E luni, e ziua mea, mă gândesc să-mi fac un viitor

Pentru că este luni, la fel ca mine, vă smulgeţi din aşternuturi cu convingerea că merită să ajutaţi cu ceva la devalorizarea continuă a leului faţă de euro. Munciţi uşor, statul veghează la câştigul dumneavoastră! Să nu fie prea mare, să-l puteţi duce în buzunare… Asta pentru că avem guvernanţi înţelepţi de când ne ştim noi: până şi prohibiţia au inventat-o ai noştri din momentul în care un domn, Burebista (mare domn!), a dat ordin beţivanilor din subordine să distrugă toate viile. Vă mirați c-a pierit un an, doi mai târziu?

În 1917 Guvernul român s-a gândit să investească masiv peste hotare şi, dând dovadă de viziune, a investit taman în Revoluţia din Octombrie 1917. Peste jumătate de miliard de lei, stocul în aur al BNR, titluri, efecte, depuneri, arhive, tablouri aparţinând Pinacotecii Statului şi unor colecţionari, precum şi documente, obiecte de cult etc. au folosit, viitoarei URSS, să “achiziţioneze”, prin anii ‘40 (pe degeaba, bineînţeles), Basarabia. Între împuterniciţii guvernelor rus şi român şi ai Casei de Economii şi Consemnaţiuni din România, a fost încheiat un acord privind depozitarea, la Moscova, a unor valori româneşti însumând 7,5 miliarde de lei (lei de-atunci, care înghiţeau cel puţin 2-3 dolari la o tranzacţie). De unde se vede că embrionii scandalului FNI sunt mult mai vechi de cât se bănuia, dat fiind implicarea CEC România în tranzacţie. Dar ce-a furat URSS de la noi s-ar putea să fie mărunţiş de ţigări faţă de ce-au ştiut să fure ai noştri de la noi din buzunare în ultimii 20 ani: 20 bugete naţionale s-au topit şi, în afară de indivizii din „Top 300”, nu vezi nimic notabil realizat în România – un drum, o cale ferată, un viaduct ceva; nimic: numai: vile şi jipane.

Ca în fiecare dimineaţă, parcurg toate etapele evoluţiei, de la cocârjatul „australopitec” – smuls cu brutalitate dintre cearceafuri de către datoria zilnică a luptei pentru existenţă, ce se îndreaptă târâş către baie, până la pretinsul „homo-sapiens” (ras-tuns-frezat-cu-cafeaua-băută) ce se avântă în hăţişul oraşului la vânătoare de lei. Că de-atâţia „şoptitori” și deontologi aciuați/infiltrați prin presă vreau să mă reprofilez în meserie. Studiez oferta. Silabisesc meseriile pentru care s-ar putea să primesc diplomă: cioban, procesator melci, smântânitor, uscător legume, ciontolitor, preparator napolitane (nu râdeți, citiți “Nomenclatorul de meserii”). Nu pot spune decât „uau, e supraofertă”! Pot deveni cioban cu studii, educat şi desăvârşit în meserie, cu mari şanse de a ajunge în Parlamentul României, după ce mi-am făcut stagiul în cel al Europei. Smântânitor dacă devin am șanse să ajung de-o seamă cu cei obişnuiţi să culeagă caimacul de la guvernare – sau, poate, cu vreun inginer financiar. Dacă mă fac uscător legume pot prinde muşchi vreme de 20 de ani prin Parlamentul României sau măcar funcționar public. Iar ca și ciontolitor (adică curăţitor de carne de pe oase – o-ho-ho!) pot ajunge titular, fluidizator de joc, în vreo echipă de fotbal fie, mai degrabă, pe o poziţie eligibilă pe vreuna dintre listele de uni-nominali propuse de partide la alegeri. Aș putea prepara napolitane, dar, cum nu-i nimic palpitant în a călări Legea şi a-ţi bate joc de semenul tău – omul (în fond, cu distracţia asta îşi ocupă timpul toţi parveniţii, de mii de ani), m-am gândit ca atunci când am să fiu mare să devin procesator melci. Doar melcul este o vietate care, deja, are senator.

Acest articol a fost publicat în Despre mine și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la E luni, e ziua mea, mă gândesc să-mi fac un viitor

 1. Monstru zice:

  la multi ani, konule!
  ADMIN zice: La Multi Ani si tie. padurețule:)

 2. Bebe zice:

  La multi „b”ANI!

 3. ionut zice:

  La multi ani!

  Voi tine cont de mesajul de pe telefon.

  Ai uitat dupa moartea lui Burebista cati din afara tarii s-au imbogatit in urma prohibitiei.Eu cred ca FMI-ul din acea vreme l-a pacalit cu taiatul.Ar fi putut sa inceapa cu 25%, nu asa abrubt.

  Ionut
  ADMIN zice: si sa nu impoziteze pensiile.

 4. Mihai A zice:

  La mulţi ani!!!! şi baniii!
  ADMIN zice: multumesc Mihai – multi ani si tie si familiei tale!

 5. Florina zice:

  Sa traiesti, Victor Eugen Mihai Lungu-ti fie numele si viata.
  ADMIN zice: sarut mina, Florina. multumesc pentru urare!

 6. ary zice:

  LA MULTI ANI CU MULTI BANI SI SANATATE LA MAXIM,acum iti citesc ptr prima oara blogul va gasesc si eu pe la ceilalti prieteni de comentati, dar foto cu melcul de ziua ta nu cred ca te caracterizeaza pana strabate bietul melc succesiunea de de curbe din padure cred ca ajungi la pensie ,puteai sa pui un iepure ca este tare in fuga ,stiu ca este fricos dar de multe ori isi atinge telul.MULTA bafta si putere de munca din OLTENIA
  Sare’n Ochi zice: multumesc! melcul este emblema vie a vitezei cu care se misca pe calea progresului politicienii nostri in ultimii 20 de ani.

 7. ErRon zice:

  Excelent scris!
  Adevaru’ e ca ai gasit meserii faine, una mai profitabila ca alta!
  Iti lipseste, insa, un „ce” esential sa le poti profesa: cre’ ca nu ai aplecarea fireasca spre pupat popouri, trasatura esentiala in atingerea/mentinerea/profesarea lor!

 8. Mi-a sarit in ochi si mi-a placut ! Drept recompensa te-am promovat pe : http://www.celebri.org in sectorul bloguri la pozitia 5307. Daca va place ramane la alegerea dvs. sa puneti un backlink .
  Cu adanc respect !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.