Am vândut Țara. Din patriotism, firește

3 Apr 2003. Zice Adrian Năstase în fața Parlamentului: „Cineva vroia să vină, la un moment dat, să îmi numere găinile. Eu i-am sugerat mai bine să vină să-mi numere ouăle”. Dar comisioanele i le mai numără careva?

Încet, încet, le dăm austriecilor de la OMW toți banii înapoi. La cum funcționează lucrurile (și faptele cam penale), nici n-ar fi de mirare ca, prin 2014, să ne trezim că avem datorii la ei în contul faptului că li s-a făcut milă și ne-au luat Petrom-ul. Oricum, era de pripas. Dar să vedem cum și-a mai făcut Adrian, nepotul Mătușii Tamara, rost de niște mărunțiș pentru a acoperi costul termopanelor din Zambaccian. Sau o fi fost pentru mașina de numărat ouă de la Cornu? Procurorii, dacă nu s-ar da prea ocupați, ar putea/trebui să stabilească.

Miercuri, ca avanpremieră la Ziua Națională (să știm de ce-și iubesc Patria și politicienii români), ministrul Mediului, Laszlo Borbely, ne-a dat vestea conform căreia OMW Petrom va ecologiza batalurile petroliere pe banii noștri (mă rog, Statul zice că sunt ai lui – doar cei care încasează comisioanele știu care-i adevărul). Așa am aflat cât de prost s-a negociat, în 2004, în timpul guvernării Năstase (eternul și fascinantul Partid Social Democrat), contractul de privatizare al Petrom. Conform acestei bijuterii de contract, austriecii exploatează petrolul, îl prelucrează și, după ce ne vând nou benzină, motorină și “E”-uri naturale, lasă în urmă niște reziduuri petroliere numite bataluri. Statul român, pe banii noștri, vine și curăță mizeria după ei. Cum ar veni, dacă tot deținem și noi, cetățenii români, prin Statul nostru, 20,64% din companie, acest lux se plătește: țeapa dată buzunarelor noastre este, numai în cazul celor 80 de bataluri petroliere pe care ne cere Uniunea Europeană să le ecologizăm, de 400 de milioane de euro. Mă rog, ne ajută și OMW Petrom, deținătorul extrem de majoritar al pachetului de acțiuni, cu… 50 de milioane de euro.

Acum să derulăm acțiunea pe încet-înainte, așa cum ar fi trebuit ea să se deruleze. Între angajamentele luate de România (cu aproape doi ani înainte de a deveni, oficial, membră a Uniunii Europene), a fost și acela ca, până la finele anului 2009, să golească cele peste 50 (de atunci aproape s-au dublat) de bataluri de gudroane acide și reziduuri petroliere existente în diverse zone ale țării, iar până în 2012 să asigure refacerea cadrului natural al perimetrelor cu pricina. Aceasta înseamnă astuparea gropilor cu pământ reavăn și însămânțarea cu gazon, plantarea de arbori și arbuști, concomitent cu întocmirea studiului de impact asupra sănătății populației și a mediului înconjurător. Pe toate companiile care dețin astfel de gropi de reziduuri (Petrobrazi, Vega, Astra, Petrotel-Lukoil, Steaua Română Câmpina) le-a durut în bască de angajamentele luate de către România, nu numai pe OMW Petrom. Că ce-i atâta grabă? În cazul în care România nu-și respectă obligațiile asumate, riscă nu doar amenzi usturătoare din partea Comisiei Europene, ci și activarea clauzei de infringement. Și? În finele lui 2009, altele erau prioritățile celor care ne conduc destinele. Drept dovadă, nici măcar un strat de panseluțe nu s-a pus pe vreuna dintre gropi. Noroc că ne prisosesc 400 de milioane de euro…

Acest articol a fost publicat în Băga-mi-aș votul! și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Am vândut Țara. Din patriotism, firește

 1. ionut zice:

  Este exact ce ti-am spus si anterior.Este specialiate romaneasca: vindem ieftin, cu comisioane mari si cumparam sau inchiriem tot noi cu preturi exorbitante tot cu comisioane mari.
  Asa s-a intamplat cu lemnul pe care l-am vandut si cumparat apoi ca PAL, parchet sau mobila, cu merele din vechile livezi care le-am vandut si am cumparat sucuri „naturale” cu 6% fruct si cum spui tu petrolul pe care l-am cumparat apoi benzina sau plastic.Ce nu inteleg este de ce nu porneste odata Rosia Montana sa vindem aur si sa putem si noi sa cumparam bijuterii de afara din aur romanesc.

  • Sare'n Ochi zice:

   Rosia Montana ai zis? Pai cum mai cumparam noi ieftin aur Soros-esc daca porneste Rosia Montana? Si n-ai aflat inca cat de nociv este aurul romanesc, cate cianuri si „E”-uri contine? Ia intreaba tu un ecologist…

 2. Tamara's Nephew zice:

  Tilharii de adrian Nastase, Dan Ioan Popescu et compania au vindut pe mai nimic perla industriei romanesti – Petrom – in conditii oneroase. Si ar mai fi o poveste interesanta cu „austriecii” de la OMW:
  Pentru că nu a achitat o datorie pentru exploatarea unui teren care fusese naţionalizat, Petrom, una dintre cele mai mari companii din România, a fost chemată în judecată de moştenitorii foştilor proprietari, care cer acum intrarea societăţii în insolvenţă. La mijloc este o datorie de 50,6 milioane lei (peste 12 milioane euro) pe care Petrom refuză să o plătească unei familii din Cluj, deşi compania a fost obligată printr-o hotărâre judecătorească definitivă. Potrivit unei sentinţe din iunie 2008 a Curţii de Apel Bucureşti, reconfirmată în ianuarie a.c. de Curtea Supremă, Petrom ar fi trebuit să le achite cele peste 12 milioane euro fraţilor Dan şi Radu Stegăroiu, banii reprezentând redevenţele aferente exploatării de hidrocarburi de pe un teren care fusese confiscat în baza Legii 119/1948. Această lege se referea la naţionalizarea întreprinderilor industriale, bancare, de asigurări, miniere şi de transporturi. În cazul de faţă, este vorba de 1/5 din subsolul Dealului Scăeni, comuna Boldeşti (7.027,37 mp), şi de 1/5 dintr-un contract de concesiune minieră asupra unui teren din comuna Boldeşti. Contactat de RL, avocatul Dan Stegăroiu, unul dintre moştenitorii foştilor proprietari, a declarat că a introdus la tribunal noua acţiune împotriva Petrom ca urmare a faptului că societatea nu a achitat datoria care fusese deja stabilită prin hotărâre judecătorească

  • panduru zice:

   Petrom si OMV afacerile mafiotilor Basescu Traian si MR Ungureanu. pe relatia OMV -AG tradatorul MR Ungureanu a facut spionaj impotriva romaniei,spinaj pentru care platita a fost nevasta-sa

   • Sare'n Ochi zice:

    si pentru o gospodina proasta ca tine este clar ca afacerea este a mafiotului de Nastase. dar esti prea cretinizata de la cat ai stat cu creierul lipit de Antene sa realizezi asta. vai de capul tau!

 3. Domnul Goe zice:

  Principalii responsabili pentru clauzele contractului de privatizare: Dan Ioan Popescu, Adrian Nastase si Dorinel Mucea. Contractul de privatizare a Petrom a fost negociat de o comisie condusa tot de Dorinel Mucea, vicepresedinte al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). Mucea este „executant” al tuturor marilor privatizari facute sub obladuirea fostului ministru al economiei, pesedistul Dan Ioan Popescu. Printre acestea se numara si vanzarea Distrigaz Nord si Distrigaz Sud.
  Un membru al comisiei de negociere a contractului de privatizare a Petrom a indicat modul in care se luau deciziile in timpul etapelor de negociere. Daca lucrurile au stat asa cum povesteste Corneliu Condrea, se poate trage concluzia ca Dan Ioan Popescu si Adrian Nastase – pentru ca acesta era, de fapt, „guvernul” in perioada 2000-2004 – sunt principalii responsabili de modul in care statul „a maritat” cea mai mare companie romaneasca. „Daca imi amintesc bine, presedintele comisiei de negociere cu OMV a fost Dorinel Mucea”, a declarat, in 2006, Corneliu Condrea, director general adjunct al Directiei generale de politici energetice din Ministerul Economiei si Comertului. Condrea a fost si el membru in cadrul comisiei de negociere, alaturi de Mucea, Alexandru Alexe, Robert Neagoe si Adriana Oros, si a explicat modul in care s-au luat deciziile in timpul negocierilor. „Comisia analiza fiecare element in timpul negocierilor. Presedintele comisiei arata rezultatele ministrului economiei si guvernului, care avizau si aprobau respectiva parte din contract. Ulterior, se mergea mai departe cu negocierea. Nu cred ca aceste decizii pot fi puse in spatele comisiei”. Condrea a precizat ca reprezentantii guvernului, cei ai OPSPI, ministrul economiei – sau, daca nu, cel putin secretarii de stat din minister – au stiut in permanenta ce se intampla in cadrul comisiei de negociere. „Daca se ivea vreun dezacord, noi, membrii comisiei, ne exprimam prin vot democratic, iar decizia se aducea la cunostinta conducerii ministerului”. Corneliu Condrea a afirmat ca, in momentul declansarii procedurilor de privatizare, in prima etapa, comisia de privatizare si-a dat acordul, dupa care si-a intrat in atributii comisia de negociere, iar rezultatul a fost transmis conducerii ministerului. Mai departe, documentul a trecut prin guvern si apoi a fost aprobat de parlament. Fostul ministru Dan Ioan Popescu este actualmente important membru al Partidului Conservator. Trebuie mentionat ca, in 2004, la momentul aprobarii contractului Petrom, parlamentarii nu au avut la dispozitie anexele la contract, considerate confidentiale. Chiar si in aceste conditii, au aprobat privatizarea.
  Potrivit raportului Credit Suisse First Boston (CSFB) – consultantul ales de statul roman pentru privatizare, in 2002, Petrom avea stocuri in valoare de 13.121 miliarde de lei vechi, din care: titei – 9.505 miliarde lei, materiale si marfuri – 3.016 miliarde, alte produse 2.222 miliarde, provizioane pentru stocurile de elemente depreciative si cu miscare lenta – 1.623 miliarde. Pe 30 iunie 2003, Petrom avea 57.272 de angajati si utiliza 89.947.237 metri patrati de teren, din care detinea cu titluri de proprietate 30.256.180 metri patrati, astfel: in extractie utiliza 69.184.346 mp, in rafinare 12.287.040 mp, in distributie 6.069.614 mp. Cand au avut ocazia sa vorbeasca despre privatizarea Petrom, oamenii politici s-au marginit, de cele mai multe ori, doar la declaratii, interpelari si sa-si arate muschii prin emisiunile televizate. Desi au existat promisiuni, nimeni nu a facut nimic pentru a dezvalui opiniei publice ce sta scris negru pe alb in acest contract. „O eventuala criza energetica sau o eventuala crestere exploziva a pretului titeiului nu ar trebui sa ne puna in situatia de a fi in colt, in conditiile in care Romania dispune de resurse de titei pentru a-si acoperi nevoile interne. De aceea, am facut afirmatia ca am semne de intrebare asupra corectitudinii privatizarii. Nu exclud posibilitatea sa fac public contractul de privatizare”, spunea Traian Basescu pe 17 septembrie 2005, la intoarcerea din SUA. Nici ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, nu a spus niciodata ca prevederile din contractul de privatizare il opresc sa modifice articole intregi din Codul Fiscal. Aceste prevederi – cuprinse in zeci de articole – se refera la nivelul, baza si modul de calculare a redeventei datorate de Petrom, la mijloacele fixe amortizabile etc.
  De exemplu, satul roman s-a angajat ca, pana la sfarsitul lui 2014, regimul de impozitare aplicabil activitatilor de explorare si productie Petrom nu va deveni, indiferent sub ce forma, „mai oneros” pentru Petrom (inclusiv prin majorarea ratelor impozitelor aplicabile ori prin introducerea de noi impozite cu privire la explorare si productie).

 4. Domnul Goe zice:

  In plus sa nu uitam faptul ca omul de casa al lui Sorin Ovidiu Vantu, Liviu Luca, a fost lider de sindicat la SNP Petrom.

 5. Pingback: Partidele politice sunt principala sursă de corupție din România | Sareinochi's Blog

 6. Pingback: Partidele politice sunt principala sursă de corupție din România | Sareinochi's Blog

 7. Pingback: Din ciclul “Nu ne vindem țara, o dăm pe gratis”: Petrom o altă privatizare de “succes” a Nepotului Mătușii Tamara | Sareinochi's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.