Se dă: În România, tinerii nu mai vor să fie profesori. Vor să fie Gigi Becali, Irinel Columbeanu și orice alt manelist/cocalar plin de bani. Dacă o moștenește pe Mătușa Tamara vrea să fie Adrian Năstase. Bun. În Finlanda, statutul de care se bucură un cadru didactic în societate (similar cu cel din România anilor 60-70), face ca numărul celor care doresc să acceadă la această meserie să fie foarte mare, concurența fiind deseori de peste 10 candidați pe un loc (așa era și la noi, mai demult). Surpriză, nu salariul este cel care-i motivează pe finlandezi, căci salariul unui profesor din Țara Renului Rudolf este, în general, mai mic decât salariul mediu pe economie (ia, faceți grevă și pentru asta!). Tinerii care doresc să devină profesori ar putea câștiga mult mai mult optând pentru alte meserii – de exemplu, aruncător de telefoane Nokia la distanță. Deci, rezultă, clar, că ceea ce primează în alegerea acestei nobile meserii, este motivația intrinsecă, plăcerea de a educa. Ce-nseamnă a fi profesor în România post-decembristă? Famiglie, mediocritate întreținută în sistem, “să vină banii, nu contează cum”, n-am, îmi trebuie, dă-mi! În general, lipsă de respect față de menire și încremenire în proiect, pe bani puțini (uneori, extrem de mulți, dar nu pentru “pulime”) dar siguri (adică livrați, lunar, indiferent de performanță).
Să vă dau un exemplu concret de politizare a învățământului superior din România. Ecaterina Andronescu, rector al unei instituții de învățământ superior, este în același timp: vicepreședinte de partid, senator PSD, președinte al Consiliului Național al Rectorilor și fost ministru al Învățământului (cunoscută drept Abramburica, mai ales în perioada guvernării Năstase). Luările sale de pozitie sunt ghidate/mulate strict de/pe luările de poziție ale Partidului Social Democrat. Normal, nu? Nimeni nu se gândește că avem de-a face cu un exemplu clar de imixtiune a politicului în viața universitară? Când ne convine independența universitară, vorbim despre ea, când nu, nu. Să ne mire atunci faptul că Liderii UNSR, studenți ai Politehnicii București, par a fi „teleghidați politic”, după cum îi definește actualul ministru al Învățământului, Daniel Funeriu? Păi… așa rector, așa studenți, așa „lideri”. Vorba aia: liderul potrivit la locul potrivit (ce, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, nu se întâmplă niciodată ca opiniile rectorului să fie întocmai și la timp egale cu cele ale liderilor: studenților, doctoranzilor, șefilor de lucrări, asistenților, masteranzilor șamd?).
Acum să vorbim și despre nițică parșivenie politică. Și cum o avem pe doamna ex-ministru la dispoziție, membră de frunte a unui partid foarte vocal când este vorba să căineze, de la volanul jeep-ului, “clasa muncitoare”, să ne aducem aminte că, în octombrie 2009, a votat, în Parlament, creșterea salariilor profesorilor cu 50%, dar, în decembrie 2009, odată ajunsă ministru, nici nu a aplicat majorarea, nici nu a demisionat din funcția deținută.
Acum, că am definit, cât de cât, cadrul de discuție – unde doamna Andronescu nu este decât o imagine concretă a ilegalităților tolerate (oamenii noștri, deh!) în sistemul de Educație, să încercăm să vedem care-i marea durere a reformării (oricum, a reforma înseamnă a produce durere cuiva – numai aduceți-vă aminte câte capete s-au rostogolit șă câte ruguri s-au aprins când s-a reformat Biserica, de exemplu).
În linii mari, ceea ce vor guvernanții să facă “cu forța” ar suna cam așa:
În primul rând: descentralizare. Asta-i doare cel mai tare pe “lideri”/clănțăi. Descentralizarea lasă sindicatele fără soldați, fără masă de manevră, căci actualii sindicaliști vor fi nevoiți să asculte de primar și de directorul școlii – și-atunci adio, casă, mașină și trai neneacă pe banii sindicaliștilor pentru clănțăi.
Banul urmează elevul este o altă bubă mare. Dispar/nu-și mai au rostul Inspectoratele județene școlare, dispar funcții plătite din greu/generos/fără folos de la bugetul național. Fără să se mai dea indicații/dispoziţii, se calibrează către necesar/util şcoala, clasele, posturile. Inspectoratele județene își pierd puterea de decizie din vârful pixului, că nu mai au banii la îndemână – școlile vor avea bani dacă vor ști să atragă banii care vin odată cu elevul.
În învățământul superior tragedia este mult mai mare/dureroasă și nu are nici o legătură cu așa-zisa știrbire de autonomie. Vor dispărea rectorii care nu se mai dau duşi din funcție (sau se prevalează de tot felul de subterfugii să poată să revină pe funcție) că au devenit de neînlocuit/eterni/indispensabili. Mai mult, acesta va fi responsabilizat direct de către ministru, care, firește, îl va putea schimba doar dacă nu respectă legea. Mandatele vor fi limitate și, nașpa de tot, se va da concurs la ocupare – va putea participa la concursul de rector oricine din spaţiul UE care îndeplinește criteriile. Se duce naibii clanul de Famiglie format în bunătate de ani de tranziție la adăpostul “autonomiei” universitare. În plus, mare durere pentru cei fosilizați în posturi (gen Ioan Piso, Joseph Viehmann – să dau niște exemple locale) vor fi pensionaţi toţi, fără excepţii, la vârsta stabilită prin lege.
Dar, cât de curând, am să vă dau și alte exemple despre “învățământul” “superior”, despre cum Famigliile sunt mari, tari și în forță, iar Academia Română se joacă de-al Liga lui Mitică – face blaturi pe lei mici/dar mulți, dacă-i luăm lunar, pe mai mulți ani, românești.
Deocamdată, încercați să vă închipuiți cum, fiica directorului (pesedist de-al nostru, din popor) Nicolae Edroiu câștigă o bursă de 40 de milioane de lei vechi pe lună la Institutul de Istorie, condus de către tăticuțul ei. Sau cum, nora președintelui Ionel Haiduc, inginer mecanic, specializat/ă pe mașini-unelte, își ia doctoratul în istorie la Institutul de Istorie al Academiei (nu-i mișto să-l ai de socru chiar pe președinte?!). Cum conducătorul de doctorat este directorul Bibliotecii Academiei – individ numit în funcție la 74 de ani pe o perioadă de 4 ani (sfântă tinerețe!), și cum prima măsură, după numire, a individului a fost să o numească pe nora lui Haiduc șef serviciu la “colecții speciale” (deh, o recomandau pregătirea și talentul în mașini-unelte). Dacă cumva am ratat la viața mea (eu însumi, inginer) un inginer mecanic specialist în mașini-unelte care primește/face un doctorat în istorie, sigur n-am ratat (datorită Famigliei) un inginer mecanic, șef peste incunabile și manuscrise medievale.
Cam cu această mafie se luptă, când vor să se lupte, miniștri Educației și Învățământului – azi, Daniel Funeriu. Și dacă nu v-a fost îndeajuns, pentru a încheia frumos sfârșitul de săptămână, vă voi da și povestea fostei contabil-șef al Academiei, Filiala Cluj, care și-a angajat în sistem toate rudele (că era superofertă pe banii Statului): toate fiicele, însoțite de către fii, gineri, nepoți, nepoate și, să fie comunicarea completă în rețea, prietene ale fiicelor și rude ale prietenelor/pritenilor, la toate instituțiile onorabile ale onorabilei Academii ce s-a nimerit să aibă și-o filială la Cluj.
Deci, ce se cere?
nu le ajunge ca-si angajeaza rudele, se mai trec si cu o norma si jumatate pe foia de plata (asta la academie).
mi s-a mai zis una faina: Academia a fost infiintata in 1866, deci acum are venerabila varsta de 144 de ani. presedintele filialei cluj + directorul bibliotecii filialei cluj au 78 + 74 = 152 ani… he-he-he! si, cica, acum e bine – presedintele de pana anul trecut avea 84 de ani cand s-a retras… nu degeaba li se spune academicienilor… nemuritori.
@alinutza,
da este excelent sa fii abonat la ugerul bugetului de stat. un „nemuritor” de-asta are 20 000 lei / luna cu salar + pensie + indemnizatie de academician + indemnizatie de merit. in ce-l priveste pe junele de 74 de ani, directorul de la biblioteca academiei din cluj, el este angajat, cum scrii, cu 1 1/2 norma. inseamna ca omul este extrem de activ si lucreaza peste norma. ceea ce si merita pentru un total de 9000 lei. nu stiam unde s-a retras superman la pensie!
dar de niculina nu pomeniti nimic? distinsa pensionata de la Iasi angajata cu 1/2 norma la cluj ? prietenii stiu de ce !! asta in timp ce angajatilor „normali” li s-a taiat din salariu cam 35% din iunie 2009 si pana acum.
Niculina si mai cum? Niculina Iacob sau Niculina Cozma? Că goagălul nu m-a ajutat cu nimic.
he-he-he! cic-ar fi vorba despre Niculina Iacob. Care ar fi amanta directorului de la Biblioteca Academiei… Cum dom’le, junele de 74 de ani cu 1 1/2 norma are amanta? Si pe cine, pe o pensionarica? Sunt bulversat! Eu credeam ca pensionarii numai isi asteapta pensia in Romania si stau la cozi… Cat despre Niculina Iacob ea a fost pensionata la Iasi, dar a fost angajata cu jumatate de norma la Cluj – asta ca tocmai ce s-au taiat stimulentele si s-au redus salariile bugetarilor in putere, banuiesc. Cica, contabiliceste, daca s-ar fi redus posturile cu jumatate de norma, cam 6 sau mai multe la numar, ar fi renuntzat si tov. director la jumatatea lui de norma in plus, s-ar fi bucurat si madam Niculina de tihna pensiei, nu ar mai fi fost nevoie sa li se taie sporurile celor de la Academie. Contabilii ar fi propus, directorii de institute s-au opus. In fond, pe posturile alea cu jumatate de norma sunt angajate toate pilele, rudele, cunostintzele de nerefuzat samd. Cica angajatii acestia cu jumatate de norma nu dau pe la serviciu decat rar, extrem de rar. Pe statul de plata ar fi unul Birt (se pronuntza Birț), pe care nu l-a vazut nimeni in cei 5 ani de cand zice-se lucreaza. Vorbim despre fiul doctorului psihiatru Birt (se pronuntza Birț), bunul prieten al familiei directorului. Și, ca lucrurile să fie complete – trai, neneaca, pe banii prostului de contribuabil la buget! – o alta jumatate de norma este tinuta pentru cel care-i face doctoratul norei presedintelui. Asta am primit, ca informatzie, dupa ce-am rasfoit niste forumuri de barfe pe goagăl.
Iubire exista la orice varsta insa nu pot fi de acord cu nepotismele din invatamantul superior sau binezis cu „pilele”.Astia,fosile comunisto securiste(ma refere la cei care conduc academii de prin tara sau strainatate)nu au renuntat la vechile obiceiuri,se cred tot in vremea lui ceausescu,ca numai atunci se dadea o caruta de bani ca sa intri la vreo facultate mai acatarii ! si continua,de-asta nu sunt de acord cu Funeriu,cine ar mai copia de prin alte carti si publica sub nume proprii,cine ar mai face abuzurile de azi daca legea invatamantului ar functiona cum trebuie?
Pai,e adevarat ca toate functiile grase sunt ocupate de clujeni,ei se laudatio unii pe altii,ei incaseaza milioanele de euro,ei isi promoceaza numai amantele de aici mca sa plece la cica”burse postdoctorale”.Si cine ce sa le faca?Ia sa mai puna mana domnii jurnalisti de investigatie pe nmiste liste cu burse postdoctorale si sa vada care e legatura dintre cei promovati cu mii de euro pe luna si platiti de noi si cel care i-a promovat.Ce ziceti,o faceti sau va temeti>
Faceti-o cu grija si pe indelete si veti afla niste minuni !
Incepeti cu Clujul !
care funcții grase sunt ocupate de clujeni?
din minister?
din comisiile de acreditare, acordare a titlurilor etc.?
Pingback: “Nică s-o inervat și-o sărit gardul şi-o scris Amintiri din copilărie” | Sareinochi's Blog