Hoția, ca politică de stat (politică a partidelor care au ajuns să guverneze)

Greva “spontană” a colectorilor de taxe din România vine doar să demonstreze, odată în plus, că hoţia a fost politică de stat în România ultimilor 20 de ani, iar ocrotirea hoţilor a fost (şi a rămas) obiectiv strategic (mai ales pentru hoții aciuați în Parlament care, la adăpostul imunității, fac legi șchioape pentru hoții aciuați prin economie).

Greva funcționarilor ANAF arată ruptura la care s-a ajuns la nivel național – dezastrul în care ne aflăm, datorat lăcomiei Capitaliștilor de Cumetrie plodiți de către clica lui Ion Ilici Iliescu: atâta de jos s-a ajuns în încercarea de-a cumpăra liniștea maselor de votanți (iar pensionarii, funcționarii și asistații sociali sunt majoritari la vot), încât cei care cică sunt “recompensați” pentru munca depusă, de fapt sunt furați. De exemplu, pensionarilor li s-au furat pensiile pentru a acoperi marile găuri din economie (au fost recompensați minerii, imeghebiștii, fetele de la Apaca, de-alde “nu-ne-vindem-țara” – votanții lui Iliescu) să închidă ochii și să-i țină la putere pe cei care erau preocupați numai de jefuirea avuției naționale. Vorbim despre mită.

Dramele personale ale celor care se răscoală acuma, pentru că nu mai are statul de unde să-i mituiască iar ei s-au bizuit pe mită (crezând că-i veșnică) atunci când au hotărât să se întindă mai mult decât le este plapuma, luându-și credite, trebuie (din păcate) să devină minore în fața dramei întregii națiuni – o națiune îndelung mințită și jefuită.

Până la grevă, să vedem cine sunt cei care fac greva. Ei ar trebui să fie doar niște slujbași, niște inși plătiți să facă o anumită treabă/slujbă. Din păcate, sistemul a găsit calea de-ai perverti pe acești slujbași, de-ai deturna de la munca inițială la una în scop personal: asmuțitul asupra “dușmanului” în scop de hărțuire. Mergea hărțuirea/comanda, slujbașul primea un stimulent – dacă nu, rămânea cu salariul de mizerie (aceasta-i traducerea simplă a odiosului mecanism care a transformat birocrația românească în ceva mai sinistru și mai fioros decât fosta Securitate a poporului). Întrebare: de ce nu s-au răsculat să primească salarii decente, nu stimulente prin care să poată fi fidelizați/servilizați/șantajați? Probleme cu coloana/educația/simțul moral?

Eu cred că da.

Și mai este ceva, ceva ce ține de evidență, nu de teoria conspirației (este bună și monitorizarea de presă la ceva))))): pe listele de plată ale lui Sorin Ovidiu Vântu (“angajatorul” securiștilor – he! he! he!), găsim lideri ai marilor confederaţii sindicale. Pe Marius Petcu, preşedintele CNSLR-Frăţia (și finul lui Miron Mitrea – alt sindicalist săltat în Parlament de către PSD), Ion Baciu, de la Confederaţia Sindicatelor Democrate din România, Dumitru Costin, de la BNS şi Ion Popescu, preşedintele Confederaţiei Meridian, îi găsim, în octombrie 2009, pe lista membrilor Consiliului de Administraţie al Realităţii. Bogdan Hossu este în CA al Radio România Actualități ca reprezentant al sindicaliștilor din Radio, fără să fi lucrat vreodată în mass media dar făcând parte dintr-un alt CA, al unei societăți de media patronată (ați ghicit: de Vântu) și care este în relații de afaceri cu RRA (incompatibilitate, frate! Dar numai pentru mine și tine, dragă cititorule, care nu suntem agreați la sistemul de fentare al legilor din România). În plus, în luna septembrie, personajele invitate cel mai frecvent la Antena 3 şi Realitatea TV au fost, în ordinea descrescătoare: Ciuvică, Schnecker, Marica şi Chirieac, iar “vameşul” sindical Vasile Marica, este pe primul loc dacă s-ar face un top al celor mai mediatizate personaje care s-au perindat pe „sticlă” la Antena 3 şi Realitatea TV. Deci… ?

Pentru a putea vizualiza/valoriza dezastrul, să facem puțină matematică. Avem Ministerul Finanțelor Publice cu 33 de mii de salariați, dintre care, în Minister avem 2500. Funcționarii acestui minister au raportat o colectare anuală a taxelor și impozitelor de 32% – ceea ce înseamnă chiar 32% din PIB (adicătelea: 32% din 140 miliarde de EUR = 45 miliarde de EUR). Și-atunci (să dați cu piatra în contabilul, mă rog, economistuș)))) care mi-a desenat schema, nu în mine, vă rog))))): stimul + investiții = 15% din 45 mld EUR = 6,75 mld EUR; investiții MFP = 70% din (stimul + investiții), adică 70% din 6,75 mld EUR = 4,72 mld EUR; stimulentele reprezintă 30% din (stimul + investiții), adică 30% din 6,75 mld EUR = 2,03 mld EUR. Și, zice contabilul încuiat: chiar cu legile care admit stimulentele, necesarul care ar da stimulentele către MFP (2,03 mld EUR/an) este greșit. Deoarece, din cei 32% colectați din PIB, nu toți se datorează abilităților de colectare ale inspectorilor MFP, căci, o mare parte dintre taxe și impozite sunt plătite benevol/de bună voie/stând la cozi umilitoare chiar de către contribuabilul cinstit/onest/cu frică față de legi. Practic, MFP devalizează (că alt cuvânt mai blând nu găsesc) cu 5% PIB-ul României (6,75/140 = 5%)  pentru a-și acoperi propriile stimulente și investiții.

Și-acum să vedem ce se întâmplă, de fapt, cu banii noștri intrați în malaxorul stimulentelor și investițiilor MFP. Și încep prin a vă face rezumatul unui articol din Revista Capital:

unu: stimulentele contravin total principiilor transparenţei bugetare şi a contributivităţii obligatorii (na, că-s semi-legale dacă nu total ilegale – cam ca tot ce ține de normele de aplicare a legilor în România). Fondul de stimulente, creat din reţinerea a 15% din diverse surse de colectare prevăzute în Codul de procedură fiscală, nu este inclus în bugetul Ministerului de Finanţe. Sumele nu figurează la capitolul de cheltuieli cu personalul şi, implicit, devin o modalitate de plată netransparentă, acordată pe criterii clientelare.

doi: această formă de remunerare este complet arbitrară (stă în vârful pixului directorilor și șefilor de birou) şi, prin urmare, uşor de folosit pentru a pune presiune pe subordonaţi. Stimulentele pot fi de maximum 3 salarii și sunt decise de șeful direct – “aprecierea” șefului ținând loc de „grilă de performanță profesională”, sau de criterii obiective.

trei: în medie, un angajat a primit în 2009 cel puţin încă un salariu pe lună. În vreme ce câştigul mediu brut a fost de 2.037 lei lunar, câştigul mediu incluzând stimulentele a fost 4.343 lei.

patru: angajaţii nu plătesc, de exemplu, contribuţii de şomaj pentru aceste venituri, iar până în 2008, nu au plătit niciun fel de contribuţii.

cinci: acceptând ideea că oamenii care controlează, colectează trebuie să fie stimulați, după ce mă uit pe lista cu salariile din MFP (făcută publică) văd cu totul altceva: un șofer MFP cu salariu de 1000 de lei, are stimulente de 3000 de lei; o bufetieră MFP cu un salariu de 600 de lei, are stimulente de 1800 de lei. Acești doi oameni, ce contribuție au avut/au în continuare la colectarea de taxe și la control, ca să justifice aceste stimulente? În afară de faptul că ar fi fiind pila, cunoștința sau relația cuiva de prin minister și/sau mediul politic/de afaceri, fac ceva în plus față de șoferul sau bufetiera din altă instituție publică?

În plus, să se vadă mormanul de gunoi adunat pe baza acestei măsuri (a stimulentelor care au compromis însăși noțiunea de stimulent), joi, HotNews a publicat, în facsimil, un ordin intern (semnat, în iulie 2010, de către Sebastian Vlădescu, fostul ministru al Finanțelor Publice) care arată abuzurile pe care șefii din finanțele publice ajunseseră să le comită în acordarea de stimulente către angajați. Vlădescu scria că distribuția de stimulente e grav afectată de doua probleme:

1. Condiționarea acordării de returnarea către conducerea unității a unei părți din acestea (alo, DNA, DIICOT, Procuratură – se-aude, se citește?!);

2. Colectarea de sume, distribuite drept stimulente, de către factori de conducere la nivel central și local, inclusiv distribuirea lor în sistem piramidal.

În ordinul intern obținut de către HotNews.ro, ministrul (la acea dată) Vlădescu scria (în loc să sesizeze organele în drept) că „în cazul primirii unui nou raport privind acțiuni imorale și ilegale privind stimulentele, se va suspenda pe termen nelimitat acordarea”. În același ordin, datat 27 iulie 2010, Vlădescu a dispus ca stimulentul maxim acordat să aibă valoarea unui salariu. Doar în cazuri excepționale și cu semnătura ministrului sau a șefului ANAF se vor putea acorda stimulente mai mari.

Cauza grevei spontane de la Ministerul Finanțelor a fost stoparea plății sporurilor pentru lunile august și septembrie. Ce-i mâna în luptă pe vajnicii funcționari de-au făcut o noapte albă pe holurile instituției?

Deci:

Fondurile pentru stimulente nu provin de la buget, sunt bani pe care bugetul nu-i poate controla. În consecință, plata stimulentelor către salariați nu este controlată de fisc, deci se poate asocia cu plata la „negru” a salariaților practicată (și, vezi Doamne, combătută) în sectorul privat. Ne putem întreba: cum poate un inspector fiscal să amendeze o firmă privată descoperită că practică plata la „negru” a salaraților săi, știind că, la rândul lui, este plătit (legal, că te și umflă râsul) în același mod? Deci, paradox sau bătaie de joc? Singurul minister care are ca obiect de activitate combaterea evaziunii fiscale, își plătește salariații la „negru”.

Revin (și promit să-nchei)))):

Sistemul plății stimulentelor în MF datează din anul 2000 (deși a fost gândit și aplicat, dar în mai mică măsură, din anii ’90). Cel puțin până în 2008, acești bani nu au fost trecuți în cărțile de muncă ale salariaților – în consecință nu s-a plătit nici un impozit, nici un CAS, ajutor de șomaj șamd. Pe fluturașul de salariu nu apăreau acești bani, salariații, pentru sumele încasate în plus, semnau pe un tabel separat. Asta egal cu plata „la negru”, atunci când te prinde pe tine, ca particular, același inspector fiscal))))).

În ultimii doi ani, pentru că salariații solicitau frenetic/vocal/în draci credite la bănci (unde trebuiau să prezinte hârtii), ministerul a decis să le treacă pe statele de plată și stimulentele, hotărând și plata anumitor impozite și taxe – în același fel în care sunt taxate primele la orice companie privată (mă rog, diferența este că statul ia din buzunarul stâng ca să bage în cel drept – dar bagă în ambele buzunare tot ce reușește să ne buzunărească pe noi).

Din păcate, cedând șantajului cu greva “spontană”, actualul ministru, Gheorghe Ialomițianu (PDL), le-a promis angajaților că le va acorda stimulentele pe baza unor “criterii de competență” (de genul celor pe larg descrise mai sus?). Guvernul Boc a făcut greşeala să se predea în faţa protestelor ilegale ale funcţionarilor de la Finanţe şi Muncă.

Acest articol a fost publicat în Politichie de mărgăritar și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Hoția, ca politică de stat (politică a partidelor care au ajuns să guverneze)

 1. sareinochi zice:

  In loc de up-date, va dau acest material/declaratzie de pe HotNews (completeaza bine situatzia de fapt):

  Protestul declansat saptamana aceasta de angajatii Ministerului Finantelor nu a fost unul spontan, ci unul „manipulat de PSD si unii lideri sindicali”, a acuzat, vineri, Andreea Paul Vass, consilierul pe probleme economice al primului ministru, potrivit Agerpres.

  •”Revenind la ceea ce s-a intamplat la protestul de la Ministerul Finantelor, nu are rost sa ne ascundem dupa deget si trebuie sa o spunem foarte clar ca protestul nu a fost spontan, ci el a fost manipulat de catre PSD si de catre unii lideri sindicali. Si dati-mi voie sa va aduc argumentele concrete – Adrian Nastase pe blogul sau personal spune asa, citez: . Mai mult, decat atat. Exista cel putin doi lideri sindicali implicati in asa-zisele greve spontane. E vorba de domnul Vasile Marica si Sebastian Oprescu, care au la baza conflicte de interese personale evidente si materiale. La ce ma refer? De pilda, sotia domului Vasile Marica, Malina Marica, este director general adjunct la Ministerul de Finante. Venitul dansei este de 6.200 de lei pe luna. In paralel, venitul ministrului de Finante este de 5.000 de lei. (…) Sebastian Oprescu este afiliat la CNSLR Fratia. Concubinajul dintre CNSLR Fratia si PSD este probat nu de ieri de azi, ci inca din campania electorala”, a declarat Andreea Vass, intr-o conferinta de presa sustinuta la Zalau.
  Consilierul primului ministru considera ca au existat diferente salariale nejustificate intre institutiile statului, dar si in interiorul lor, diferente care, promite Vass, nu vor mai exista prin aplicarea noii legi a salarizarii unitare.

  Pe de alta parte, privitor la stimulentele incasate de-a lungul timpului de angajatii Ministerului Finantelor, Andrea Paul Vass acuza faptul ca intre unii inspectori fiscali si agenti economici amendati ar fi existat „o complicitate perversa”, in sensul ca inspectorii dadeau amenzi doar pentru a incasa procentele cuvenite ca stimulente, in vreme ce firmele contestau in instanta aceste amenzi si isi recastigau banii. Potrivit acesteia, la bugetul de stat intrau doar jumatate din sumele consemnate in procesele verbale de amenda.

 2. sareinochi zice:

  Liderul sindicatului Aliantei „Sed Lex”, Vasile Marica (sotul doamnei amintite in comentariul de mai sus), a anuntat, sambata, ca nu va participa la intalnirea de la Ministerul de Finante, intrucat vineri seara si-a depus mandatul de lider de sindicat, transmite Mediafax. Marica a declarat ca si-a depus „demisia de onoare, pentru ca nu am reusit sa manageriez bine protestul”. „Mi-am dat demisia de onoare, pentru ca nu am reusit sa manageriez bine protestul. Am oprit o actiune superba care mergea foarte bine. O colega mi-a spus sa nu oprim protestul pentru ca astia nu se vor tine de cuvant, dar eu am oprit-o. Nu voi merge la intalnirea de sambata”, a spus Marica. Intr-o declaratie facuta pentru Antena 3, Marica a spus: „am facut o greseala majora ca am renuntat la proteste. Nu am ce sa mai negociez”. Conducerea Ministerului de Finante a anuntat ca astepata liderii de sindicat sambata, la noi negocieri pe marginea acordarii stimulentelor.
  Numai ca si Dumiru Costin si-a dat demisia, si e tot lider de sindicat e)))) – http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7435934-video-dumitru-costin-demisionat-din-fruntea-bns.htm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.