Partidele politice sunt principala sursă de corupție din România

Văd că se evită cu obstinație discuția despre transparența banilor/surselor de finanțare care intră în partide (y compris PDL). Banii „sponsorizează” partidele (total netransparent). Partidele „sponsorizează” cu funcții și posturi1 (total netransparent). Acesta este cercul vicios pe care nimeni nu vrea să-l mângâie pe creștet (cu un control al Curții de Conturi sau o Lege a finanțării partidelor), să-l transforme în pătrat. Deci, fără nici un dubiu, partidele politice sunt principala sursă de corupție din România. Transparența surselor banilor care intră în partide (și ies în momentul în care acestea acced la putere și, mai ales, în timpul campaniilor electorale2), ar da șanse unei politici coerente de cadre în interiorul partidelor – fără Pile, Cunoștințe și Relații. Nu ar mai exista găști (să zicem) și nici atitudine de mafie: ți-am dat, dă-mi3!

1 Avem de a face cu fenomenul cunoscut de toată lumea și numit “clientelă politică”. Din cauza partidelor politice care nu promovează în interiorul lor o politică transparentă de recrutare și formare a propriilor cadre, România este un stat clientelar. Nici un partid nu s-a preocupat de profesionalizarea propriilor membri – pe principiul “ți-am dat – dă-mi” (sevește-mă, că te-am servit), în fiecare partid s-au făcut numiri în funcții publice, numiri care nu au ținut cont de competență. Nici măcar nu mai contează că greșelile făcute de către o persoană incompetentă numită într-o funcție publică se contorizează negativ în dreptul partidului care a făcut numirea. Se mizează pe uitare.

2 Avem, de când ne știm cu statul mult prea bogat în proprietăți și servicii, o mare problemă cu banii care provin din publicitate. Există în permanență suspiciunea că un minister sau o agenție de stat își plătește cu un spot publicitar extrem de scump liniștea nu transparența în comunicare. Cazurile mediatizate și probate sunt, din păcate, foarte multe. O simplă căutare prin arhivele ziarelor lămurește problema. Ori, astfel de publicitate, făcută cu scopul de a se așterne liniștea (sau lauda în exces) peste activitatea vreunui minister sau agenții, este clar că nu servește intereselor electoratului.

3 Fenomenul de corupție este politic, deci este clar că trebuie combătut prin mijloace politice – adică prin LEGI. Cum există legi care reglementează relația cetățenilor cu Statul, așa trebuie să existe legi care să regementeze în clar relația partidelor cu banii, posturile și funcțiile pe care le gestionează.

Citiți, spre aprofundarea fenomenului, și: Nu ne-am vândut țara am dat-o gratis, Cumătrocrația privatizează România, Aceasta nu este democrație ci mafie, Impostura, principalul pilon al guvernărilor românești, Am vândut țara – din patriotism, firește și ce mai găsiți (și veți găsi, din păcate!) “răsfoind” blogul. Succes!

Acest articol a fost publicat în Băga-mi-aș votul! și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Partidele politice sunt principala sursă de corupție din România

  1. Domnul Goe zice:

    Scurt si la obiect: astia ar trebui sa faca schimb de generatii si constata ca au copii handicapati de prea mult bine. Si-atunci prefera incompetenta, competentei, sa le dea plozilor o sansa in plus.

  2. Domnul Goe zice:

    Asta vara in m-am intalnit cu un tip care lucra la primaria din Marsilia.Povestind am aflat ca este in partidul la putere si rolul lui principal este in campania electorala.Dar ghiciti cu ce se ocupa dupa sfarsitul campaniei: rasplateste cu posturi si contracte la stat pe cei care au contribuit la campanie.Si primeste salar pt asta.Ce dracu merge asa prost la noi de o ducem asa prost desi facem in principiu acelasi lucru.

    • Sare'n Ochi zice:

      Traznet informatia! Banuiesc ca ne merge prost ca nu primeste salariu cel care face repartitiile de posturi dupa ce se castiga puterea. Si-atunci isi scoate parleala repartizandu-si si sie cate ceva. Doar banuiesc.

      • Băşcăliosul zice:

        Nu bănuiesc, ştiu în destule cazuri, iar în rest cred, că la noi distribuitorul de posturi de răsplată electorală nu este mulţumit cu salariul lui când vede/află cât câştigă recompensatul şi nu-şi permite să piardă ocazia de a-l dijmui cum se cuvine, sistematic şi convingător, după reguli nescrise: sub pretextul contribuţiei la puşculiţa partidului, să promoveze într-un loc mai convenabil, să mai poată prinde un post pe viitor, să primească pe filiera lui (când postul recompensatului este de aşa natură) mai multe contracte de „valorificat” prin clienţii preferaţi (implicit cresc rentabilitatea postului şi profitul comun), când vin noi alegeri împart frăţeşte o parte din fondul alocat de partid pentru „cumpărături” ş.a.
        Relaţiile de acest gen de dezvoltă progresiv, pe măsură ce şi numărul alegerilor creşte, iar timpul le mai asigură un câştig comun: experienţa.

        • Sare'n Ochi zice:

          corect. de aici se naste perpetuumul mobile al spagii din interiorul partidului care se hraneste din spaga din exteriorul partidului.

          • nelucraciun zice:

            Este al naibii de dureros sa iti confirmi zilnic, de multe ori pe zi, cat de mult a denaturat contrarevolutia idealurile revolutiei. Ne-am dorit atunci sa nu mai fie partid unic, acum sunt, poate, prea multe, dar toate o apa si un pamant!
            Pe piata rezista doar cele care aplica eficient metoda coruptiei…din pacate.

    • Acesta este modelul italian! Oare dece nu vreti modelul german in care chiar si Helmut Kohl a dat socoteala… (chiar daca a facut cel mai mare act istoric de la dementul Hitler pana in zile noastre…) poate pentru ca la noi cetatile sasesti de 1000 de ani sunt ocupate de rude bronzate, iar ministresa dezvoltarii si turismului tebuie sa cheltuie pentru frunza verde a EVEI sau a cui???

  3. Pingback: Să zicem că ești un idiot. Și să zicem că ești membru al Parlamentului. Dar asta înseamnă deja că mă repet. (Mark Twain) | Sareinochi's Blog

  4. Pingback: Un vampir tot mai simpatic | Sareinochi's Blog

  5. Pingback: Vamă, Vamă, tu n-ai mamă… | Sareinochi's Blog

  6. Pingback: Cine e mai mare: Partidul sau Guvernul? | Sareinochi's Blog

  7. Pingback: Critica energiei pure (“Guvernul a folosit companiile din domeniul energetic pe post de pușculițe pentru a rezolva pe termen scurt problemele de flux de numerar”) | Sareinochi's Blog

  8. Pingback: Cum se tânguie UDMR de mila lui Emil Boc (Traian Băsescu: “Nu îmbrăţişăm teoria autonomiei pe criterii etnice; am trecut la creşterea autonomiei locale”) | Sareinochi's Blog

  9. Pingback: Cum se tânguie UDMR de mila lui Emil Boc (Traian Băsescu: “Nu îmbrăţişăm teoria autonomiei pe criterii etnice; am trecut la creşterea autonomiei locale”)

  10. Pingback: Azi la Dăbuleni un pepene de pui, mâine el va face pui | Sareinochi's Blog

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.