4 ore de înjurături pe zi

de Ion Mureşan

A fost o vreme în care „liniile fierbinţi”, cele cu 8989… , au avut o mare trecere la români. Portarii plictisiţi, ofiţerii de serviciu moţăind în birouri, adolescenţii rămaşi singuri acasă, obsedaţi şi frustraţi sexual, singuratici sau în grup etc., toţi se înviorau cu glasurile lascive care spuneau măscări la celălalt capăt al firului. Numai că toată această gimnastică erotică costa al dracului de scump. Factura avea calităţi castrante pentru nefericitul titular al postului telefonic de cele mai multe ori folosit în scopuri senzuale fără ştire sa. Pe acea vreme, dacă bine îmi amintesc, Primăria Cluj se procopsise cu nişte facturi în care sumele erau mai mult decât în stare de erecţie, încât a fost necesar ca plăcerea unora să se fie taxată de la toţi, frăţeşte. A fost o afacere de pe urma căreia s-au scos bani frumoşi. Sexul reprimat în comunism a erupt până şi prin cablurile telefoanelor. Nu m-a speriat, nici nu m-a indignat tributul pe fanteziile sexuale. Mărimea lui era, la urma urmei, un adevărat indicator al potenţialului sexual naţional neexploatat, exploziv. Atât mai mult cu cât oamenii erau avertizaţi, chiar dacă cu inscripţii microscopice sub reclame, că ”te taxez de nu te vezi!”.

Se pare însă că mai avem şi alte depozite de energie naţională neexploatate. Şi la fel de explozive ca şi cel sexual. Am citit, nu fără stupoare, declaraţia unei operatoare de la serviciul de ambulanţă din Sibiu: „Când vin la serviciu, sper ca telefoanele cu înjurături să nu se mai repete. Suntem înjurate de puştani care ne apelează fie de pe celular, fie de la un telefon public în pauzele orelor de la şcoală”. Femeia povestea că se primesc cam 150 de astfel de apeluri pe zi, că unii ţin firul ocupat câte o oră şi nu vor să închidă, că salvările risipesc cam 300 de litri de benzină pe apeluri false, căci glumeţii se asociază şi sună de pe mai multe telefoane ca să confirme primul apel fals etc. „Mă întorc pe jos acasă, ca să mă liniştesc şi să-mi curăţ mintea de cele auzite”- spunea operatoarea. Lucrurile stau la fel şi la Cluj şi la Braşov şi la Timişoara şi la Bucureşti.

Situaţia acesta mi se pare pe cât de halucinantă pe atât de gravă şi ar trebui să dea de gândit, căci înseamnă că agresivitatea la nivel social este în creştere, şi mai ales la tineri. „Linia fierbinte” a fost părăsită pentru „Linia violentă”. Violenţa verbală fără motiv, maladivă, starea asta de enervare difuză care-şi găseşte cele mai neaşteptate supape, stă în spatele violenţei fizice fără motiv. Stă în spatele unor şocante declaraţii, care pe mine mă paralizează când le aud: „Am băgat cuţitul în el, că aşa mi-a venit”. Dacă fenomenul a ajuns la o asemenea dimensiune, oare nu ar trebui înfiinţate linii speciale gratuite de genul „Înjură aici”, deservite de psihologi specilizaţi în terapia agresivităţii? Sau măcar de nişte ţaţe bune de meliţă care să-şi exerseze talentele fără milă pe mucoşii care se dau cocoşei după ce au luat un 4 la română. Am mai semnalat fenomenul acesta şi în alți ani şi am cerut poliţiei să se implice, căci joaca aceasta iresponsabilă poate costa vieţi omeneşti. În fond, nu este decât o altă faţetă a jocului de-a ameninţarea cu existenţa unor bombe în instituţiile publice.

Acest articol a fost publicat în Postul cititorului și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la 4 ore de înjurături pe zi

 1. victor zice:

  Ioane, de linii directe cu ingerii avem noi nevoie…
  Sa spunem intru aghiazma si ambrozie cuvinte nevorbite, cu speranta ca acestea vor ajunge la Sefu’ cel mare…
  Cat despre ce, cum si unde suna romanii, sunt unii care stiu mai bine ce si cum… Aferim!

 2. Dan zice:

  Subscriu la idea de linii telefonice pentru injuraturi, deservite de psihologi, eventual ca o derivatie a liniei 112. Dar evident, daca rascolim rahatul in cautare de explicatii pentru acest fenomen, ajumgem evident din nou la frustrari. Exacerbate de o Mass Media care induce in mod profesionist (sper ca jurnalismul a ajuns totusi sa fie o profesie) o isterie nationala. Din moment ce vorbim insa de „profesionisti” trebuie din pacate sa-i acuzam de prezumtia de intentie voita si sponsorizata de grupuri de interese (imi depaseste imaginatia cine naiba ar avea interes intr-o natiune isterica) de a induce, intretine si exacerba aceasta stare de isterie populara ce naste monstrii si victime. Saracele operatoare telefonice fiind doar niste victime minore in acest context.

 3. Domnul Goe zice:

  Ai dreptate cu inconstienta blocarii liniei de urgenta la fel cu lipsa de reactie a celor care ar putea legal sa o faca.Lipsa asta de reactie este cronica si nu are legatura cu domeniul de care pomenesti.Este peste tot: la aruncarea gunoiului, la parcarea aiurea, la caini care-si fac treburile peste tot, etc.
  Ce este insa mai ingrijorator pentru mine este ca indreptarea maniei este prost directionata, ba chiar las.Ca romanii(cainii) luam picioare in burta de la stapani dar nu raspundem acolo ci muscam veterinarul.

 4. Domnul Goe zice:

  Dane, oare de ce chiar si copii intarata cainii care latra la gard?Pur si simplu e grozav sa scoti pe unii din minti.Nu stiu daca este neaparat o chestie constienta.Daca este e grav.Dar e foarte usor sa impingi turma in directia in care merge firesc.Pur si simplu iti vine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.