Opriți Pământul, vreau să cobor

Astăzi vă voi învăţa de câte calorii pe zi are nevoie românul pentru a nu-l lua pe sus nici o rafală de vânt. O Ordonanţă de Guvern din anul 2000 zicea că sunt necesare doar 2.760 de calorii. Să fie primit, că-i oricum mai mult decât se prevede azi pentru reținuți și prizonieri de război (Anexa 2 din HG nr. 1474 din 25/11/2009). Numai că, în Decembrie 1989, când, din ordinul lui Ion Iliescu, nea Ceaşcă era judecat în pripă pentru a putea fi plumbuit rapid, judecătorul Gică Popa se stropşea la inculpat: „poporului îi dădeai 200 de grame de salam pe zi, pe buletin. Poporului îi dădeai numai 3600 de calorii pe zi, îmbuibat acest popor”. Hopa! 3.600 de calorii – la care putem adăuga şi riposta în direct a lui Ceauşescu: „şi 60 de grame pe zi, de carne, tovarăşi”. No! Să calculăm pe degete: minus 2.760 de calorii, cât ne sunt prescrise ca necesare pentru a trece de la o zi la alta, demni şi cu fruntea sus, ne dă o diferenţă de 840 de calorii care s-au neantizat, din necesarul zilnic, din 1989 şi până în prezent (“Hașgeul” de mai sus se referă la instituţiile publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională pe timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, nu la lucrătorii din particular și la pensionari pe timp de pace, dă-mi pace și lăsați-mă-n pace). Dacă am lua „TOP 300” al revistei „Capital”, am descoperi acolo o mare parte a acestor calorii dispărute.

O istorie a vremurilor bune ne arată că cel mai mare consum de carne pe cap de alegător s-a înregistrat în 1990, an în care, pentru a putea fi sprinten, fie că fugărea vreun student, fie că era fugărit de vreun miner, românul consuma cam 169,4 grame de carne pe zi. În 1994, în epoca Văcăroiu, românul a început să consume doar 126,39 de grame de carne pe zi, ajungând în zilele Mătușii Tamara la un de consum de doar 28,3 grame de carne pe zi. Pentru atâta îi ajungea salariul, atâta consuma. Familia standard românească este alcătuită și azi din 2,8 persoane – aşa au hotărât statisticienii. Cele 2,8 persoane trăitoare în cumătrocraţie pot cumpăra, lunar, 31,9 kilograme de pâine, în vreme ce, pe cartelele lui Ceaşcă, puteau achiziţiona, lunar 31 de kilograme de pâine. Învinge cumătrocraţia cu 0,9 kilograme. Dacă azi poporul poate cumpăra doar 700 de grame de paste făinoase pe lună, pe vremea lui Ceaşcă putea să ia de pe rafturi 3 kilograme pe lună. Alimentat „raţional”, „boborul” primea, înainte de 1989, 3.600 de kilograme de carne de bovină pe lună. Sub Tăriceanu, de la mic.ro, acelaşi „bobor”, cumpăra doar 700 de grame de bovină pe lună. Pentru ce a fost plumbuit Ceaşcă la Târgovişte? Citim: „crimă prin înfometare”. Ia să luăm balanţa şi să măsurăm: 3 kilograme de pasăre pe lună – pe cartela lui Ceaşcă -, faţă de 2,8 kilograme – pe suta de lei grei a lui Isărescu. Şi, supraofertă la carnea de porc înainte de 1989: cu 500 de grame în plus faţă de orice fost regim pesedist. Există şi câştiguri, n-am murit degeaba la Revoluţie. Ouă – 42 de bucăţi acum, faţă de 36 pe vremea lui Ceaşcă; ulei – 2,8 litri acum, faţă de 1,5 litri în comunism; zahăr – 2,8 kilograme în capitalismul cu faţă umană, faţă de 2,25 kilograme pe vremea sinistrei sale soţii.

Din punctul de vedere al păpicii, pentru foarte mulţi români era/este mai bine la „pârnaie” decât „afară”. Că în Penitenciarul Gherla, normele de hrană stabilesc un consum lunar de 1,1 kilograme de carne de bovine şi 1,4 kilograme de carne de porc. Asta în timp ce majoritatea românilor cinstiţi au garanaţie de la stat că-şi vor putea achiziţiona lunar cam 280 de grame de carne de bovină şi 850 de grame de carne de porc. În plus, deţinuţilor li se mai asigură lunar 659 de grame de subproduse e vită, 224 de grame de subproduse de porc şi 1,2 kilograme de slănină. Păi, să te mai bucuri de libertate?

Bun. Coșul minim de consum lunar cu care a venit Iepurașul în 2010 conține (pentru cei care-au scăpat de fisc cu bani prin buzunare): 3,08 kg de făina, 5,8 kg de mălai, 28,9 kg de pâine, 0,5 kg de produse de franzelărie și panificație, 0,7 kg de paste făinoase, 1,4 kg de orez, 2,1 kg de fasole boabe, 3,5 kg de cartofi, 1,6 kg de morcovi, pătrunjel și păstârnac, 2,5 kg de ceapă, 3,8 kg de murături, 800 g de bulion, 1 kg de conserve de legume, 3,5 kg de fructe (mere, că de aceea suntem trăitori în Paradis), 0,5 kg de citrice, 0,7 kg de conserve din fructe, 1 kg de carne de bovină, 2,5 kg de carne de porc, 2,8 kg de carne de pasare, 0,4 kg de carne de oaie, 2,5 kg de preparate din carne (mezeluri). Lisa continuă cu 0,8 kg de pește proaspăt și/sau congelat, 6,1 litri de lapte proaspăt, 0,7 litri de lapte bătut, 1,1 kg de telemea de vacă, 0,7 kg de telemea de oaie, 0,9 kg de brânză proaspătă și smântână, 13 ouă, 2,8 litri de ulei comestibil, 0,7 kg de untură, 0,5 kg de margarină, 0,8 kg de zahăr, 0,1 kg de dulciuri (ciocolată și bomboane) și 4,8 litri de băuturi nealcoolice. Și cum noi nu irosim banii de băutură numai pe mâncare, în același coș intră și băuturile alcoolice (bere, vin și spirtoase), adică peste doi litri. Toate acestea am să vă rog să le înmulțiți cu 2,8 (familia standard), pentru a vedea/constata că după 20 de ani de cumătrocrație, ne-am întors la standardele de pe vremea lui nea’ Ceașcă. Io la prima cobor.

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Opriți Pământul, vreau să cobor

  1. Greva_fiscala zice:

    da, ba, da ce calorii, erau alea! fãrã „e”-uri, naturale si adevarate. Plumb, cu mici aditivi de cupru, sulf, negru de fum, azotati, etc. Lama de tarnacop, forjata bine in RO., la Galati, sau poate la Resita, ce mai?, trai pe vãtrai! Din iepoca „vãcã”, beutura, incepe sã aibe, mult mai multe „calorii” (ãlea, din sodã) „Tusa” tamara, ne aduce vesti mai „bune”, nu vinde „borotz” si „ceresnie”, primeste, doar oua! Si alea, numarate, de nepotu” miorlait. Din pacate, nu va fi „eu la prima cobor”, ci: EU LA STANGA SI DREAPTA OMOR!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.