Un posibil motto al Academiei Române: “Investește doar în oamenii tăi” (Liga lui Mitică la Academie – II)

Interviu cu Dr. Cristian Găzdac, cercetător științific, istoric

De ce nu ați contestat rezultatul?

Răspunsul este simplu: conform regulamentului de concurs interviul nu se contestă.

Considerați că este vorba de o teoria a conspiraţiei?

Nu ştiu despre ceilalţi candidaţi respinşi dar în cazul meu vreau să vă aduc la cunoştinţă alte aspecte după care puteţi trage singuri concluziile. Ce voi expune mai jos ar fi bine de citit cu luare aminte de cei care vor să obţină burse şi să evite ”greşelile” pe care le-am făcut eu. În anul 2002 când mă întorceam de la Universitatea din Oxford după ce am luat doctoratul în Istorie antică cu temă de circulaţie monetară antică m-am adresat profesorului Mihai Bărbulescu, şeful de atunci al catedrei de Istorie Veche şi Arheologie de la Facultatea de Istorie şi Filosofie din Cluj-Napoca, dacă aş putea să ţin ore la facultate chiar şi voluntar. Răspunsul a fost că bugetul este prea mic pentru angajări. Cu asta discuţia s-a încheiat. La o scurtă perioadă după acest eveniment am lansat cartea mea pe baza tezei de doctorat de la Oxford. O serie de ziarişti m-au întrebat cum se face că având doctoratul la Oxford nu pot preda la universitatea din Cluj. Ce greşeală am făcut să răspund acelei întrebări! Dar acesta este un alt subiect pe care îl voi dezvălui în episoadele viitoare.

Deşi aveam specializarea făcută la universitatea menţionată nu am fost niciodată chemat la sesiunile de referate pe temele de numismatică sau pre-susţineri de doctorat pe tema respectivă, deşi mai exista un singur specialist pe numismatică antică la Cluj, conf. dr. Radu Ardevan. Dacă, din întâmplare, auzeam că este vreun referat sau pre-susţinere de teză de doctorat mergeam din interes ştiinţific (după modelul occidental) şi, evident, ca după modelul occidental – ”blestemat” fie el că numai necazuri mi-a adus în România – adresam întrebări legate de cele afirmate (greşeală fatală mie). Pe de altă parte, dacă nu eram considerat specialist, de ce o doctorandă a profesorului Bărbulescu, actuală beneficiară a bursei postdoctorale, a ajuns până acolo încât să-mi citească manuscrisul în editură, fără ca să mi se ceară acordul?

Ajungem la anul 2010, profesorul Mihai Bărbulescu, a organizat la Roma, ca director al Accademia di Romania un colocviu româno-italian intitulat ”La numismatica per l’Archeologia, l’Archeologia per la Numismatica. Numismatica pentru Arheologie, Arheologia pentru Numismatică”. La momentul respectiv aveam deja 7 volume în limba engleză (sub egida unor faimoase instituţii în domeniu: Royal Numismatic Society, International Numismatic Council) pe tema colocviului, inclusiv o monografie pe toată provincia Dacia romană şi zonele adiacente, două burse internaţionale (NATO şi Gerda Henkel) obţinute în acest domeniu ştiinţific, numeroase articole în ţară şi peste hotare, iar la ultimul congres mondial de numismatică am fost rugat să fiu chairman la una din secţiuni. Totuşi, profesorul Mihai Bărbulescu n-a considerat că pot fi invitat la acest eveniment. Amuzant este că unele din comunicările susţinute acolo au folosit diverse lucrări ale cărui autor eram! Este evident că pentru dânsul sunt o persona non grata. Şi atunci mai putem discuta de obiectivitatea comisiei în care dânsul era membru şi a adresat majoritatea întrebărilor (în cazul meu)?

Ca urmare, cititorul poate să tragă singur concluzia.

Credeți că este posibil să fi fost alţi candidaţi favorizaţi prin componenţa comisiei?

Proiectele depuse de ceilalţi candidaţi nu le discut întrucât nu le-am văzut, cât despre cv-uri, cereţi publicarea lor şi pe urmă putem vorbi dacă unele dintre proiectele susţinute la interviu ar fi putut fi depunctate chiar în ”halul” respectiv. Pe de altă parte există o serie de alte aspecte care ridică semne de întrebare asupra obiectivităţii comisiei de interviu. Din cei opt candidaţi la tema de cercetare pe istorie a Daciai Romane patru au avut acelaşi conducător de doctorat cu care lucrează şi acum în acelaşi colectiv de cercetare – profesorul Mihai Bărbulescu. Cu unii dintre ei profesorul Mihai Bărbulescu publică articole sau prezentări pe la colocvii. Pe de altă parte alţi membrii ai comisiei au fost/sunt în comisiile de doctorate ale profesorului Mihai Bărbulescu. În orice altă ţară civilizată această incompatibilitate ar fi fost modificată din start.

Iar după codul onoarei profesorul Mihai Bărbulescu ar fi trebuit să refuze să facă parte dintr-o comisie care urma să examineze, cu dânsul membru, proprii săi discipoli. Oare nu avea încredere domnia sa că fără dânsul, discipolii săi se vor descurca onorabil? Dar orice risc trebuie evitat!

Dintre cele patru burse trei au fost câştigate de discipolii profesorului Bărbulescu. Oare ce s-ar fi întâmplat dacă şi al patrulea discipol se prezenta la interviu? Dar acesta nu a mai venit la interviu deşi fusese admis în faza preliminară!

Oricum trebuie să fim mândri cu toţii! Doctorii în istorie de la Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj au câştigat detaşat în faţa celor de la Oxford şi Cambridge (ordinea în funcţie de punctajele obţinute de candidaţi şi nu din clasamentul Shanghai al universităţilor). Probabil trebuie schimbată strategia de formulare a proiectelor şi susţinere a interviurilor. Dacă în străinătate am câştigat proiecte şi am trecut cu succes de interviuri pe diverse teme, aici trebuie, probabil, parafrazând pe C.H. Opreanu dintr-o recenzie a sa ca ”[zeii] să-mi conducă şpaclul spre” un proiect pe placul comisiei.

De ce aţi aplicat la această bursă în condiţiile în care aveaţi suspiciuni de lipsă de fairplay?

Sincer, înainte de toate aş spune ca Russel Crowe în filmul ”Cinderella Man”: ”Milk!”. Era o bună oportunitate de a mai îmbunătăţi venitul familiei, acum cu reducerile salariale şi venirea celui de al doilea copil. Aceasta în condiţiile în care în toţi aceşti ani conducerea Institutului de Arheologie şi Istoria Artei nu a dorit promovarea nici a mea, nici a celorlalţi colegi de la funcţia de cercetător ştiinţific III la cel de II deşi cu toţii îndeplineam cu brio condiţiile! Dar despre aceste aspecte vom vorbi într-un alt interviu.

În acelaşi timp, titlul programului se potrivea perfect cu cercetarea mea. Acest lucru poate fi notificat de experţi din străinătate care au lucrat pe aceste subiecte. Cum aminteam mai sus, era o excelentă oportunitate să aplic proiectele care le făcusem deja, metodologia şi cunoştinţele dobândite la universităţile din Oxford, Viena, Frankfurt, Padova pe materialul din România. Dar asta încă mai trebuie aşteptat. În urma interviului am constatat că încă unii membri ai comisiei sunt tributari unei teorii învechite: Dacia este unică, mai există Roma în Imperiul Roman, restul Imperiului e vânare de vânt.

Credeţi că veţi avea de suferit de pe urma acestor declaraţii?

Cu siguranţă. Voi fi privit ca un pericol de către cei care încurajează mediocritatea şi promiscuitatea intelectuală. Se vor asigura ca la referatele şi doctoratele care aş avea ceva de spus să fie făcute cu cât mai puţin ”zgomot”; studenţii, masteranzii să nu mai lucreze cu mine şi să nu vină la cursurile pe care le ţin.

Dar vă promit că pe viitor voi trece la forme de protest mai virulente pentru a arăta celulele cancerigene a unui sistem care este, încă, considerat academic. Totodată, vă voi face cunoscute producţia de mediocrităţi girate de aşa-zisele comisii de referate de doctorat sau pre-susţineri de doctorate.

Paradoxal, trebuie recunoscută personalitatea profesorului Bărbulescu, care după părerea mea, a dominat de departe comisia respectivă de interviu – parcă o imagine desprinsă din „Starship troopers”: the Brain-bug cu ai săi Chariot-bugs. Câte lucruri utile pentru societate şi ştiinţă în acelaşi timp ar putea face cu adevărat!

Nu ştiu dacă autorităţile se vor sesiza despre asemenea aspecte pentru refacerea concursului dar dl. Iliescu ar eticheta, probabil, această competiţie de burse pe istorie a Daciei romane drept o „făcătură nefericită”.

În final, poate ar fi mai aproape de adevăr dacă s-ar modifica denumirii programului din „Investeşte în oameni” în „Investeşte DOAR în oamenii TĂI”.

De asemenea, ca şi în cazul campionatului naţional de fotbal sugerez ca pe viitor să aducem „arbitri” străini pentru asemenea comisii.

Acest articol a fost publicat în Un castravete, dom' Profesor și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Un posibil motto al Academiei Române: “Investește doar în oamenii tăi” (Liga lui Mitică la Academie – II)

    • Sare'n Ochi zice:

      ))))) am si eu (tiparit) numarul 10 (pe noiembrie 2010) din revista Investigatii. Mare, pe coperta: Jaf la Academia Romana. Ma documentez despre aceasta vanzare la sub-pret a patrimoniului Academiei catre diversi (ca-i supra-oferta). Nu-i minunat ca un teren in valoare de 536 de milioane de euro sa-l vinzi cu doar 1,5 milioane de euro (42,5 hectare din fosta mosie Damaroaia)? Oricum, gand la gand cu bucurie: multumesc pentru link.

      • alinutza zice:

        vezi ca academia a pierdut si in cluj, in mod dubios, in procese, cateva cladiri care ii apartineau de drept. cred ca ar fi un subiect bun de ancheta. presedinte la cluj, atunci, era cel cu nume predestinat: haiduc.

  1. Pingback: “Nică s-o inervat și-o sărit gardul şi-o scris Amintiri din copilărie” | Sareinochi's Blog

  2. Lore zice:

    Daca Dr. Cristian Gazdac care v-a oferit acest interviu este aceeasi persoana cu Dr. Cristian-Anton Gazdac, pe care il puteti gasi figurand primul pe lista candidatilor admisi dupa evaluarea dosarelor la Institutul de Istorie a Religiilor (www.ihr-acad.ro/docs/actualizari/110210/IIR_Rezultate_partiale_II_2011.pdf), ii puteti transmite felicitari pentru a fi depasit adversitatile intalnite la Cluj. De asemenea, ati putea sa-l intrebati urmatoarele:
    – daca depunerea dosarului domniei sale a fost motivul pentru care IIR a prelungit cu generozitate termenul limita de inscriere;
    – daca specializarea domniei-sale in numismatica nu este cu totul marginala proiectului, dat fiind ca, asa cum precizeaza site-ul IRR, „Pornind de la direcţiile de cercetare ale Institutului – „Religii indiene şi iraniene”, „Istoria comparată a monoteismelor”, „Religie şi modernitate” – programul vizează proiecte care studiază fenomenul religios din perspective metodologice multiple. Candidaţii pot depune proiecte de cercetare consacrate tradiţiilor şi problematicilor religioase menţionate, precum şi altora care se înscriu în istoria generală şi comparată a religiilor Europei şi Asiei.”;
    – si, o ultima curiozitate, daca pentru a ajunge la o evaluare finalizata cu acel punctaj generos (289.09), dosarul consistent al domniei-sale nu a avut nevoie de aceleasi parghii caracteristice sistemului academic din Romania pe care le blameaza in interviu.
    Multumesc.

    • Sare'n Ochi zice:

      si daca nu-i vorba despre aceeasi persoana, cui adresam intrebarile? ca daca-i vorba despre una si aceeasi persoana inseamna ca a reusit cumva sa se adapteze sistemului de toata mizeria in care va complaceti in invatamantul superior. denumit degeaba „superior”, ca va comportati ca niste moluste pentru ceva bani in plus.
      dar nu pot sa nu va intreb si euâ: inselele dansele intrebarile, ce legatura au cu materialul? doar pentru a arata ca „martorul” nu are credibilitate? prin aceasta manaria caruia i-a cazut victima nu mai este manarie, ci cantec de „injeri”? ca sistemul clientelar nu exista?
      tot bolsevica, saraca mama…: daca cineva ne arata bubele, noi trebuie sa le indicam pe-ale acelui cineva. paiul din ochiul „paraciosului” este echivalent cu barna care gripeaza sistemul.
      aveti o gandire extrem de primitiva, nu va suparati ca va atentionez.

      • asa este,revoltator raspuns dle care te-ai simtit lezat de Gazdac.Oricum ar fi,nedreptatile care i s-au facut la acea examinare sunt de o rara ticalosie,sare in ochi oricarui om cu sau fara scoala ,ce sistem de pile exista in invatamantul nostru superior.Nici nu ma mai mir de ce o ducem rau,pai daca la asa zisii oameni elevati se petrec astfel de nedreptati, ce sa mai zica ceilalti, cu mai putina scoala.Foarte rau,foarte rau,daca li s-ar fi facut asa ceva copiilor vostri,v-ar fi placut?dar eu stiu ca fiecaruia ii vine randul si iar stau si ma intristez cand ma gandesc de ce au plecat atatia oameni cu diplome inalte din tara si s-au propasit prin alte locuri unde acest sistem comunist nu functioneaza.Foarte trist ce faceti domnilor academicieni,exista un Dumnezeu care vede si mai devreme sau mai tarziu,consecintele,le veti simti pe pielea voastra.

  3. gicu from scularie zice:

    [ADMIN zice: Gigi Calistrat, IP 213.233.88.170, ce-ar fi sa ne slugi plua de sluga tembela? baga-ne-ai plua-n ma-ta cu propria ta mana!]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.