Se dă, că nu se dă din buzunarul propriu

Muncitor proptit în lopată, cam aceasta era imaginea clasei muncitoare în ultima decadă a socialismului multilateral dezvoltat. Situaţia stătea cam în felul următor: munceai, sau te făceai că munceşti, primeai banii, vroiai să-i foloseşti şi constatai că n-ai pentru ce – totul era raţionalizat şi pus pe cartele, iar restul bunurilor existau fie numai pentru export, fie numai pentru grupul de privilegiaţi din care făceau parte (şi pe atunci!) majoritatea actualelor figuri politice. Imaginea muncitorului proptit în lopată a fost înlocuită cu cea a şefului de sindicat care-şi negociază locul în Parlament și vila în stradă. Vorba aia: La ce lideri de lux au sindicaliștii, ar trebui să protesteze în smoking.

Și după 1989 indivizii care s-au jucat de-a Statul român au încurajat nemunca: de la scutiri de taxe şi impozite la marii mamuţi industriali ai “Epocii Ceauşescu”, până la întârzierea şi chiar descurajarea privatizării. Mai ţineţi minte sloganul “nu ne vindem ţara”?. Normal, vorbim despre descurajarea privatizării din afara mafiei securisto-comuniste. Toate acestea cu scopuri bine determinate: plata slugilor de partid şi de stat, crearea unei mase de manevră electorală şi jefuirea în interes personal a resurselor ţării. Jefuirea sistematică a ţării nu ar fi fost posibilă fără firmiturile de caşcaval azvârlite atât amărâţilor de votanţi, cât şi slugilor de partid şi de stat plantate în poziţii cheie să ia asupra lor eventualul vot de blam al legii. Doar guvernanţii s-au obişnuit să fie consideraţi “salvatorii naţiunii” – care, din înaltul poziţiilor lor, îşi permit să “dea” de parcă ar da din propriul buzunar. În ce priveşte aşa-zisa “clasă muncitoare”, prin trocul cu votul pentru firmituri, s-a transformat într-o “clasă profitoare”. Numai că, adevăraţii profitori nu sunt cei care stau şi se lamentează în locul altora: “n-am, îmi trebuie, dă-mi”, ci cei care au posibilitatea să „dea”, dar numai după ce-şi trag partea leului. De aceea, după ce în perioada dintre alegeri au jefuit cât au putut, “baronii” partidelor politice cred că soluţia salvatoare pentru menţinerea (sau accederea) lor în fruntea bucatelor este azvârlitul cu bani în dreapta şi în stânga. Se dă, că nu se dă din buzunarul propriu.

Aşa li s-a creat unora dependenţa de ajutoarele de la stat (proptitul în coada lopeţii), iar altora, care încă mai muncesc şi care, în consecinţă, sunt taxaţi de stat cu biruri tot mai mari, li s-a indus ideea de nemuncă, de fentare a taxelor statului. Că aceştia, cei jecmăniţi, în marea lor majoritate nu mai lucrează la “stat” să-şi permită să se facă că muncesc, ci la “particular”. Iar “particularul”, prin modul în care a gândit statul taxele şi impozitele, este cel care suportă grosul birurilor şi atunci va face tot ce este posibil, inclusiv sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor, pentru a-şi salva afacerea. Cele mai frecvente moduri de sustragere, pentru cei care nu beneficiază de scutiri şi reeşalonări, sunt munca la negru şi salariile mai mici. Aşa că, Statul acordă (dar nu cui ar trebui ci „cui trebuie”), pălmaşii primesc (inclusiv dosare penale), asistații chiar votează (și doar votul lor contează).

Acest articol a fost publicat în Ghinion 100% și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Se dă, că nu se dă din buzunarul propriu

 1. ErRon zice:

  Tare mi-ar place un ghid practic de fentare a statului la colectarea taxelor si impozitelor!
  Tot am auzit ca se poate, legal, dar nu-mi dau seama cum.
  Ma intereseaza pentru cineva apropiat din familie, care are o mica intreprindere si care, daca nu plateste la stat nu-stiu-ce taxe pana in 25 ale lunii, i se blocheaza contul in banca.
  Si cand ii intra bani, statul isi ia partea, fara sa-l intereseze ca ai mei au sau nu cu ce-si cumpara mancare, benzina sau bere!
  Boureanu cum poate sa fie dator la stat cu mii de euro?

 2. ary zice:

  nu ne vindem tara o dam gratis,iar roamanul care este inventiv la multe chestii neortodoxe de ce nu inventeaza si ceva care sa-i imbunatateasca viata,dar astepta sa le pice o placinta mare cu bani deca nu de la guvern poate la da DUMNEZEU,ca stiu sa plimbe niste moaste in fiecare saptamina cred ca sintem unicati in UE,nu mai la munc anu vor sa se duca educatia asta s-a obtinut greu in timp de 20 de ani.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.