unu: Despre cum nimeni, în mod natural, nu râvneşte la bunurile altuia

(cum ar fi, acesta ar fi Capitolul I al acestei „povești”)

Cel mai temeinic lucru pe care ştim noi să-l facem, ca oameni, este să dăm cu piciorul în fiecare castel de nisip pe care-l clădim, cu fantezie şi, mai ales, speranţă, pe câte o plajă din, mă rog, Spania. Nu-i neaparat ticăloşenie cât scurt-circuitare de „eu”: faptul că uităm, cu frenezie, cine suntem, de unde am plecat şi, mai ales, unde naiba am vrut să ajungem. Prinşi de „măiestria” propriilor creaţii, găsim o plăcere perversă în… de-creaţie (?).

Bun.

Am auzit cum că ar fi existat odată un rege bătrân şi plictisit. Atât de bătrân şi de plictisit încât, într-o bună zi, s-a gândit s-o ia razna înspre Est (sau Vest, Nord sau Sud) cu toată armata lui şi să cucerească tot ce-i stă în cale.

Perfect.

Est sau Vest, Nord sau Sud, direcţia de marş nu are nici o importanţă, importante, în toată povestea asta, sunt mărimea (vastitatea) şi rotunjimea (sfericitatea) bietului glob pământesc a cărui suprafaţă (şi conţinut de suprafaţă) bătrânul şi plictisitul rege a plecat să o cucerească.

Implacabil.

Încercaţi să vă închipuiţi că au trecut 999 de ani şi că în fiecare an s-au consumat (prin victorie, bineînţeles!) 999 de războaie… Nu mai contează în favoarea cui s-a consumat victoria… Important este că bătrânul şi plictisitul rege a avansat, în fiecare an, preţ de un regat.

Minunat.

Într-o altă bună zi, după 999 de ani, 999 de războaie, 999 de victorii şi 999 de regate, bătrânul rege a realizat (fără să priceapă) că Pământul este rotund şi, dinspre Est sau Vest, Nord sau Sud (ce contează?), a ajuns să-şi revadă ţărişoara.

Trist.

Dar trebuie să-l înţelegeţi: trecuseră 999 de ani, 999 de războaie şi 999 de victorii şi, oricum, direcţia din care venea nu coincidea cu cea din care plecase… Drept pentru care, bătrânul şi plictisitul rege nu şi-a dat seama că ce vede în zare este ţărişoara lui. La fel cum trebuie să-i înţelegem şi pe bieţii lui supuşi rămaşi acasă care, după 999 de ani, 999 de războaie şi 999 de victorii, crescuseră şi se înmulţiseră şi uitaseră că, într-o bună zi, bătrân şi plictisit, regele lor plecase să cucerească lumea. În schimb, auziseră cum că dinspre Est sau Vest, Nord sau Sud, un bătrân şi plictisit rege vine şi rade naţiune după naţiune de 999 de ani, în 999 de războaie, obţinând 999 de victorii.

Înfricoşător.

Deci pentru care, biata naţiune, a ieşit, cu mic cu mare, să-şi apere hotarele dinspre Est sau Vest, Nord sau Sud.

Deranjant.

Bătrânul rege, pe calul său călare, priveşte obosit în zare: cum (?) după atâta amar de viaţă, acum când se întoarce acasă, oştiri străine-i stau în cale?

Previzibil.

Bătrânul rege se ridică-n scări şi cu spada strălucind în soare arată oastea piedică din zare: „Pe ei” – zice, „pe neamul lor de hoţi (!), tăiaţi bărbaţi, femei şi jucării, tăiaţi-le speranţa c-ar fi vii”!

Corect.

Au năvălit strivind sub cai oştirea răsărită-n cale. Au făcut una cu pământul apa din iarbă şi din pomi. Au lăsat în urma lor ruine, fecioare violate şi prunci ucişi.

Ei se-ntorceau, de fapt, acasă şi peste casa lor au căzut ca un trăznet – erau, de felul lor, un neam de învingători…

Şi dacă nu crezi povestea asta, te uită (măi, cititorule) în oglindă şi repetă-ţi de 999 de ori: de 999 de ori nu am plecat (fugit) niciodată, de nicăieri, spre niciunde (dinspre Est sau Vest, Nord sau Sud spre Est sau Vest, Nord sau Sud), de 999 de ori nu am clădit nimic, niciodată, tocmai pentru a nu-mi da, niciodată, ocazia să dau cu piciorul în nimic din ceea ce de 999 de ori nu am făcut…, nu am dorit…, nu am iubit…, nu am minţit…, nu am râvnit…, nu am urât…, nu am pizmuit…, nu, niciodată…

*

Ei, să fi pus eu cuvintele acestea pe hârtie de acum vreo douăzeci de ani (normal, de-atunci le port cu mine…)!

Acest articol a fost publicat în Ministerul Vorbelor în Vânt. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.