Cine distruge satele?

de Ion Mureșan
Tata, Dumnezeul să-l odihnească, avea o idee foarte ciudată despre bunăstarea satului. Îl acuza adeseori pe învăţător (cel mai harnic şi renumit pe toată regiunea) că a distrus satul. Căci, zicea tata, din câţi ieşeau din mâinile învăţătorului şi mergeau la şcoli înalte la oraş, niciunul nu mai venea înapoi. Ba ajungea profesor, ba doctor, ba inginer, în nici un caz nu se simţea atras de coarnele plugului.
Mama era de altă părere. Ea zicea că învăţătorul duce în spate satul. Pe vremea când mama era tânără şi când toţi învăţătorii din sate erau tineri, exista în sat un cor compus din 80 de săteni, sub 30 de ani. Mergeau seară de seară fetele şi băieţii şi învăţau cântece la şcoală. A umblat corul acesta de la Bucureşti la Praga, de la Budapesta la Iaşi. Nimeni nu avea timp nici să obosească, nici să se plictisească. În fond, oboseala de la plictiseală vine. Mai făcea învăţătorul satului tot felul de piese de teatru, el era regizorul, el era scenograful şi, la nevoie, era şi actor. Umblat-a şi piesa de teatru prin ţară din oraş în oraş, din sat în sat. Dar toate astea se întâmplau înainte de înfiinţarea căminelor culturale, şi înainte de divorţul dintre cuvântul „cămin” şi cuvântul „cultură”. Astăzi, la ţară, prin cultură se înţelege discoteca bilunară şi balurile de după Paşti, de Sfânta Maria, Sfântu Gheorghe etc.
Nu de învăţători şi profesori duce lipsă satul românesc. Duce lipsă de dascăli care ori să-l ducă în spate (pe sat), ori să-l distrugă. De dus în spate nu-l duc, căci nu mai sunt formaţii de teatru nici coruri săteşti, de distrus nu-l distrug, căci copilul de la ţară dă înapoi în faţa micuţului examen de capacitate. În fond, nici bunul Dumnezeu nu mai poate aduna într-un sat 80 de tineri. Cu multă străduinţă, din două sate, ar putea înjgheba un cor de 80 de babe.

Acest articol a fost publicat în Un castravete, dom' Profesor și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Cine distruge satele?

  1. eumiealmeu zice:

    adevăr grăit-ai! dăscăliţe ca a lui Goga nu se mai duc la şcoală – nici prin oraşe, dar prin sate uitate de lume… aşa că oamenii supravieţuiesc, n-au cum să se şi dezvolte… şi-i mare păcat – şi pentru naţiune, dar mai ales pentru fiecare individ în parte, care rămâne doar cu maxima cultură a tv-ului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.