Cei mai tari în grade, vor fi cei dintâi (rețeta fericirii)

Rețeta fericirii de a fi milițian (pardon, polițist), firește. Vă pun, înainte de-a da pe repede-înainte povestea de mai jos, o simplă întrebare: de ce credeți că este o înghesuială de mai mare dragul la înscrierea la școala de milițieni (pardon, polițiști) în fiecare an – deși perspectivele salariale, odată părăsite băncuțele școlii, sunt din ce în ce mai să dai cu cascheta de pământ, mama ei de viață!?

Că mi-am adus aminte de mitingul milițienilor (pardon, polițiștilor) din față de la Cotroceni, privind la mitingul colectorilor de taxe (la care am să revin când mă voi lămuri ce, cine, când, unde, de ce – și, mai ales, pentru ce):

La mărețul miting de protest al bugetarilor (și milițianul, pardon, polițistul, este bugetar), Marian Gruia, directorul sindicatului polițiștilor, a avut tupeul (de milițian clar, din acela de patrulă în care unul știe să scrie, celălalt să citească – iar câinele este și el p-acolo să-i păzească pe cei doi „intelectuali”) să le ceară românilor “să se unească la fel ca în 1989”, când a fost înlăturat de la putere dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu. Ca unul care știu că, la Revoluție, Miliția ne-a sprijinit cu pulanele și bocancii în gură să nu ne prăbușim pe caldarâm înainte ca să ne izbească plumbii trași de către vajnica Armată română, consider că derapajul mintal al acestui nene cu circumvoluțiune de la chipiu trebuie taxat.

Așa că nu-mi rămâne decât să vă împărtășesc reţeta maximei fericiri de milițian (pardon polițist), bugetat de la bugetul statului. Este o reţetă veche şi simplă după reţetar: nu trebuie decât să fii milițian (mă rog, poliţist).

Am constatat acest lucru, în cel mai nasol mod cu putinţă. Neatent fiind şi trecând strada pe loc nemarcat, am fost acroşat de o maşină, izbit de asfalt şi omorât fulgerător. M-am pomenit în faţa Sfântului Petru. Acesta, clătinând compătimitor din cap, zise: „Ce mă fac eu cu tine, băiete? Schema-i completă şi trebuie să te trimit înapoi, numai că pe altă funcţie şi altă viaţă”.

Normal, nu puteam să refuz asemenea ofertă.

„Ia să vedem, ce-a mai rămas de repartizat acolo jos”.

Hopa, e pe alese, cum să nu mă bucur.

„Iaca, poţi să devii şef de birou la Poliţia rutieră din – poate fi orice orășel/oraș/municipiu – se acceptă chiar și Capitala), calitate în care poţi să devii protectorul oamenilor de afaceri din zonă, împreună cu care să-ţi faci concediile în Croaţia, Grecia şi în Turcia (iar dacă dorești Dubai, fie și Dubai). Ca şef de birou poţi deveni bun afacerist şi să dai în chirie maşini la combinatele/uzinele/fabricile din zonă, la Drumurile Naţionale şi chiar şi la orice altă lucrare plătită din bani publici. Poţi primi în dar combine și tractoare, să efectuezi lucrări agricole – în fond, motorina este subvenționată din bani publici și tu ești persoană/funcționar public. Şi poţi să introduci materii prime în combinate, fabrici și uzine. Iei materialul, îl clădeşti ca pe chibrituri în stivă, cu mult spaţiu între şi iei banii la metru cub, compact. Ce zici”?

Ce să zic, eram de mult prăvălit în norişorul de la picioarele Sfântului.

„Stai, că mai am o ofertă. Uite, şef birou Judiciar în (la fel ca mai sus: orice Inspectorat din țărișoara asta de sub noi). Fără facultate de Drept când vrei – cu licenţă și doctorat asigurat. Stai cât stai pe funcţie apoi te duci ca instructor de posturi. Îţi dau şi soţie şefă la vreun OPC sau ANAF şi te fac şi patron la firme care, normal, n-au să aibă probleme cu OPC-ul sau ANAF-ul. Au să aibă, în schimb, concurenții tăi. Şi, să nu uit, poţi introduce materii prime în combinate, fabrici și uzine. Te mut din apartament de bloc în casă serioasă, construită cu muncitori din comunele unde eşti instructor posturi, că doar şi oamenii de pe sate vor să se facă și ei poliţişti şi să fie fericiţi”.

Eu, chitic, m-am afundat şi mai adânc în norişor.

„Bine, mă. Atunci, la Economic ţi-ar place să fii şef? Cum să nu. Uite ce şmecheros poţi fi. Îţi angajezi și nevasta, că tot n-are studii, la câte-o firmă pe care uiţi s-o mai controlezi. Nevastă-ta, în schimb, se va duce până în Ungaria sau Turcia, va lua marfă de-acolo şi-o va vinde, normal, fără acte, prin magazinul unde este angajată, patronul urmând să suporte el, din buzunar, taxele şi alte dări către stat. Şi bagi şi materii prime în combinate, fabrici și uzine. Și-ţi faci şi tu o casă ca lumea, sau două. Materialele de pe casă le vei aduce în portbagajul maşinii, fără acte de provenienţă. Şi, uite ce frumos! – îţi vei duce subordonaţii să cerşească pe la diverse firme sub pretextul controlului economic. Mâncaţi, beţi, mai duceţi şi voi un bec pe-acasă”…

„La Ordine Publică ar mai fi ceva” – văd cum răsfoieşte Sfântul prin catastif. „Tot şef. Îţi cumperi terenuri ilegal de la IAS-urile din zonă. Îţi iei şi tu materiale de construcţii moca, de la cei ce te iubesc, că n-au încotro şi-ţi pui soţia contabilă pe la vreun IAS, să fie acolo când s-or vinde terenurile pe nimica. Şi, uite, poţi să faci angajări de paznici pe bani”.

Noroc că m-am zvârcolit şi-am căzut din pat. Era un vis frumos, dar nu era visul meu!

PS: din păcate faptele luate-n poveste mai sus sunt extrem de autentice și de reale cu corespondenți în viață într-un municipiu din județul meu ardelean (Dej, că ocna mă mănâncă)))))). În anul de grație 2002, am scris în EvZ – ediția de Transilvania, un material cu nume, prenume, fapte acțiuni și predicat. Firește, nici un milițian (pardon, polițist) n-a fost rănit în timpul filmărilor – dar nici n-a pățit nimic ulterior.

Acest articol a fost publicat în Politichie de mărgăritar și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.