila inculpatilor Z, W, Y samd. Daca ar exista niste slujbasi ai legii cu bun simt in Romania ar lua Monitorul Oficial al Romaniei si ar studia numai legile date pentru decontingentate (marfurile scutite de vama) din ultimii 20 de ani si ar putea rezolva intreaga frauda pe care se bazeaza averile celor din Top 500. Decontingentatele, privatizarile, licitatiile pe banii din buget, capusarile la toate gaurile negre ale economiei, capusarile la toate serviciile, monopolurile in servicii (gaz, curent, apa, salubritate) samd. Dar: procurorii, judecatorii si militienii sunt parte a sistemului politico-economic-mafiot-interlop care controleaza Romania de mai bine de 20 de ani.

      • ary zice:

        ai foarte mare dreptate in tot ce scrii si scrii foarte bineeeee,dar uitasi sa spui si de cel mai tare partid pp fraierilor,cu soricelul in frunte o sa prinda toti criminalii si o sa aduca si tara la lapte si miere.Popor indobiticit de citeva posturi tv, tara fara legi ,tara haosului si la foarte mutli dintre noi romanii ne place situatia asta ,totul se negociaza, popor indobitocit si de ofertele de telf .,am fost in tara si in orasul meu singurul loc unde era coada era la aceste magazine,eu daca as fii in locul lui BOC, as interzice aceste oferte cu multe minute gratuite,scriu cam mult dar sint foarte revoltata, si pot sa dau ex.am fost sa platesc impozit am astept 15 min cucoana vorbea aranjarea revel pina cind am batut in geam, am fost la banca si din 12 birouri doar 3 lucrau nu te baga nimeni in seama pina nu amzis tare ca sparg banca atunci au iesit ca soarecii de la fumat,am fost sa cumpar hot dog si aia statea si vorbea la telf si fraierii asteptau,concluzia mea sint si politicienii de vina dar si poporul o are inzecita parerea mea pina cind presa scrisa si blogherii cei care vor bine tarii nu va dati mina cu televiziunile bune sa le platit cu aceeasi moneda la posturile corupte tara asta va fii pierduta si ptr tine spor la munca in continuare si injuraturile sa nu le bagi in seama

    • NeverMore zice:

      @ary 🙂 , Excelent observtie: daca romanii ar da cu celularele de pamant ar incepe sa aiba timp si sa munceasca.

    • ary zice:

      nevermore eu sint in Spania si nu ai voie cu telef la munca,sau poti sa raspunzi nu mai la familie,sau exista si cvintul casti ptr tlef,si miinile iti lucreaza daca esti asa tare in vina,acuma s-a interzis si fumatul in baruri,parcuri sau apropiera scolilor,sa-i vezi cum stau pe la coltul barului si fumeaza isi lasa cafeaua pe masa si iasa afara sa fumeze,bine cind este cald scot terasele,dar la noi in tara inclusiv cetatenii nu se respecta unii pe altii totul este de asa natura incit sa ai nervi tot timpul fie ca ai ceva de rezolvat in oras fie cate uiti la tv,se bat ca chiorii pe parcarea masinii in fata blocului,aici dai ocol cite un sfert de ora pina gasesti parcare in fata blocului toti locatarii platesc impozit la stat,asa ei si-l arondeaza singuri,aici se parcheaza o jimatate de an masinile pe o parte de strada si alte 6 luni pe partea cealalata si stii de ce sa nu se streseze locatarii cind iasa din bloc ca au tot timpul in fata blocului masini,deci totul este ptr ocrotirea cetateanului in ROMANIA cetateanul este un NIMIC.

  9. Pingback: Să zicem că ești un idiot. Și să zicem că ești membru al Parlamentului. Dar asta înseamnă deja că mă repet. (Mark Twain) | Sareinochi's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.