Să jefuim frumos sau zeciuiala pe-nțelesul tuturor

Azi vom discuta despre cum funcționează zeciuiala în România. Deschid un mic ghid/îndreptar de genul: “Zeciuala pentru to(n)ți”. Vestea cea bună în ceea ce privește ce, cine, de când, unde și cum (se) jefuiește-n România, este că statul nostru, ca un bun administrator, vinde și încasează, anual, 300 de milioane de euro din petrol, gaze, apă, pădure și nisip – mă rog, ce i-a pus Bunul Dumnezeu în straiță la Facerea Lumii. Vestea proastă, pentru noi, boul de contribuabil/prezumptiv beneficiar, este că ar putea încasa 3 miliarde de euro pe aceleași produse – dar, diferența o fac băieții deștepți din economie. Acesta-i subiectul de azi: apa, aerul și, mai ales, fraierul. Să le luăm pe rând.

1. Despre petrol, ce-ar fi de zis altceva decât că, după ce-a găsit Dinu Patriciu o creanță pe care statul lui nea’ Ceașcă a scăpat-o pe jos pe undeva prin Libia și s-a privatizat prin răscumpărarea ei (sau cam așa ceva), statul lui nea’ Iliescu și tanti Năstase a considerat oportun să-i continuie privatizarea (lui, solului și subsolului, fratele petrolului) cu un contract suspect de păgubos – statul este, practic, sclavul Petrom. Până în 2014, Petrom plătește o redevență de 6% din valoarea petrolului extras – cam 100 de milioane de euro anual. Asta în condițiile în care, o simplă negociere pe piață, ar aduce de 5 ori mai mulți bani la vistierie/buget. Cică, juridic și tocmai de aceea și etic, statul nu poate ieși din acest contract păgubos. O schimbare de lege ar fi comparabilă cu un abuz al poziției de forță. Un impozit suplimentar ar pune România pe harta locurilor de ocolit – c-așa-i în petrol, se poate șantaja statul cu investitorii “strategici”. Ne mai mirăm că Dinu Patriciu își poate permite să declare despre datoriile Rompetrol: “N-au existat niciodată. Au fost datoriile statului către el însuși, dinainte de privatizare. Nu le-am asumat”. Păi, așa, să tot fii miliardar: iei șandramaua de la stat cu 1 euro/dolar/leu, nu-ți asumi nimic, dar vinzi tot ce poți vinde: teren de sub șandrama, utilaje la fier vechi, țigle, cărămizi, ce mai găsești prin magazii, creanțe, restanțe șamd.

Cică ar exista solutii comerciale – și asta explică, într-un fel, o parte din vânzoleala pentru câștigarea prezidențialelor (vroiau și băieții deștepți să aibă președintele lor). Conform contractului de toată jena, încheiat în beneficiul băieților deștepți controlați de Năstase, din 2014, statul – singurul furnizor de materie primă – are putere nelimitată de negociere. Deci, poate cesiona oricui altcuiva. Un stat puternic pe poziția lui (necăpușat de interese obscure), are puterea de negociere și o poate folosi încă de acum (poate de aceea și zvârcolirile lui Patriciu cu privire la datoriile pe care nu vrea să și le asume). Statul poate să negocieze un procent al redevenței cât de ridicat vor mușchii săi, pentru a avea de unde porni în jos cu un alt investitor – dacă actualii beneficiari fac fițe. Până atunci (la încordarea mușchilor), de pe urma prezentului contract, contabilizăm o pierdere de 5 miliarde de euro.

2. În Romania se extrag 12 miliarde de tone de gaz anual. Jumătate extrage Romgaz, jumătate Petrom. Pe piață, valoarea gazelor este de 3,5 – 4 miliarde de euro. Romgaz – companie a statului, pierde 800 de milioane de euro pe an. De ce? Deoarece statul îi impune să vândă gazul la jumătate de preț. Bun. Când consumul de gaze este mic, cumpără toată lumea gaz ieftin de la stat. Când consumul este mare, gaz ieftin cumpără doar Ioan Niculae (cel care are la activ și țeapa trasă statului român cu Tutunul românesc, țeapă dată în complicitate cu Guvernul Năstase) – care a știut să se plângă, de fapt, să șantajeze, că-i dau faliment toate combinatele chimice. Cum politicienii români, aflați într-o campanie electorală permanentă, numai de oameni pe drumuri nu avea nevoie, Ioan Niculae a fost salvat de fiecare dată. Bietul de el, anul acesta, că este criză, a reușit să se facă numai miliardar. Îl găsim în Top: după Patriciu și înaintea lui Țiriac.

Dar, cum o belea nu vine niciodată singură, noul ministru al Economiei a propus Guvernului să nu mai prelungească facilitățile acordate consumatorilor industriali care achiziționau gaze naturale numaidin producția internă. Rezultatul acordării facilităților de acest gen unora ca Niculae, ar determina creșterea prețurilor la gazele consumate de populație. Dar stați să vedeți până unde se merge cu șantajul și nerușinarea. Miliardarii de Top din industria chimică înregistrează datorii de 531 milioane de lei către Romgaz (jumătate de an de ars gaz ieftin în sectorul de resort), nu-și plătesc datoriile dar protestează/șantajează cu închisul fabricilor și solicită prelungirea facilităților. Normal, cel mai nerușinat este cel care deține și cele mai multe combinate din “Iepoca Ceaușescu”, luate pe veresie – Ion Niculae, patronul InterAgro. Acesta se de “învins de sistem”/”de structuri” și zice că-și închide afacerea, lăsând pe drumuri 7000 de oameni. C-așa-i corect: dacă dai juma’ de preț pe gazul consumat să devii miliardar, când trebuie să dai prețul corect, să devii javră (am scris cumva gunoi?). Oricum, zice bietul miliardar, el “se va descurca din ceea ce va produce”. Cu agricultura, produsele alimentare şi fabrica de bioetanol pe care o are la Zimnicea. Capitalistul de Pile, Cunoștințe și Relații mai are activităţi şi în turism şi este proprietarul echipei de fotbal Astra Ploieşti.

Ce nu știe lumea la acest capitol, al gazelor, este următorul lucru: fiecare consumator din România a plătit mai mult pentru gaz metan pentru ca Interagro să primească gaz ieftin. Dacă înainte de mai2009 se făcea o medie ponderata între gaz din producția internă (ieftin) și cel adus din exterior (scump), după mai 2009 prețul era dat de media (gaze interne – consum Interagro ) + gaz scump din import. Au fost creșteri și de 10%  pentru alți consumatori industriali doar din schimbarea metodei de calcul. (Gazele din producția internă se comercializează la un preț de aproximativ 160 de dolari/1.000 mc, în timp ce prețul gazului din import ajunge până la 380 dolari/1.000 mc. În structura amestecului de gaze naturale, cele din import pot depăși 20%. De exemplu, pentru luna noiembrie, a fost stabilită o pondere de 23,9% gaze din import, potrivit Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei. În lunile de vară, ponderea importurilor este mai redusă. În luna august, importul care a intrat în consum a reprezentat 6,39%.)

3. Din apă – dacă plouă, se face curent ieftin (și, mă rog, inundații – dar din acestea câștigă alții, este o altă poveste, pentru altă dată). Chestia cu făcutul curentului ieftin din apă de ploiae, o știu bine băieții care căpușează Hidroelectrica. Care, atunci când își fac calculele nu includ în bilanț valoarea mare a investiției inițiale și nici profitul enorm pe care aceasta (investiția) ar fi trebuit să-l aducă după amortizare. Cât pierde Statul român? Între 500 și 600 de milioane de euro pe an – în funcție de cât plouă.

Hai să vă spun cum stă povestea. În fond, în România, orice jaf se face cu scopuri nobile. Deci: în anii ‘70, România s-a împrumutat din greu (oare pe unde credeți că era FMI pe atunci?) pentru investiţii în marile combinate siderurgice, chimice (acelea de care beneficiază și Ioan Niculae), în rafinării sau centrale electrice şi o mare parte din reţeaua de hidrocentrale. Când Ceauşescu, din rațiuni economice doar de el și alți câțiva de pe lângă el știute, a hotărât să plătească datoria externă cu orice preţ, efectele au putut fi măsurate uşor: întuneric, frig, foame. În limbajul contabililor încuiați, planul lui Ceauşescu era „să amortizeze mai rapid mijloacele fixe pentru a trece la surplus operaţional”. Ceauşescu a apucat să ducă până la capăt doar prima parte a planului, amortizarea. De surplusul operațional s-au ocupat, în nume propriu, ceilalți: puţinii care ştiau raţiunea economică exactă. Beneficiarii sunt cunoscuţi în popor drept „băieţi deştepţi”. Și ei chiar sunt mai deştepţi decât se bănuieşte pentru că Hidroelectrica (mă rog, cei care se fac că o conduc) e atât de proastă încât le livrează curent în flux constant (în bandă). Asta, permanent, indiferent dacă mai este apă în lacul de acumulare sau nu – că nu fiecare hidrocentrală este Porțile de Fier II să stea constant pe firul apei și să producă curent în bandă (și nici măcar nu-s termocentrale – numai dacă nu se pune pădurea din jurul lacului pe foc). Hidrocentralele acoperă în general doar vârfurile de consum, dar băieții deștepți, în colaborare cu cei proști, au semnat contracte reciproc avantajoase. Astfel, Hidroelectrica semnează că dă curent cu 30 de euro/megawatt, continuu, oră de oră/ceas după ceas. Că plouă, că nu plouă. Când se termină apa din lac, băieții deștepți se uită nervos la cei proști: “domnu’, am contract”! Așa că băieții proști pun mâna pe portofelul Hidroelectricii și se duc la shopping la Termoelectrica de unde cumpără, că-i supra-ofertă, curent cu 60 de euro/megawatt să-l poată onora pe cel de 30 de euro/megawatt. Până la băieții proști de la Hidroelectrica n-au ajuns încă noțiunile capitaliste ca: preţ de piaţă, cerere şi ofertă sau disponibilitate a serviciului. Șpaga nu din mofturi de-astea capitaliste se face/primește/dă. Oricum, din cauza acestei practici, în mai mulţi ani secetoşi Hidroelectrica s-a văzut obligată să cumpere curent scump de la Termoelectrica, pe care l-a vândut ieftin către „băieţii deştepţi”. Cel mai deștept fiind Bogdan Buzăianu proprietarul firmei Energy Holding și finul lui Dan Ioan Popescu (din nou un cumetrist de-al PSD!), cel care a fost ministru al Industriilor la data când ALRO a fost practic obligată să încheie contractul de furnizare de energie electrică cu această firmă. Să ne mai întrebăm și de ce trebuia să cumpere Dan Voiculescu energie de la stat și să o vândă apoi la Metrorex – Metrorex nu putea să-și cumpere și singură? (Am să revin cu subiectul și când am să revin, că am material, vă voi zice și despre băieții deștepți de la Transelectrica)

4. Anul trecut, Romsilva a dat statului, în silă, 20 de milioane de euro pentru cele 4 milioane de hectare de pădure pe care le administrează. Prețul corect ar fi fost de cel puțin 1 miliard de euro. Din diferența de preț corect, de exemplu, fostul director General al Regiei Naţionale a Pădurilor, deputatul PSD (din nou?!) Ion Dumitru, s-a ales, prin 2005, cu un dosar penal (care dosar, normal, zace pe masa Justiției să tot pipăie madama oarbă după el). Când cu ocazia acuzării, deputatul şi-a exprimat convingerea că este nevinovat precizând, cu tupeu, că „a intrat în lumea bună” a celor cu dosare penale. În fond, ce mare scofală a făcut prădând niște bani ai nimănui, banii bugetului? n urma unui audit realizat de către Ministerul Agriculturii şi al unui control efectuat de către Garda Financiară, s-a constatat că trei firme bucureştene au achiziţionat, cu 14 miliarde de lei, diverse cantităţi de cartuşe, revolvere, tocuri de piele, cravate, ace de cravată, măşti gaze, cizme cu bombeu metalic şi costume pentru fasonatori, produse pe care le-au revândut Regiei Naţionale a Pădurilor cu suma de 90 de miliarde de lei. De exemplu, firmele respective au cumpărat cravatele cu 60.000 de lei bucata şi le-au vândut RNP cu 5 milioane de lei bucata; acele de cravată au fost cumpărate cu 10.000 de lei bucata şi au fost vândute cu 2,1 milioane de lei bucata; măştile de gaze au fost cumpărate cu 1,5 milioane de lei bucata şi vândute cu 4,9 milioane de lei, cizmele cu bombeu metalic au fost cumpărate cu 260.000 de lei bucata, iar apoi vândute cu 1,5 milioane de lei, costumele de fasonator au fost cumpărate cu 3,3 milioane de lei şi vândute RNP cu 15,4 milioane de lei bucata, în timp ce revolverele au fost cumpărate cu 2,8 milioane de lei şi vândute cu 14,7 milioane de lei bucata. Noroc că vorbim despre lei vechi, nu?).

5. Și ne-au mai rămas resursele minerale. Nisipul costa 36 de bani pe metrul cub. Apa minerală costă 1,5 bani pe litru. Marmura costa 3 euro pe tonă. De aici, anual, statul încasează 20 de milioane de euro. Dar știe să piardă cel puțin 100 de milioane de euro. (De continuat)

Acest articol a fost publicat în Ghinion 100% și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

19 răspunsuri la Să jefuim frumos sau zeciuiala pe-nțelesul tuturor

 1. alinutza zice:

  din cate aud eu de la oamenii de bine din oras, cel mai mare spagar, jefuitor etc este chiar primarul urbei noastre, apostu, cica nu mai misca nimic in oras fara spaga la dansul. de altfel, e vizibil: cred ca nici primarul new-yorkului nu se deplaseaza cu audi Q7. (probabil ca sa nu sfideze, nu ca nu si-ar permite). domnul apostu [magarie stearsa de catre ADMIN] nu are nicio retinere.
  ADMIN zice: ca-tzi zici tu „ardelean” in contul de mail, nu te face mai cu motz la origini ca si pe primar. iar ce zic oamenii de bine, fara probe, se cheama simplu barfa. „dovada, dovada” – altfel te vor judeca adevaratzii jefuitori ai urbei – aia care acum se joaca de-a reprezentantzele auto, de-a bancile, de-a partidele de pe strada ta, de-a imobiliarii. aia carora li se cam umfla vuza (pardon, am vrut sa tastez buza) dupa banii la care nu mai pot sa ajunga atita de usor. si-atunci, normal, dau din gura pe la coltzuri.

   • Sare'n Ochi zice:

    ))))) buna incercare. ma pricep mai mult la pian decat la „folbal”, dar stiu sa citesc si-ncerc sa pricep. ce-am tradus eu citind materialul? ca este vorba despre dreptul castigat prin Tribunal al unui actionar minoritar pe care Walter Zenga (asta are un trecut cam tulbure, mi se pare) ar fi vrut sa-l pape prin majorare de capital. Zice la „gazeta”: „Reacţia lui Walter vine după ce Tribunalul Comercial a decis în favoarea societăţii Intop, acţionar minoritar în cadrul clubului, şi a anulat hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor prin care omul de afaceri devenea acţionar majoritar, cu 96% dintre acţiuni.”
    Cam pute a lacomie prin zona. Oricum, gargara lui Walter tine mai degraba de o presiune mediatica asupra Primariei (un semi-santaj ca sa zic asa). dar este cu semnul intrebarii. si cu semnul acela va ramine. certe sunt doar cele 2 demisii, ale lui Marian Pana si Paul Cazan. Pe Pana l-au zburat suporterii, Cazan s-a zburat singur. Cind pricep mai multe am sa-ti mai scriu. in orice caz, nu-i „mumos” sa blamezi Primaria Cluj pentru 20 de ani in care au carat unii banii cu sacosele din visteria U (da, pina si portarul ala chel de se joaca de-a avocatul acum – sa nu mai vorbesc despre alde Luci Danciu si-o-ntreaga galerie de plavani FSN-PUNR-PRM-PDSR-PSD care s-au perindat ca si „congsilieri” p-acolo).

   • alinutza zice:

    ma refeream la trioul primarie-intop-lomb. cred ca nu esti la curent cu afacerile respective. oricum nu incercam sa blamez primaria, ci doar primarul [magarie…].

    • Sare'n Ochi zice:

     daca tot te pricepi, de ce nu scrii un material sa ti-l public? ca de auto-cenzurat))))) vad ca stii s-o faci. doar cuvintele ma deranjeaza nu si descrierea faptelor. dac-s reale, ared-i pe corupti – ia atitudine! nici nu trebuie sa stiu care-i numele tau real. imi trimiti un material pe mail (sareinochi@gmail.com sau lungu.victoreugenmihai@gmail.com), un nick sub care vrei sa publici si te public. de ce sa ma bag eu intr-un domeniu pe care nu-l pricep? si de ce sa stai tu pe margine si numai sa chibitezi?

 2. pepe zice:

  EDITAT DE ADMINISTRATOR: baietzel cu tzatze si nitzel cam blond la neuron (ca folosesti acelasi IP cu cel folosit de catre @monica), daca binevoiesti sa citesti, hotziile sunt vechi si-s de la nen’tzii tai improprietaritzi de catre Ion Ilici Iliescu. Da-i bine ca mai treci p-aici, mai citesti, mai te cultivi, mai invetzi sa nu te inflamezi.

 3. monica zice:

  Astept cu interes si despre Flota, casa din Mihaileanu, afacerile fiicelor, clanul udrea cocos, parcarile si energia, Vicleanu, Blaga vami, Berceanu si domn Costel. Sau despre astia nu e voie ca e de la pdl?
  ADMIN zice: monica, obsesiile anti-basescu si pdl, bine formatate cu laptopul pe antenele lui voiculescu si pe realitatea lui vantu nu fac parte din corpul acestui articol. un jaf efectuat sistematic de catre gasca lui Iliescu nu se trateaza cu „si altzii fura”. in loc sa tragem invatzaminte despre cum ne-au jefuit unii, ne comportam exact ca-n tribune la stadion: spargem semintze si-njuram echipa adversa (jos arbitrul, n-asa?). despre Flota: Vacaroiu a subtilizat-o in cirdasie cu Iliescu si restul companiei. Casa din Mihaileanu: nu stiu, nu ma pronuntz. afacerile fiicelor: intoxicari de tembeliziuni. energia: citeste mai atent cine fura energie. Videanu: am lasat un de continuat la partea cu marmura. Blaga – partea cu vamile, intr-un episod viitor. Cocos, Udrea – de Udrea-mi place asa „tablioda” cum e. afacerile lui Cocos si domn’ Costel sunt afaceri mostenite de pe vremea lui nepotzelul matusii Tamara – cind le-oi descalci, le-oi scrie. Deci? te fura de ani de zile Puturiciul natzional, informatorul Voiculescu si altzi nomenklaturisti, dar itzi casuneaza pe cel care le-a stricat ploile. cistigi ceva ca te-ai indignat? itzi baga Buzaianu in straitza din ce-a furat? indigneaza-te pe mecanismul furtului, pe minuitorul uneltei, nu pe unealta. sunt amuzat cum condamna unii cuiul ca i-a dat ciocanul una-n floare… (ma rog, cap).

 4. Sare'n Ochi zice:

  sa nu mai bata unii din gura, pe link-ul urmator gasitzi varianta Jurnalului National privitor la demiterea lui Videanu ce tine, sustzine materialul, de „desteptaciunea” din livrarea de energie: http://www.jurnalul.ro/stire-economic/afacerea-energie-pentru-sarbi-motivul-schimbarii-lui-videanu-558812.html
  cind am date scriu, cind nu, las pe altzii – incerc sa nu fiu parerist.

 5. alinutza zice:

  n-am inteles de ce [sters de ADMIN] a devenit „magarie stearsa de administrator”!! [sters de aADMIN pentru ca este o scuza infantila de nivel de gradinitza]. daca tii cu pdl, nu esti pdl-ist?
  ADMIN zice: a fost o magarie modul in care ai folosit cuvintul – la modul apelativ-invectiv. daca tzin cu pdl nu ma face pdl-ist: este un infantilism o asemenea reducere semantica – dar, cred ca te-am ghicit bine cu stadionul – da, daca tzii cu dinamo, asta te face dinamovist. la partide este putzin altfel: trebuie sa te mai si inscrii pentru a fi. ori eu, inca, n-am iesit din partidul comunist. si, vezi, asta nu ma face comunist. incearca o comunicare civilizata, pe tema de discutzie propusa si-atunci n-am sa te mai „editez”.

  • alinutza zice:

   „comunicare civilizata” nu inseamna sa-ti cenzurezi partenerul de discutie. „scuza infantila de nivel de gradinita” este tocmai a cenzura ceea ce nu-ti convine. iar cu reducerea semantica si alte asemenea finesuri lingvistice las-o mai moale, nu ma fa sa-ti arat cate greseli ai pe blog. oricum sigur nu ai publica comentariul.
   ADMIN zice: pina nu te-am cenzurat, ai tastat nu ai comunicat. vad ca se poate si civilizat – chiar daca, inca, la nivel de gradinitza: „ba tu, ba tu” (hai ca n-o sa ne tragem de coditze, chiar daca tzi-ai luat nick de fetitza). in ce priveste semantica si alte asemenea finesuri, chiar te rog frumos (dau si o bere, un vin, o vodca – ce-tzi pofteste inimioara) sa-mi faci corectura de rigoare. multzumesc.

 6. Greva_fiscala zice:

  Azi e ziua lui Base! „La multi ani d-le presedinte, sa ne traiesti intru multi ani, vie fie „epoca” noua (9), pe care tu ne-ai dat-o!” Hai sa nu mai fabulam si sa nu „sifonam”, adevarul, sau realitatea, este ca din totdeauna, la noi in Romanica, s-a furat! Cu cinzeaca, cu paharul, cu oul si boul, cu tona, cu combinatul, etc. Cum a furat PDSR-ul, actualul PSD si asa zisul partid de „dreapta?” PNL, n-a furat nimeni si nimeni, nu mai poate fura in asa hal! Pentru simplul fapt ca nu a mai ramas nimic! Inainte, cand nu aveai bani, pt. bugetari, pensionari, militari iesiti la pensie la 42 de ani cu 42 de salarii compensatorii, someri, asistati, s.a.m.d., vindeai un „combinat”, o „fabrica”, o „vechitura” comunista si cu asta, linisteai „vulgul” cateva luni! Acum, nu mai este de vandut cam nimic! Asa ca mai mergeti dragilor „comentatori, sa si produceti ceva, ca nu mai „duduie” nimic prin zona, nici macar creditele cu „buletinul” fara „giranti”, fara „garantii”. Plange B.N.R.-ul ca nu a fost atent, la cifrele reale, cand tariceanu si confratele lui, de altfel tot „UN ROMAN”, vosganian, au „duduit/smecherit” economia si au tepuit tara! Asta unii nu o vad. Ori sunteti orbi, ori „uioreni”, ori batuti cu sula-n cap.
  ADMIN zice: „sula”, sper ca-i unealta aceea de facut gauri in piele. sa nu trebuiasca sa intervin la limbaj. multzumesc.

 7. Sare'n Ochi zice:

  un interviu excelent pe HotNews cu Monica Macovei (nu-s un mare fan al consilierilor pe care i-a avut in timpul mandatului ca ministru al Justitziei, dar in acest interviu are perfecta dreptate):
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8005809-audio-interviu-monica-macovei-nu-vad-ales-conducerea-pdl-cineva-care-are-dosar-penal-domnul-falca-duca-rezolve-mai-intai-dosarul-nu-ceara-amanari.htm

 8. Sare'n Ochi zice:

  @alinutza, intre timp a mai aparut o stire: http://www.ziuadecj.ro/eveniment/news-alert-walter-poate-sta-linistit-nu-trebuie-sa-plateasca-datoriile-non-profitului-update–54903.html
  stii ce zicea un chinez batran? ca: daca stai suficient de mult pe malul apei, sigur vei avea sansa sa vezi cadavrul dusmanului plutind la vale. cred ca se referea la virtutea de a avea rabdare (cu calm). Adevarul iese, intotdeauna, la suprafata ca untdelemnul. cum banuiesc, in continuare, materialul de presa a fost scris/difuzat pe NCN doar sa creeze presiune pe judecatori (si cine s-o mai fi nimerind in aria de presiune mediatica).

 9. Pingback: Nu ne-am vândut Țara. Am dat-o gratis | Sareinochi's Blog

 10. Pingback: După ce ne-a băgat taxa de înmatriculare, tovarășa ministră și-a tras numere de Bulgaria | Sare'n Ochi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.