Azi vom face ceafă groasă şi ne îngrăşăm contul din bani publici (Să jefuim frumos III)

Cum ne-am obişnuit, legislaţia românească este aberantă – prin modul în care a fost croită să servească interesele cumătrocraţilor. Ea poate fi răstălmăcită în prevederile din normativele superioare prin hotărâri de guvern, ordine şi chiar circulare de ministru. Aici este locul raiului pe pământ pentru fiecare guvernant şi ministru pe care l-a plodit clasa politică după 1989 căci, prin încălecarea legii şi a Constituţiei printr-o simplă Ordonanţă de Guvern sau ordin de ministru, s-a urmărit servirea unor interese personale sau de grup, multe averi contemporane realizându-se şi consolidându-se doar pe aceasta cale. Ceafa groasă de azi şi contul nesimţit de umflat sunt făcute după o reţetă aplicată în Ministerul Transporturilor şi poată ca semnătură manivela de fost sindicalist a lui Miron Mitrea.

Fostul ministru al transporturilor a ridicat la rang de artă procedura ocolirii legilor prin dispoziţii proprii, în aşa fel încât, indiferent de mânărie, el nu poate fi tras direct la răspundere pentru aceste abuzuri. El şi-a transformat secretarii de stat în “acari Păun” cărora a avut grijă să le delege competenţele de semnare a normativelor – o altă chichiţă legislativă tipic dâmboviţeană. Rămâne de văzut cât din ceafa groasă şi contul umflat s-a transferat către sluguţele secretari de stat, în aşa fel încât aceştia să-i rămână loiali lui Mitrea atunci când vor fi (dacă vor fi) invitaţi să dea cu subsemnatul pe la Parchet. Reţeta Mitrea vă garantează o cale sigură de îmbogăţire de pe urma statului şi anume: câştigarea licitaţiilor în vederea atribuirii contractelor pentru lucrări publice, prin ocolirea licitaţiilor şi negocierea cu o singură sursă – vişina putredă de pe tortul guvernării lui Adrian Năstase și năzuința de mai bine a membrilor oricărei guvernări, după câte se pare. Tocmai de aceea Legea achiziţiilor publice a fost, modificată, răsmodificată şi ameţită să stabilească condiţiile în care o instituţie publică poate opta pentru negocierea cu o singură sursă.

Deocamdată, ne dezgustăm cu o feliuţă de ANL din ceafa groasă şi contul baban cu care s-a pricopsit fostul ministeriabil (pardon, justițiabil). După cum credeam, Agenţia Naţională pentru Locuinţe este o instituţie publică, care, teoretic măcar, trebuie să se conformeze Legii achiziţiilor publice. Adică, dacă are de cheltuit nişte bani, trebuie să organizeze măcar o licitaţie. Însă practica face praf bunele intenţii – dacă acestea or fi existând pe undeva. Pe 20 noiembrie 2003, ANL avea de cheltuit un mizilic de un milion de euro cu care ar fi vrut să facă un bloc de vreo zece etaje într-o zonă de lux al unui oraş mare al Patriei (nu contează care, că scenariul este acelaşi peste tot). Credeţi că a organizat vreo licitaţie, să dea să mănânce cinstit o supă la gura antreprenorilor? Aş, a preferat să încredinţeze bănuţii unui anume antreprenor prin procedura negocierii cu o singură sursă. Că se dăduse un Ordin de către Mitrea prin care s-au stabilit Norme interne. Normal, Normele au fost aprobate, fără proteste că s-ar încălca legea, prin Hotărâre de către Consiliul de Administraţie al ANL (că altfel zburau sluguţele afară din fruntea bucatelor), fiind întărite, să fie acoperire pe urma milionului de euroi, prin Ordonanţa de Urgenţă 60/2001 privind achiziţiile publice. Doar că ANL a confundat administrarea cu dreptul de proprietate. Studiind Ordonanţa 60/2001, inclusiv normativele care au completat-o şi modificat-o şi coroborând prevederile legii cu ale ordinului ministerial, devine de domeniul evidenței că legea a fost mototolită-n pumn și parașutată într-un coș de gunoi.

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.