DECLARAȚIE-APEL adresată judecătorilor Curții Constituționale a României

Toate persoanele care doresc să semneze declarația-apel inițiată de către președintele Edu Cer (prof. Ștefan Vlaston) o pot face până duminică la adresa de e-mail: vlaston@yahoo.com

Deciziile anterioare luate de CCR în privința Legii Educației Naționale sunt corecte și normale într-o țară normală. Din păcate, nu trăim într-o țară normală. Parlamentul și parlamentarii, parte dintre aceștia rectori și profesori universitari, după 21 de ani de când conduc țara și învățământul românesc ne-au condus la urmatoarele rezultate:

 • Au transformat universitățile românești în fabrici de diplome.
 • Clanuri universitare conduc universitățile ca pe propriile feude, la adăpostul autonomiei universitare.
 • Baronii universitari câștigă averi și salarii bugetare uriașe speculând naivitatea studenților și fraudând fondurile publice.
 • Clasamentele internaționale ne plasează, constant, pe ultimul loc între țările Uniunii Europene, nici o universitate românească nu se află în clasamentele internaționale prestigioase.
 • Productivitatea și atractivitatea economiei românești sunt afectate de precaritatea sistemelor de educație și formare profesională.
 • Toate alocările bugetare, inclusiv pentru cercetare, se cheltuiesc fără ca cineva să dea socoteală asupra rezultatelor acestor cheltuieli.
 • Proiectul Legii Educației Naționale angajat de Guvernul României încearcă să pună ordine în această stare de lucruri deplorabilă și intolerabilă.

Prin opozitie, Proiectul de Lege elaborat de Comisia de Învățământ a Senatului, sub conducerea rectorului Ecaterina Andronescu, are următoarele prevederi:

 • Profesorii universitari rămân în funcție până la plecarea naturală.
 • Rectorii sunt aleși de aceleași clanuri care conduc acum universitățile.
 • Se mențin cumulurile de funcții și salarii, inclusiv cu demnități publice, care au dus și duc la fraudarea bugetului de stat și pervertirea legislației în sensul servirii intereselor ilegitime ale profitorilor educației.
 • Managerii pot îndeplini funcții de conducere în partide politice, fapt ce transformă depolitizarea într-o lozincă încărcată de o demagogie ieftină.
 • Nepotismul, plagiatul, refuzul de a angaja tineri și alte tare ale învățământului superior, rămân în continuare nepedepsite.
 • Pe scurt, varianta Andronescu a Legii Educației Naționale este concepută pentru a conserva puterea, privilegiile și banii baronilor universitari, la adăpostul unei autonomii universitare nedublată de responsabilitate publică.

În aceste condiții, după 20 de ani de încremenire în modelul descris mai sus, este momentul să se ofere o șansă de reformare și modernizare a sistemelor noastre de educație și formare profesională, pentru a părăsi pozițiile rușinoase pe care le ocupăm în clasamentele internaționale. Doar în acest context special, vă solicităm, doamnelor și domnilor Judecători ai Curții Constituționale a României, să validați forma Legii Educației Naționale angajată de Guvernul României.

Dați o șansă acestei țări!

 1. Prof. Ștefan VLASTON, Președintele Asociației EDU CER
 2. Avocat Ana BIRCHALL, dr. în drept, Yale Law School
 3. Prof. Univ. Dr. Gigel MILITARU, Universitatea din București, membru fondator EDU CER
 4. Prof. Univ. Dr. Corina IONESCU, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca
 5. Cercetător Principal Corneliu SÂRBU, membru EDU CER
 6. Prof. Univ. Dr. Bogdan MURGESCU, Universitatea din București, Facultatea de Istorie
 7. Șef lucrări dr. Ioan TANȚĂU, Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Biologie și Geologie
 8. Prof univ dr Liviu Druguș, Universitatea George Bacovia din Bacău, membru fondator EDU-CER, vicepreședinte al International Society for Intercommunicating of New Ideas, Boston, USA
 9. Conf. dr. Costel SÂRBU, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca
 10. Dr. Vasile V. Morariu, Cercetător st. gr. I, Profesor asociat la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, Membru AOSR
 11. Prof. univ.dr. Marian IVAN, Universitatea din București, Facultatea de Geologie și Geofizică
 12. Economist Bădiță Ion Sebastian, Membru fondator Asociația Edu Cer
 13. Prof. univ. dr. Cristian Silvestru, Universitatea Babeș-Bolay, Cluj-Napoca

Citiți pe această temă și: Despre stăpânii universităților și România “la-negru”, ”Liga lui Mitică” lovește și la UBB, Mama lor de educație (Cu Educația pre Educație călcând), ”Liga lui Mitică” la Institutul de arheologie și istoria artei Cluj-Napoca (mascarada burselor postdoctorale pe fonduri europene) și Un posibil motto al Academiei române: “Investește doar în oamenii tăi” (Liga lui Mitică la Academie II).

Acest articol a fost publicat în Un castravete, dom' Profesor și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.