„Cooperativa” din Justiţie – ieri, azi şi mereu

de Dan Ielciu

„Dă-mi un nume la întâmplare, din cartea de telefon, şi-l arestez cinci zile”, spunea un fost procuror, acum pensionar. Asta se întâmpla prin 2002. Sistemul îi permitea procurorului să aresteze nevinovaţi, fără ca mai apoi să de-a socoteală în vreun fel. Tot sistemul avea grijă să ascundă abuzurile din justiţie în spatele „erorii judiciare”. Credeţi cumva că s-a schimbat ceva până astăzi în ceea ce priveşte abuzul pe care „justiţia” îl poate exercita, şi îl exercită, asupra cetăţeanului? Codul de procedură penală prevede că măsura arestării poate fi luată în baza unor „indicii temeinice”, sau dacă lăsarea în libertate „ar prezenta un pericol pentru ordinea publică”. Înainte aprecia procurorul temeinicia indiciilor sau pericolul social, acum o face judecătorul. Nici o scofală. Dar, cum pot fi arestaţi nevinovaţi, tot aşa pot fi scăpaţi vinovaţi. Sistemul funcţionează în ambele sensuri. Totul e să apelezi la „Cooperativă”.

Ce este „Cooperativa” şi cum anume funcţionează ea? Formată din poliţişti, procurori, avocaţi şi judecători, fiecare avându-şi rolul lui într-una din fazele operaţiunii, „Cooperativa” intră în funcţiune la comandă politică, plătită sau în cazul neonorării taxei de protecţie.

„Manevra”, „Macaraua” şi „Racolarea”

În prima fază, denumită „Manevra”, intră în scenă poliţistul, procurorul şi judecătorul. „Manevra” constă într-o succesiune de proceduri ilegale prin care „clientul” este adus în stare de învinuit, este arestat, inculpat şi condamnat. Dacă „clientul” plăteşte este judecat în stare de libertate, dacă nu, rămâne după gratii. Condamnarea este în funcţie de atitudinea „clientului”: plăteşte, i se găsesc circumstanţe atenuante şi este condamnat fie la cât a stat după gratii, fie cu suspendare, fie, cum s-a întâmplat în urmă cu mai mulţi ani într-un caz în care „clientul” era acuzat de o fraudă de 3 miliarde de lei vechi, cu executarea la locul de muncă.

Faza a doua, denumită „Macaraua”, este procedura prin care „clientului” recalcitrant, care crede în Justiţie şi dreptate şi, prin urmare, refuză să plătească preţul libertăţii, i se „ridică” (de aici vine denumirea de „Macara”) banii şi bunurile care, în final ajung în buzunarele „Cooperativei”. În această fază intră în scenă avocatul. Ajuns să-l reprezinte pe „client” în urma unor călduroase şi „binevoitoare” recomandări, avocatul îl convinge că singura lui şansă este să plătească o anumită sumă.

Faza a treia, denumită „Racolarea”, se aplică „clienţilor” docili, care au înţeles cum stau lucrurile şi au plătit preţul cerut. Ea constă în încercarea de racolare a „clientului” ca informator în slujba „Cooperativei”.

Cam aceasta ar fi situaţia şi aşa va rămâne atâta timp cât magistraţii nu vor fi puşi să plătească personal şi la greu aşa zisele „erori judiciare”. Ai băgat un nevinovat după gratii, plăteşte „onorată instanţă”. Ai făcut scăpat un infractor din cauză că ţi-a scăpat vreo procedură, plăteşte domnule procuror. Dar în aşa fel să plătească încât să le tremure chiloţii numai la gândul că ar putea lua mită pentru vreo ticăloşie. Aşa stând lucrurile, nu-i de mirare că nu suntem primiţi în Schengen. De mirare e că nu ne dau ăia din UE un şut în cur de să ne ducem tot învârtindu-ne, dracului, dincolo de Europa cu magistraţi şi politicieni cu tot. După ultimele alegeri din CSM îmi dau seama că din interior slabe şanse să se reformeze Justiţia. Dar hai să fiu optimist: poate cu lunetişti?

Acest articol a fost publicat în Procurorul cu toporul și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la „Cooperativa” din Justiţie – ieri, azi şi mereu

  1. Dan zice:

    Lunetistii, singura speranta. Ma si mir ca nu au aparut inca. Probabil, controlul informativ asupra populatiei e cel putin la fel de bun ca in trecut. Si noi care credeam ca am scapat.

  2. Pingback: Nu este SPA-ul lui Vântu dar se încearcă foloase necuvenite după el | Sareinochi's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.