Propunere de imn național: “Descurcă-te, române” (căci fidelitatea ucide)

Ia ghiciţi cine a fost: „martor al nimicirii învăţaţilor, din care nu a mai rămas decât o mână de oameni, chinuită şi puţin numeroasă. Asprimea soartei din aceste vremuri i-a împiedicat să se dedice perfecţionării şi adâncirii ştiinţei lor”?

Sub influenţa imaginilor din anii de tranziţie românească, cu oameni de ştiinţă fugăriţi de către scutieri pe străzile Bucureştilor şi a celor cu profesori şi învăţători slivând cu ochii pe ghiozdănelul elevilor lor, veţi fi fiind tentaţi să răspundeţi că “mărturisitorul” sunteţi chiar dumneavoastră. Ei bine nu, istoria numai se repetă, iar cel care a mărturisit hârtiei cele de mai sus a fost Omar Khayyam (1048 – 1131). Imperiul selgiucid, care se născuse cu zece ani mai înainte, nu era pe deplin consolidat. Să spun aşa: tocmai „trecea printr-o lungă perioadă de tranziţie” – şi suferea din cauza „vechii moşteniri persane”. Numai că, în 1055, selgiucizii cuceresc Bagdadul, înlătură dinastia Abbasizilor şi, de atunci, pun bazele unei societăţi prospere în care au avut timp şi loc mai ales pentru învăţaţi. Deci, trebuie să ne stabilim şi noi ce vrem să cucerim şi ce anume vrem să înlăturăm pentru a putea depăşi propria noastră perioadă de tranziţie…

„Sunt statornic în convingeri”, cam aşa sună declaraţia de credinţă a fiecărui politician. Iaca, politicianul de „genul masculin” este fidel, iar cel de „genul feminin” se cheamă că este… fidea. Este bine să fii fidel (fidea)? Păi, nu toate cărţile şi toate pildele ne îndeamnă, printre multe altele pe care nu prea le respectăm, să „reproducem sau să urmăm, cu exactitate, un model, o normă, un obicei”? Azi am aflat cum poate fidelitatea să ducă la moartea subiectului ei. Un domn mai în vârstă a avut un atac de cord în timp ce se plimba prin parc cu câinele său (rasa, marca?) boxer. Câţiva trecători, cu simţul civic dezvoltat (nu ca la noi unde orice om căzut la pământ este prima dată suspectat de beţie), au vrut să-i acorde primul ajutor, dar câinele i-a împiedicat. În mintiuca lui de câine “statornic în convingeri” (fidel) se-ncuibase ideea că nu trebuie să lase pe nimeni să se apropie de stăpânul lui (care-i rămăsese stăpân chiar şi prăbuşit la pământ, nu ca în cazul politicienilor noștri pentru care orice șef doborât la pământ de, să zicem: un atac de Justiţie la Corupţie, este un amărât). Până să reuşească cineva să îndepărteze mațul cu fălci și canini, domnul a sucombat. Deci: fidelitatea poate fi fatală (dar știu politicienii români foarte bine asta).

Toate oraşele din România se confruntă cu problema câinilor vagabonzi – acei prieteni ai omului care nu au stăpân, se adună în haite, muşcă trecătorii, latră noaptea în jurul blocurilor şi pe care nu trebuie să-i hingherim, să-i facem mănuşi, ci să-i iubim, că şi ei sunt puii cuiva… Pui – pui, dar dacă te muşcă, te latră şi-ţi împrăştie gunoiul prea des, te superi şi intervii în forţă: aduni, izolezi, faci crimă, faci sterilizare, faci săpun (nu vă grăbiţi, nu fugiţi, nu-i decât discursul de la evacuarea din sediu a lui Corneliu Vadim Tudor!).

Acest articol a fost publicat în Politichie de mărgăritar și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Propunere de imn național: “Descurcă-te, române” (căci fidelitatea ucide)

 1. alinutza zice:

  motto: „mama noastra la noi toti / tara de tampiti si hoti” (Vlad Zograffi)

 2. Tamara's Nephew zice:

  Dar PDL, Boc, intelege ca din prea multa fidelitate Basescu poate sa si moara politic? Ca prea mult zid in jurul Conducatorului strica?

 3. NeverMore zice:

  Inainte de 89 era un banc, politic cum ar veni, despre imnul national:
  Propuneri de imn național: „Descurcă-te, române”, „De-aș mai duce-o pân-la toamnă” si „Pe-al nostru steag e scris uimire”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.