Varză ca la Cluj (Despre binefacerile amneziei)

Cu speranţa că veți avea o zi bună, astăzi vom pune de-o amnezie cronică care se generalizează pe zi ce trece. Reţeta pe care v-o supun azi atenţiei este: “Primar Funar cu garnitură de Curte de Conturi şi Justiţie varză”. E drept, rețeta are deja vreo 6 ani vechime – dar este păcat să se piardă. Caci, ce varză s-a făcut din municipiul Cluj timp de 12 ani am gustat din plin: steguleţe, beculeţe şi statui tricolore. Precum și stima întregii Europe pentru lupta fostului primar cu Consulatul Maghiar şi împotriva trădătorilor de neam şi ţară ce pândeau pe la colţuri o ofertă de cumpărare a Ardealului (alo, domnu’, cumperem Ardeal!). Peste toate acestea se aşterne praful străzilor ce răsăreau, stinghere, dintre gropi (acum uitat) şi praful ce ni-l aruncă în ochi, profitând de amnezia generală, amnezicul fost primar.

După reţetar, să putem hali bugetul local şi nici gura (dosarul penal/cazierul) să nu ne miroasă, avem nevoie de următoarele ingrediente: una bucată primar Gheorghe Funar şi moştenitorul lui, o Curte de Conturi, o Justiţie varză, Gardă Financiară, Direcţie Judeţeană a Finanţelor Publice, poliţişti şi procurori cât cuprinde domeniul public (să-i mulţumeşti pe toţi: care cu un teren, care cu o locuinţă de serviciu), activişti de-ai fostului Partid Comunist cu utecişti cu tot, Securitate şi Armată. Suntem în Ardeal aşa că o să gătim unsuros, cu mult rântaş.

La rântaş, se amestecă, până se obţine o pastă groasă şi diformă, toţi foştii politruci din PCR, UTC, Armată şi Securitate. Se adaugă, cu puţin Caritas şi niscai terenuri (pe strada Cireșilor) sau locuinţe de serviciu (vândute, apoi, către chiriaș să se facă și el apropritar, de-a moca), funcţionarii din Curtea de Conturi, Justiţie, Gardă Financiară, Direcţie Judeţeană a Finanţelor Publice (cât cuprinde patrimoniul public privat). Mai adăugăm nişte procurori şi poliţişti şi amestecăm totul, să nu se prindă (mai ales presa sau vreun procuror rătăcit prin corectitudine), timp de 12 ani, până obţinem o cocă solidă pe baza căreia să se poată înfrupta şi Primarul din bugetul local în aşa fel încât nimeni să nu (mai mai vrea să) îl prindă. Moţ peste amestec se aşează Gheorghe Funar încă din primul mandat, pentru că şi el trebuie să se ungă. Iar din al doilea mandat, că s-a făcut major, se adaugă moştenitorul. Să se ungă şi el. Mai cu o instalaţie de aer condiţionat care să producă o banală gaură de 50 de milioane de lei în bugetul local, mai cu nişte licurici de semnalizare împlântaţi aiurea în asfalt şi spulberaţi de prima ninsoare, mai cu o cabană tricoloră pe la Băişoara, o piaţă publică sau un hotel în buricul târgului (primarele, firește, rămâne sărac și cinstit).

Dacă amestecul începe să pută, e bine. Se pune garnitură de Curte de Conturi şi Justiţie varză. Să se aştearnă uitarea, căci numai uitare se mai poate cere atunci când, la stingerea urmăririi penale în cazul unei “banale” găuri de 50 de milioane de lei din banii publici, organul de anchetă ajunge la concluzia că “prejudiciul nu justifică începerea urmăririi penale” (și aceștia sunt bani la nivelul anului 2000!). Aşa, să tot bagi mâna în buget, nenică! Câte puțin, să ajungă la toți.

Nu ne place, dar servim la rece, din buzunarele noastre către ale odroaslei lui Gheorghe Funar: instalaţie de aer condiţionat în Primărie, un prejudiciu de 7 miliarde de lei produs bugetului local prin concesionarea a 120 de locuri de parcare, o placare de Primărie cu un prejudiciu de doar 100 de milioane de lei, o afacere cu butoni reflectorizanţi cu doar 160 de milioane de lei luaţi de zăpadă, o renovare a Casei Căsătoriilor, un monopol pe repararea tuturor şcolilor şi grădiniţelor din Cluj, flori, plante decorative, hotel, farmacie, vilă tricoloră cu pajişte, pădurice şi apă de la Brava Armată a 4-a şi română şi multe alte care or mai fi şi nu se vor mai povesti. Că de aceea se serveşte, în continuare, Justiţia varză…

Dacă un primar, în perioada lui de glorie și-a permis să facă așa ceva (și sunt convins că mai există matrapazlâcuri de care nici Bunul Dumnezeu încă nu știe), luați-o la regula de trei simplă a guvernării bunului plac de după 1989 și încercați să vedeți/realizați dimensiunile jafului la care am fost supuși. Bine că i-au prins și i-au condamnat pe bătrâneii ăceia care-au furat o pâine sau au plantat 5 cucuruzi pe pământul altora! Și bine că-i Funar mare analist/deontolog politic pe la Tembeliziunile lui Vântu și Voiculescu. Să ne țină nouă lecții despre cinste, onoare și corectitudine…

Când te gândești că și acesta a candidat la președinția României chiar îmi vine să mă-ntreb: ni s-au terminat proștii?

Acest articol a fost publicat în Băga-mi-aș votul! și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Varză ca la Cluj (Despre binefacerile amneziei)

  1. Pingback: Furatul în exces nu dăunează grav libertății | Sareinochi's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.