șapte: Cele cinci stadii ale beției ar cam fi:

Eram mai mulți indivizi/amici/cunoscuți/prieteni care ne cam pierdeam/omoram timpul trăgând la măsea într-un local (numai unul? – he-he-he!) de lângă Cldirea IEIA (actualmente Sigma Center). Eu eram redactor-șef al Ediției de Transilvania a Evenimentului Zilei, tizul meu era redactor-șef la Monitorul de Cluj și mai erau cu noi, întotdeauna, câțiva colaboratori ai deputatului Emil Boc (mă rog, ai Partidului Democrat, cum se numea pe atunci viitorul Măreț Partid – să-mi aduceți aminte să vă spun mai încolo cît de puțini membri/simpatizanți/cotizanți erau pe atunci și cât de mulți au rămas din momentul în care partidul a ajuns pe val; și, mai ales, cu ce lipsă de calitate au venit oamenii care s-au înfipt la bucatele acestui partid).

Știam să tragem zdravăn la măsea și să punem lumea la cale (să facem să fie bine, vorba unui bun amic – din păcate, politician), aproape în fiecare după-amiază. Tonul la rele îl dădeam eu, imediat după ce-mi terminam munca la foaia lui Nistorescu. Puneam mâna pe telefon și dădeam adunarea – de obicei la mai sus pomenita crâșmă.

Acolo am pus la cale/editat/edictat, după multe dezbateri și beri/votci/coniace/viscane/vinuri, Constituția Bețivilor. A fost scrisă, cu un pix BIC, pe un șervețel. Și a pornit de la ideea că fiecare om are dreptul la un pahar de băutură, fără a fi considerat bețiv/alcoolic/depravat. Dar, orice om după ce bea un pahar se schimbă, devine alt om. Ori și acel om are dreptul la un pahar. Concluzia ar fi că în fiecare dintre noi așteaptă la rând un șir lung (ei, nu prea lung – în funcție de cât duce fiecare la băutură/tăvăleală) de frați gemeni care așteaptă, nerăbdători, să-și consume dreptul.

“UNU: NOI, câţiva fraţi gemeni, convinşi de rolul existenţial pe care-l jucăm, convinşi de adevărul expresiei că „fratele geamăn anevoie se cunoaşte”, convinşi că suntem chemaţi de fiecare pahar şi că în urma noastră aşteaptă nerăbdători să fie chemaţi un lung şir de fraţi gemeni, convinşi de faptul că trăim într-o lume rea, guvernată de accize nedrepte, stresaţi de partea financiară,

CONSIDERĂM. (punct)

DOI: Un frate geamăn nu poate fi dezamăgit, el există din momentul consumării primului pahar cu alcool. El vine şi nu mai pleacă decât odată cu mahmureala. Fiecare frate geamăn este înlocuit de un alt frate geamăn care aşteaptă nerăbdător să-şi consume existenţa. De aceea, existenţa fraţilor gemeni nu poate fi pusă la îndoială. Bea şi nu cerceta! O părere întotdeauna-i corectă, părerea mea.

TREI: Acolo unde toată lumea bea alcool, există numai fraţi gemeni. Acolo nu există şefi, ci numai fraţi gemeni. Cine nu are frate geamăn poate fi exilat la altă masă dacă se ofuschează de atitudinea fraţilor gemeni. Pe fratele geamăn nu te superi, cu el doar bei.

PATRU: Chiar dacă mergem spre casă pe toată lăţimea trotuarului, nu suntem animale, suntem poziţii. Şi-avem poziţie. Poziţia noastră. Punct. Și, în nici un caz nu bem ca animalele: până ne săturăm.

CINCI: Şi, deci, ăă”.

Vă dați seama (concluzionați) că, după asemenea repetate experinețe, lucrurile/faptele devin extrem de clare și realizezi cum interacționezi cu semenii de evoluție/involuție alcoolică.

În primul stadiu ești deștept/inteligent. Brusc devii expert în orice subiect de discuție cunoscut din Univers. Știi că știi orice și de aceea dorești (generosul de tine!) să-ți împarți cunoștințele cu toți cei care vor/doresc să te asculte (mă rog, se află în raza de vizualizare de după paharul tău). În acest stadiu tu ai întotdeauna dreptate. Și, desigur, persoana cu care discuți nu știe nimic. Acest stadiu devine interesant când toți cei de la masă devin deștepți/inteligenți (respectiv, extrem de ignoranți/proști).

În stadiul doi devii atractiv. Acesta este stadiul în care realizezi că ești cea mai atractivă persoană din crâșmă și toată lumea (în special anturajul) te admiră. Ești convins că toți te admiră și ar vrea/dori să discute cu tine. În mod cert ești cel mai deștept (în continuare și pentru totdeauna) așa că poți discuta despre orice subiect.

După care devii bogat/generos. Acesta este stadiul în care devii (brusc) cea mai bogată persoană din crâșmă/spațiu/Univers. Cumperi băutură pentru toată lumea deoarece crezi/ești convins/știi că ai buzunarul fără fund. Poți face pariuri cu privire la orice, deoarece ești în continuare deștept (deci, în mod firesc/natural vei câștiga). Oricum, nu contează dacă pierzi – ai uitat?: ești bogat. Și, în mod cert, ești cea mai atractivă persoană din zonă (clar trebuie să dai de băut!).

În penultimul stadiu ești invincibil. Te poți lupta cu oricine, oricând. Poți provoca pe oricine. Nu ai nici o teamă că poți pierde. Unu: ești deștept. Doi: ești bogat. Și trei: ești atractiv. La toți le spargi nasul/buza și mături cu ei pe jos (mai ales cu ochelaristul ăla deștept din colț).

Apoi devii pur și simplu invizibil (asta dacă nu o iei în freză de la un alt invincibil). De regulă este ultimul stadiu al beției – momentul în care cel mai dezgustător/reprobabil frate geamăn al tău (acela care vomită pe unde nu te aștepți și-ți pierde amintirile) preia controlul. Este momentul din care poți face absolut orice (oricum nu mai contează), deoarece ești invizibil. Poți dansa pe masă (deși, de obicei, ești sub ea, sau dormi cu capul pe ea – să-mi aduceți aminte să vă povestesc cum este: am pățit-o de două ori, o dată în Paris, cealaltă dată în Micul Paris, adică București) – nimeni nu te observă. Poți să jignești pe oricine – nimeni nu se va certa cu tine (oricum te exprimi numai în cuvinte pe care numai tu le înțelegi – pentru restul sunt simple onomatopee/zvârcoliri ale limbii). Oricum: ești deștept, bogat, atractiv și, mai ales, invizibil (bine că nu te vede mamițica ta!).

(Bine că sunt eu deștept!)

Acest articol a fost publicat în Ministerul Vorbelor în Vânt. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.