Viitorul presei scrise – doar continuarea unei discuții

Din lucrarea de masterat a con-jurnalistului meu Paul Niculescu (director la Monitorul de Cluj), am observat (și mi-a venit ideea pe care am s-o creionez în ultima parte a discuției ce urmează), cum “valorile” unei generații (date de educația primită de către generația luată în discuție până la accederea membrilor ei la tehnologie și propria contribuție la evoluția tehnologiei), nasc/distrug/regresează/transformă “valorile” (prin lipsă/adăugare/omisiune/ignorare deliberată/evoluție) a generațiilor care urmează (în perioada de producere a noilor tehnologii de comunicare de către generația luată în discuție – vorbim, practic, despre tehnologia care va sta la baza educației noii generații).

Generația „baby boom” (mijloace de comunicare/accedere la informație: radioul, televiziunea, cinematograful, discul de vinilin, ziarul tipărit, cartea, telegraful, telefonia fixă, servicii poștale – scrisori, ilustrate), definește drept „valori”: etica, siguranța, securitatea. Generația „X” (mijloace de comunicare/accedere la informație: radioul, televiziunea în culori, videocaseta, casetofonul, magnetofonul, ziarul tipărit, cartea, telefonia fixă și mobilă, computerul, World Wide Web 1, e-mail) definește drept „valoare” ceea ce i-a lipsit cel mai mult datorită supra-ofertei de siguranță și securitatea: libertatea. Iar din libertate (aplicată cu exces) se nasc, ca “valori” pentru „mileniali” (ale căror mijloace de comunicare/accedere la informație sunt: televiziunea digitală/pe internet, DVD, DVDX, Ipod, Ifone, Ipad, telefonia mobilă, World Wide Web1, World Wide Web 2/rețeaua de bloguri gen TWITTER, e-mail, chat on-line, ziarul digital, jocurile video): distracția și stilul de viață. Deci, am tras eu concluzia (nu neaparat cea corectă), vorbim despre nevoi/necesități. O educație solidă (palpabilă ca tehnologie, de “ținut în mână”, bazat pe principiul “să țină pe viață”), într-o lume aflată în siguranță (după un război mondial devastator) și bine securizată (războiul rece), duce către o cerere acută de libertate (nu întâmplător, generația “X” a declanșat revoluțiile care au dus la căderea Zidului Berlinului și sfârșitul Războiului Rece). Libertatea duce către căutarea distracției și nevoia aplicării/căutării/afișării unui stil de viață. Vorbim despre umplerea timpului – folosirea acestuia la maximum. Cerinţele unei societăţi consumiste, nu?

„Motivația” pentru a aplica „valori” în „modul de viață” evoluează de la responsabilitatea și dorinţa de avansare specifice generației „baby boom” la realizarea personală specifică generației “X”, la propria persoană și propria comunitate relaţională specifice „milenialilor” (se vede că nevoile propriei persoane nu sunt excluse în cazul nici uneia dintre generații. Putem lua în calcul doar o “avansare”/”degradare” – în funcție de percepție – a motivaţiei printr-un anumit tip de egoism-egocentrism-autism dat de către lipsa de atenție din partea părinților, mult prea ocupați cu “realizarea personală”: un fel de “oricum, nimănui nu-i pasă de mine”).

Cum se ia decizia în cazul generației „baby boom”? Prin autoritatea și reputaţia decidentului (acestea sunt suficiente, lipsa libertăţii duce la necontestarea deciziei). În cadrul generației “X”, decizia se ia pe baza informaţiei și expertizei (autoritatea și/sau reputaţia sunt, oarecum, contestate/“întărite” printr-o expertiză – ca urmare a accesului/libertății la informație). În ce-i privește pe “mileniali” decizia se ia prin intermediul anecdoticii și al prietenilor, mai importante fiind “pățaniile” altora ca sursă de informare (bârfa) decât expertiza sau informația comparată/filtrată. Toate acestea țin de modul de învățare/acumularea informațiilor/educația primită raportat la tehnologia existentă. Cei din generația „baby boom” sunt auditivi și învață, prin monolog, date și cifre. Cei din generația “X” sunt vizuali și învață prin dialog și comparații. “Milenialii” sunt kinestezici (apelează la gesturi, să zicem că din lipsă de nevoie de vocabular) și învață prin anecdotică (povești). Ei sunt multisenzoriali (atenție distributivă, capacitatea de a accesa mai multe domenii informative de-odată – cum este să înveți cu televizorul deschis în timp ce vorbești pe telefonul mobil sau ai deschise câteva sesiuni de chat on-line?). Astea toate sunt date de mediul de învățare: formal, liniștit, într-o sală de curs pentru generația „baby boom”; planificat, relaxat de tip masă rotundă pentru generația “X”; nestructurat (haotic), spontan și interactiv pentru “mileniali”. Deci: comunicarea (analogie neaparată cu modul de decizie) este prescriptivă pentru generația „baby boom” (above the line), descriptivă/directă pentru generația „X” (below the line) și participativă/virală (peer to peer) pentru „mileniali”. Observăm cum evoluează suportul tehnologic al comunicării: scrisorile, radioul și telefonia fixă sunt completate (deseori înlocuite – de exemplu, datorită serviciilor SMS și e-mail, telegrafia a fost desființată ca serviciu poștal; și nici ilustrata poștală și/sau scrisoarea nu se simt prea bine), de către e-mail, televiziune, telefon mobil, calculator, WEB1.0, apoi de către bloguri/WEB 2.0, SMS pe telefonia fixă, chat on-line, televiziune “on demand” (la cerere), telefon cu cameră de filmat șamd. Putem trage concluzia că totul (în ce privește informația/informarea) ține de mișcare și de intensitatea trăirii evenimentelor. Deci: publicul nostru țintă este unul care trebuie informat, în lipsă de timp (timpul fiind alocat goanei către și dinspre oportunitățile de afaceri și/sau oportunități de distracție, satisfacerea stilului de viață), despre expertize (baze de date), propria persoană și propria comunitate (cluburi de tip micro-blogging). Suportul tehnologic ține de on-line.

Portal multi-media (proiect civic-interactiv)

Pornind de la Legea 544 a accesului la Informațiile publice declasificate, vom crea o comunitate de petenți care se vor adresa cu problemele proprii instituțiilor statului spre rezolvare în limitele legii. Problemele acestei comunități și implicarea instituțiilor statului în rezolvarea acestora vor fi monitorizate de către o Redacție alcătuită din jurnaliști și persoane specializate pe anumite domenii grupate în Cluburi (de ex. Clubul juriștilor / avocaților / judecătorilor / medicilor / farmaciștilor) – aceste Cluburi fiind forumuri de discuții de tip întrebări/consultații publice – răspunsuri (se urmărește stabilirea unei solidarități informaționale și/sau, în funcție de modul de dezvoltare al portalului, crearea de cabinete on-line pe care să se perceapă chirie – specialiștii răspunzînd ăntrebărilor solicitate contra-cost sau publicitate/notorietate). De asemenea, în relația cetățean/utilizator portal – autorități, urmărim crearea de cabinete/birouri on-line a parlamentarilor, a consilierilor locali/județeni, primarilor din județ, șefi servicii șamd. – cu posibilitatea de audiențe on-line (de tip video-chat și/sau răspunsuri la întrebări pe chat). Aceste audiențe vor avea program afișat, stabilit de comun acord cu reprezentanții cetățenilor/autoritățile publice și se vor acorda conform unui program bine stabilit (5 minute/audiență, logare/solicitare de audiență după numele real  – se urmărește și scoaterea din anonimat a celor care devin petenți – cronometru de afișarea a timpului rămas pînă la acordarea audienței și/sau dacă această audiență este posibilă în cadrul acelei sesiuni sau se reportează pentru o alta. De asemenea, persoana care acordă audiența va avea posibilitatea de a o anula unilateral în momentul în care discuția degenerează). Ideea este ca, odată intrat în portal pentru o audiență sau pentru a depune o petiție, acesta să ofere și alte posibilități informaționale și/sau de entertraiment pentru utilizator; de aceea portalul se va dezvolta pe harta municipiului Cluj-Napoca – în județul Cluj, căci dorim să perfecționăm genul de portal apoi să vindem franciză pentru alte județe -, în Piața Centrală fiind ziarul – care va funcționa ca un ziar on-line, cu deosebirea că jurnaliștii vor avea și material de discuție furnizat de către petenți iar anumite teme cum ar fi de ex. “ajutați-l pe cetățeanul X să-și obțină dreptatea”, vor fi tipărite ca afișe și vor fi afișate (legal) în zone de maxim impact cu specificația “intră pe http://www.sareinochi.ro si ajută-ți concetățeanul” – afișele vor conține o descriere a petiției/temei de discuție și vor fi afișate timp de o săptămînă. Practic, avem un cotidian on-line susținut de un săptămînal tip afiș care va da tema săptămînii ce va fi discutată pe portal. Cluburile vor avea corespondent în clădiri așezate pe harta orașului pe măsură ce se constituie – de ex. Clădirea Tribunalului, pentru un club de opinii al judecătorilor, clădirea Republica pentru un club al cinefililor șamd.

Răspund și la întrebarea care mi s-a adresat de către programatori în cadrul unei discuții cu privire la proiectarea acestui portal: “de ce să accesez/(intru pe) acest portal?”. Deoarece, dacă nu-ți poți găsi dreptatea, măcar te răcorești făcîndu-ți/aducînd-o în dezbatere publică problema (se vor lansa și petiții on-line pentru susținerea spre rezolvare a acelor petiții/probleme care nu vor fi tratate cu maximă responsabilitatea de către autorități; în plus, în ce-i privește pe aleși/politicieni, se va ține un punctaj/panou de onoare cu realizaările acestora în interesul cetățenilor din circumscripția lor). Parafrazîndu-l pe Caragiale, fiind vorba despre accesul la informații publice, putem zice: “Dacă-i public, s-o știm și noi”.

Citiți și: Viitorul presei scrise – doar începutul unei discuții.

Acest articol a fost publicat în Despre mine și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Viitorul presei scrise – doar continuarea unei discuții

 1. nesemnatu' zice:

  informarea ca informarea, dar ce frumos le zice poetul muresan…

 2. Greva_fiscala zice:

  bhhhhoooaai, ce lunaga-i „pledoaria”! ti-am mai spus, treaba cu … vorba lunga…, ma plictiseste enorm! Mor incet, daca citesc atat. Nu este loc pentru 128 Mb, procesorul e vechi, hardul, e „soft”. Si incerca sa uiti, link-urile, parantezele, slash-urile si trimiterile nenecesare, ca ma omoara, si pe mine si pe majoritatea cititorilor.

 3. parafaragaramus zice:

  Mişto analiza.

 4. Interesant articol. Mai putin de acord cu generalizarea ca cei din baby-boom ar fi auditivi, urmatorii vizuali si cei mai tineri dintre noi kinestezici, cred ca ai vrut sa spui sa te referi la tipul de canal predominant prin care se informeaza de obicei, statistic, o anumita generatie. Nu stiu sa fie statistici cat la suta sunt vizuali, auditivi sau kinestezici intr-o anumita populatie sau generatie.
  Dar, intotdeauna, un auditiv va fi convins mai usor daca aude, unul vizual daca i se deseneaza, unul kinestezic daca o simte pe pielea lui. Un comunicator bun trebuie sa stie vorbi fiecaruia pe limba lui, ca sa-l convingi pe un auditiv poţi, de exemplu, folosi timbrul, tonul vocii, vizualului trebuie să-i araţi drumul, sa VADA ce-l astepta, cu kinestezicul trebuie facut apel la simtiri, ce-o sa simţi când o să fie asta sau ailalta. O comunicare buna trebuie sa contina mesaje adresate tuturor categoriilor, ca-s vizuali, auditivi, kinestezici sau a patra categorie, cei cu monolog interior.

  Ma bucur sa citesc/sa aud de vestile cu portalul pt. Cluj, simt ca e o idee buna si ma gandesc ca avem sperante de-un viitor mai bun. :))

  • Sare'n Ochi zice:

   multumesc pentru comentariu.
   aveti dreptate, este vorba strict despre canalul de informatie mass media existent la vremea „educarii” fiecarei generatii. normal ca o memorie vizuala nu o poti capata „auditiv” 🙂 iar generatia Baby Boom a avut la dispozitie mai mult timp pentru carti si imagini tiparite.

 5. Sare'n Ochi zice:

  În cinci ani de zile, televiziunea tradițională ar putea dispărea, estimează analiștii media într-un studiu Credit Suisse. iPadurile, internet TV-ul, webvideoul şi alte surse video wireless vor înlocui complet suportul actual de servicii TV, iar agenţiile de publicitate şi marile companii de media vor fi cele mai afectate, susțin autorii studiului. În SUA, doar 16,9% din cele 1,8 milioane de case noi, apărute anul trecut, s-au conectat la serviciile de televiziune prin cablu.
  http://articles.businessinsider.com/2011-12-02/tech/30466538_1_american-households-number-of-tv-subscribers-cord
  De unde se vede ca le mai zic si eu bine (le nimeresc).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.